• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ALEXIS: Udělám světlou cibulovou jíšku na másle, zaleju vodou, přidám nakrájené brambory, dýni na kostičky, sůl, bobkový list, nové koření, trochu pepře a nechám provařit. Když se dýně rozpadne a brambory jsou měkké, přileju zakysanou smetanu, případně i sladkou, ale pak dotahuju víc chuť octem a cukrem. Podle konzistence to pak je sytá polévka, co jíme s chlebem nebo krutonama, nebo omáčka a parádně se k ní hodí ztracené vejce nebo karbanátky, masové kuličky, opečená sekaná...
    Máma do toho ještě vedle dýně občas pašuje i houby a ke koření přidává kopr, pak je z toho taková dýňová kulajda, což osobně nemusím, ale někomu by to mohlo chutnat.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    BONEMINA: To zní zajímavě, smetanové omáčky já můžu, napíšeš prosím postup?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GALE: Syrovou a vařím ji spolu s bramborama, asi tak 20 minut, spíš půl hodiny, jak si vzpomenu. Ona se rozpadne na vlákýnka a pomůže tu omáčku zahustit.
    GALE
    GALE --- ---
    BONEMINA: Právě naopak. Jedna z mála věcí, co by zaujala manžela. A to jí upečeš a pak přimícháš do omáčky nebo nakrájíš syrovou a vaříš s bramborami?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GALE: Vedle jiných receptů to bude možná trochu nuda, ale vařím ji ve smetanové omáčce s bramborama, bobkovým listem a novým kořením. Něco mezi prívarkom a kyselýma bramborama.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Jako nemám to vyzkoušené, ale děsně ráda bych zkusila tohle https://reciperunner.com/southwest-spaghetti-squash-casserole/ :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GALE: u nás jede vyloženě jako příloha, takže upéct (180°C, 40-60 minut dle velikosti), naškrábat vidličkou a k tomu různé omáčky dle momentální nálady. Oblíbená je u nás boloňská, to je mužova specialita. Já ji dělám zapečenou s kdečím, co je zrovna po ruce, hlavně krustu ze sýra. :)

    Taky jsme dělali tohle: http://fresh.iprima.cz/recepty/spagetova-dyne-s-parmazanem-cesnekovymi-houbami
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GALE: placky a take je z ni vyborne pyre spolu s brambory, ma to takovou oriskovou chut. nebo je upecenou duzinu roztrhat vidlickou a do tepleho salatu (cockovy nebo tak)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GALE: kydam na ni ruzny omacky, ale jsou i vyborne placicky (trosku to posekat + co lednice da :-)
    GALE
    GALE --- ---
    TOOMIX: To je jasné, ale jde mi jmenovitě o špagetovou dýni. Tedˇjsem ji pekla a pak nakydala rajčatovou omáčku a sýr, tak hledám něco, co mám zkusit dál.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GALE: dělám polívku, jen dýně, voda, sůl, pepř, uvařit, odebrat 2/3 vody, rozmixovat a vracet vodu do požadované konzistence
    GALE
    GALE --- ---
    Dnes jsem vyzkoušela špagetovou dýni a hned ji zařadila do top surovin. Máte tip na recept, který bych neměla minout?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: To je gdoulovec, že? Narazila jsem na recept od botanika větvičky - nařezat na kousky, den nechat macerovat ve vodě, povařit, slejt vodu a z ní udělat rosol. Mně to teda nezrosolovatělo, takže to byl pak docela dobrej sirup.
    Pak jsem dělala džem z normálních gdoulí (ty plody jsou na recepty naprosto zaměnitelné), taky pokrájíš na kousky, trochu podleješ, vaříš do změknutí. Přepasíruješ, a dál postupuješ jako u normální marmelády. Je to hodně voňavej džem, není třeba přidávat třeba skořici jako u jablek. Ale zkusila bych přidat třeba trochu brandy či tak.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Díky :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    QUANTI: zrovna včera jsem je dělala podle postupu z Vaňkových kuchařek
    nařezat kůži, osolit
    dát na studenou pánev, kůží dolů, rozpálit, 6 min z jedné strany a polévat výpekem
    pak 1 min z druhé strany a dát do předehřáté trouby na 180 min na 8 min
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    QUANTI: já to většinou kombinuju. zatáhnu a přiopeču na (nepředehřátý) pánvi a v troubě nechám dojet tak 5-10 minut.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Budu o víkendu dělat kachní prsa - strávníci je chtějí normálně s knedlíkem a se zelím, ale já jsem samotná prsa ještě nedělala. Jak na ně? Opéct na pánvi, nebo do trouby?
    IKA
    IKA --- ---
    Na dvore nám rastie japonská dula (chaenomeles), prvé plody už začínajú opadávať. (A susedia si evidentne myslia, že je to len nejedlá, okrasná záležitosť.)
    Chcela by som z nich skúsiť uvariť džem, alebo možno nejaké čatní, neviem..

    Máte nejaké overené tipy, čo by sa ešte s nimi dalo podniknúť, prosím? Voňajú nádherne, ale sú trpké, kyslé, a strašne tvrdé.
    Keď som googlovala nejaké nápady, narazila som na toto vedecké pojednanie, odložím si ho sem (a možno sa tiež niekomu bude hodiť.:)

    https://pub.epsilon.slu.se/5201/1/14Processing.pdf
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BLANITCHKA: první recept je na rychlovku, když ti zavolaj kámoši, že se za hoďku staví na návštěvu.
    Ten druhý je lepší, ale je popsán hrozně narychlo, pečení ve vodní lázni preferuju, ale k tomu i crcání na 3 dny, tedy přípravu : jednak nejdříve vyrobím tu masovou kašovinu, řádně okořeněnou a tu dám odležet tak na 24 hodin. Peču až další den.
    Peču v troubě, vhodnou nádobu vystelu pěkně tučnou slaninou (anglickou slaninou), nakydám kašovinu, přehodím opět slaninu a zabalím do alobalu. To vložím do větší nádoby s vodou a dám do trouby zahřáté na 180 a peču cca hodinu. Vychladlou ještě občas zatížím a dám na další den chladnout a odpočívat do chladničky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BLANITCHKA: tady je imho nejlepsi recept od raymond blanc! je to trochu pokrocilejsi, ale to je fakt trida pak. uplne jemna vyborna pastika. https://www.bbc.co.uk/food/recipes/chicken_liver_parfait_53623
    nebo podle tohohle. coz je skoro totozny.
    Chicken Liver Parfait
    https://www.youtube.com/watch?v=tcxlO71lNpM&ab_channel=BistrotPierre-EcoleDeCuisine


    zasadni krok je, nechat ty jatra/ledviny louhovat v mlice, ktery vytahne zbytky krve, ktera dela pastiku nahorklou. to na tom videu neni, ale to prave dela blanc a to udela fakt daleko lepsi pastiku. to portsky je v tom taky dobrej krok. zflambovat muzes nemusis. ja sem doma jen grand marnier, tak sem dal ten.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam