• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: To je gdoulovec, že? Narazila jsem na recept od botanika větvičky - nařezat na kousky, den nechat macerovat ve vodě, povařit, slejt vodu a z ní udělat rosol. Mně to teda nezrosolovatělo, takže to byl pak docela dobrej sirup.
    Pak jsem dělala džem z normálních gdoulí (ty plody jsou na recepty naprosto zaměnitelné), taky pokrájíš na kousky, trochu podleješ, vaříš do změknutí. Přepasíruješ, a dál postupuješ jako u normální marmelády. Je to hodně voňavej džem, není třeba přidávat třeba skořici jako u jablek. Ale zkusila bych přidat třeba trochu brandy či tak.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Díky :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    QUANTI: zrovna včera jsem je dělala podle postupu z Vaňkových kuchařek
    nařezat kůži, osolit
    dát na studenou pánev, kůží dolů, rozpálit, 6 min z jedné strany a polévat výpekem
    pak 1 min z druhé strany a dát do předehřáté trouby na 180 min na 8 min
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    QUANTI: já to většinou kombinuju. zatáhnu a přiopeču na (nepředehřátý) pánvi a v troubě nechám dojet tak 5-10 minut.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Budu o víkendu dělat kachní prsa - strávníci je chtějí normálně s knedlíkem a se zelím, ale já jsem samotná prsa ještě nedělala. Jak na ně? Opéct na pánvi, nebo do trouby?
    IKA
    IKA --- ---
    Na dvore nám rastie japonská dula (chaenomeles), prvé plody už začínajú opadávať. (A susedia si evidentne myslia, že je to len nejedlá, okrasná záležitosť.)
    Chcela by som z nich skúsiť uvariť džem, alebo možno nejaké čatní, neviem..

    Máte nejaké overené tipy, čo by sa ešte s nimi dalo podniknúť, prosím? Voňajú nádherne, ale sú trpké, kyslé, a strašne tvrdé.
    Keď som googlovala nejaké nápady, narazila som na toto vedecké pojednanie, odložím si ho sem (a možno sa tiež niekomu bude hodiť.:)

    https://pub.epsilon.slu.se/5201/1/14Processing.pdf
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BLANITCHKA: první recept je na rychlovku, když ti zavolaj kámoši, že se za hoďku staví na návštěvu.
    Ten druhý je lepší, ale je popsán hrozně narychlo, pečení ve vodní lázni preferuju, ale k tomu i crcání na 3 dny, tedy přípravu : jednak nejdříve vyrobím tu masovou kašovinu, řádně okořeněnou a tu dám odležet tak na 24 hodin. Peču až další den.
    Peču v troubě, vhodnou nádobu vystelu pěkně tučnou slaninou (anglickou slaninou), nakydám kašovinu, přehodím opět slaninu a zabalím do alobalu. To vložím do větší nádoby s vodou a dám do trouby zahřáté na 180 a peču cca hodinu. Vychladlou ještě občas zatížím a dám na další den chladnout a odpočívat do chladničky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BLANITCHKA: tady je imho nejlepsi recept od raymond blanc! je to trochu pokrocilejsi, ale to je fakt trida pak. uplne jemna vyborna pastika. https://www.bbc.co.uk/food/recipes/chicken_liver_parfait_53623
    nebo podle tohohle. coz je skoro totozny.
    Chicken Liver Parfait
    https://www.youtube.com/watch?v=tcxlO71lNpM&ab_channel=BistrotPierre-EcoleDeCuisine


    zasadni krok je, nechat ty jatra/ledviny louhovat v mlice, ktery vytahne zbytky krve, ktera dela pastiku nahorklou. to na tom videu neni, ale to prave dela blanc a to udela fakt daleko lepsi pastiku. to portsky je v tom taky dobrej krok. zflambovat muzes nemusis. ja sem doma jen grand marnier, tak sem dal ten.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    BLANITCHKA: Florentýny recepty většinou fachaní dobře, příště zkusím

    Játrová paštika v pěti snadných a rychlých krocích
    https://www.kucharkaprodceru.cz/jatrova-pastika/
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    GEISHA: To vypadá jedle! Vyzkouším- ta krémová omáčka ! - vnitřnosti počkám, jestli někdo má ultimátmí recept, případně pogoogluju
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Mám od tchána přísun domácích králíků. Vždycky k tomu jsou přiložený játra a ledvinky.

    Ze svého paleo období vím, jak výživný jsou v vnitřnosti a jak zásadní je, aby byly v bio kvalitě.

    ALE

    Já jsem nikdy nepřekonala iracionální odpor to konzumovat v poznatelným stavu ( polívka, na pánvičce, dril), zvedá mi to kufr.

    ale i já i malá dcera milujeme paštiky. Takže mě dnes osvítilo. Máte někdo “fool proof” recept/metodu na králičí paštiku v malém množství (tzn. z jednoho kusu jater a 2x ledvina a srdce).

    ??

    Teď to na tajňáka dávám psovi do granulí a to mi přijde vlastně dost škoda .

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: bez ztráry kytičky mrazím pyré... a mrazím i syrové noky z rozmrazeného pyré, ač to už by se nemělo, ale zatím všichni žijem :-)
    teda z pečené dýně, ne z vařené.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Nemoučnatí, právě jsem spotřebovala poslední loňskou dávku.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: já teď obdržela recept na noky, takže budu dělat pyré a zmrazím noky :-)
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Tak dá se udělat aj burek, z části jogurtu..
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: jako jo, jen je na to už poněkud zima, přechozí kilovka padla na tzaziki
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: tarator, tzatziky, chlodnik.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BONEMINA: tak jako dneska to zpracovat nemusím, ale spíše rychleji, než pomaleji, oficiálně prochází zítra, ale tyhle kysané věci vydrží nějakou dobu
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MOIRAIN: Potřebuješ to zpracovat rychle a vše? Co třeba vykapat na labneh, naložit do oleje, spotřebovávat průběžně? Pro sebe bych to sice z větší části rozmixovala na lassí, ale to je sladké.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    prosím o tip co se skoro kilem tučnějšího jogurtu (tj. i víc věcí), spíš ne sladké, toho moc nesním a jsem na to sama
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam