• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me, kdyz vezmete kostal ze zeli na mandolinu na jemno a da te ho varit s ostatnim zelim, zmekne jak zbytek zeli a ztrati se tam asi jako prd ve virivce.
    obecne maj stredy zelenin a casti u stopky vic dusicnanu. stred rajce, kostal zeli, stredni cast mrdkve apod.
    podle me je to ale zanedbatelny mnozstvi oproti tomu, co cesi sezerou v nejvetsich zdrojich dusicnanu - uzenejch masnejch produktech!!
    nitraty ci dusiscnany slouzi jako aditivum proti tvorbe botulismu a zaroven zachovani svezi barvy tepelne upraveneho masa. vse je ale o alternaci. tzn ze kdyz obcas sezerete kostal zelenin, ktery vam chutnaj, neni to nezdravy jako skok ze skaly. je vsak dulezity si uvedomovat, ze nejvetsi zlo je konzumace uzenejch produktu. kde neni nejvetsi strasak zmineny pouziti dusicnanu ci nitratu, ale zejmena polycyklicky aromaticky hydrokarbony, co vznikaj pri jakemkoliv spalovani a ulpivaj na tepelne upravenych masech..

    jako zajimovst muze byt fakt, ze italove pouzivaji pri tradicni vyrobe klobas doma celerovou nat - prasek/stavu, ktera obsahuje vyssi mnozstvi prirozenych nitratu nez jina zelenina a tudiz tam poslouzi jako konzervant.

    o to vtipnejsi je, kdyz pak vidite ruzny ty kamu a ostatni modni vlnarky, jak se posiraj po prolejvani se dzusem z celerovy nate... neni to nic zdravyho. v urcitym mnozstvi se nitraty v tele meni na nitrity, ktere sou narozdil od nitratu prokazetelne zdravi skodlive a muzou byt kontribuci k vyskytu rakovinnych onemocneni.

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: já ho vzdyck uziram a pak je mi blbě :D
    a od květáku!!!

    a teda odnzeli se přiznám já nerada, ale od salátů! tam jsou nejlepší kousky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: u nás všichni milujeme syrový košťál z brokolice, počítá se to? :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    REONA: tak hlavkovy salat a zeli je rozdil
    REONA
    REONA --- ---
    Jsem jediná, kdo miluje košťály? Teda pravda, hlavně když jsme dělali hlávkový salát se sladkou zálikou...košťál byl vždycky můj! Mňam! Asi vím, co bude dnes za salát k obědu (nj, máme trochu posunuté časy..)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Někdy mám morál na to, že rozebírám hlávku kapusty/zelí po listech a to střední žebro vykrajuju. To je pak luxusní materiál na další zpracování.
    Ke sváteční kachně jsem teď měla ale červený zelí, co moc rozebírat nešlo, tak jsem si dala práci krájet fakt najemno. Zelí jsem upekla tentokrát v troubě a jak byla ta žebra dobře pokrájená, tak to nebylo poznat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TESSS:
    Tak to nevím, na fotbal nechodím, ale stejně bych si ani tohohle k jídlu nedala:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    AIJA: ja zas slyšela: Kostal ven! Ale to bylo na fotbale tak nevim a uz je to dyl
    AIJA
    AIJA --- ---
    Já zase slyšela, že v košťálu je nejvíc dusičnanů a dalších hajzlovin:-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ADELHAIDA: naše babi nakecala děckám, že košťál je to nejlepší a sní to sama. my se o to porvali, ona měla po problému :)

    abych nebyla OT, já když nevím co, tak tohle vždycky potěší a je to hned hotový.
    do woku/pánve s trochou oleje přidat
    na to pak půl kila kuřecího nebo tofu nebo pixla propláchlý cizrny, když o ní byla řeč. pokud je tam maso, míchat, až se zatáhne.
    na to pixlu kokosovýho mlíka, sušený nebo jiný chili, vařit, dokud neproběhne alchymie, tak 10-15 min.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: muj jeden pribuzny napsal publikaci (on je vazeny pan profesor, internista) a pouzil v ni teorii jeho otce - co je na K, to nadyma... Takze uz je to i vedecky podlozene
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ADELHAIDA: U nás se traduje, že košťál nejvíc nadýmá (a hlavně je tvrdý a nikdo to nechce krájet ani jíst). :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    My ted mame dost radi peceny brambory s bryndzou, slaninou a cibuli
    Klidne neloupany :))

    Cibuli a slaninu opect bokem, pak prihodit s bryndzou so pecenych brambor
    Easy peasy
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ALEXIS: Vyndat košťál je rozhodně dobrá vychytávka:-D
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ADELHAIDA: Tohle dělávala babička, bez košťálu. :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KATIA: Zelí jako příloha - nakrájet zelí na čtverečky tak 2x2 cm a chvíli podusit na másle s kmínem a bílým pepřem. Je to děsně dobrý k rybám, ale jde to k jakýmukoliv lehčímu masu. Předložili nám to v Portugalsku, a od tý doby to vaříme doma:-)Akorát asi měli jiný zelí, nebo tam nedali košťály.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEANKITTY11: letos se nám urodilo dost kapusty, takže na tuhle kombinaci se necítím ;-)

    každopádně díky všem za inspirace, zatím vyhrâl coleslaw a další tipy ukládám
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no to loupani me taky jako sere no, to asi kazdyho.
    nebo brambory uvar, osmaz cibuli a naky zeleniny nebo houby na panvi, brambory rozklohni i se slupkama, mrdni tam nakej sejra nebo naky vejce, ubal z toho koule, ty jen nasucho ovalej ve strouhance a pak smaz dohneda v oleji. to bude taky zravy a 'splachnes' do toho co potkas
    AIJA
    AIJA --- ---
    _ANT_:
    Nakrájet, hodit na plech, ke konci pečení přidat co zbylo v lednici od zeleniny a česnek. Ve finále na půlku poházet nastrouhanými sýry...vynechat kus pro kámoše vegetaríána.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    VENDULKA: halusky jsem delala nedavno a na bramboraky to bude asi fakt malo

    DEVIL: noky jsem nikdy nedelala, nevim jestli se na to cejtim a loupani brambor mam ted z vanoc nejak dost

    Nejlepsi asi bude sehnat pekac a udelat nejakou variaci na francouzsky brambory. Kazdopadne dekuju.

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    _ANT_: bramboraky sou vybornej napad, ale ze dvou kil, to bude jak zakusek v peti lidech.
    podle myho je lepsi udelat bramborovy noky, tam je prcani jen s tim loupanim. predpokladam ze mas doma par vajec, mouku a k tomu muzes udelat nakou omacku xy z cehokoliv co doma musis spotrebovat
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    _ANT_: hromada braboráků (na oleji, ne na sádle), halušky (vegetariánovi bez slaniny)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Zitra prijdou na veceri kamosi, bude nas 5. Mam tu asi 2kg brambor, ktery musim zlikvidovat. Nemam hlubokej pekac. Nemam zadnej napad. Jeden clovek je vegetarian. Prosim, nakopnete me. Dik.
    MIST
    MIST --- ---
    KATIA: asijsky salat? - zeli nakrouhat nebo natenko nakrajet, cibulovou nat, oprazene nasekane mandle, sezamova seminka. Zalevka - cukr, sezamovy olej, ryzovy ocet, sul, pepr, zazvor nebo chili omacku, sojovku.
    Hledej Chinese Cabbage Salad.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KATIA: udělat jako kapustu s bramborama. je to fakt dobrý.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    87HIGHFLYER: Je to dobrý. Ale udelal jsem toho fakt silene moc :-D a chce to kick paprickou
    JAEN
    JAEN --- ---
    Spenatovej quiche (hodily se do nej zbytky syra), kruti rizky v testicku (dva se nesnedly, vecer byly super v salatu ve stylu caesara), dynove pyre s dynovym olejem (dost dobra kombinace), madarsky gulas, palacinky se spenatem a balkanskym syrem, testoviny s bryndzou a piniovymi orisky, zapecena treska s hraskem (v besamelu), tom yum polevka, zelenina zapecena na plechu s rozmarynem a balkanem (brambory, cibule, zampiony, mrkev, bataty a hodne olivace), testovinovej salat s brokolici, cernyma olivama, fetou a susenyma rajcatama (jmenuju teda i to, co uz jsme meli kolem vanoc)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RUTHLESS: dobrý je do toho dát pórek viz třeba tady
    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Velmi chutné, velmi jednoduché a pokud nemáte poblíž nějaký bio | Veganotic
    http://www.veganotic.cz/clanky/205-cizrna-na-paprice-s-porkem
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    APRILMOUSE: Dobrou hrachovku bych si dala, mnam
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LADY_MYSKA: Dneska jsem delala kureci kousky v testicku a zitra bude thajsky kari. Vcera bylo italske risotto a predtim pecene brambory s platky krkovicky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam