• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    GEISHA: sendvic! Zalezi co mas doma, ale podobne kombinace jako ma clubak, nebo pecorino, rozpect..francouzska horcice, rukola..
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Hlavně pije :-) Ono to trochu zmekne, ale že by z toho byla zničehonic křehká lahůdka, to ne. Na druhou stranu nasakle rumem to privabi víc dobrovolníků.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANNIKA: aha, to je dobry, rum tu mam, ale tmavej. takze pak to jako jde jist dobre? nebo se pije ten rum s prichuti ananasu?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Ten se nejlíp zpracuje nacpanim do bílého rumu. Případně i s normálními kousky, když se nesni. Pár dní, ideálně týdnů nesahat a pak mu dát za uši. Naučila jsem se to v Dominikánske a úspěšně od té doby aplikuji :-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: myslis ten tvrdej stred? ja to dycky rozvejkam, abych vysal stavu a pak to ale nezeru a plivu to. a jak to zustava mezi zubama...to si dycky preju mi takovej ten rucni kubanskej lis na cukrovou trtinu, abych to nemusel rozvejkavat
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: Tak co ty jsi za Brukev... to je zverstvo :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Košťál záměrně nevyhledávam, ale vnitřek ananasu jim pravidelně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZUZKAOU: vidíš, tak se u nás doma "recyklovalo" pečivo už v raných 90s, byť pravda, mámino provedení z té doby by asi spíš bylo do babicáren :)
    Díky za připomenutí, zkusím někdy provést vylepšenou verzi ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle je geniální nápad- jakto že mě to nenapadlo, ačkoliv chleba zapečenej se sýrem a nebo francouzský topinky dělám relativně často?

    Vajíčka smíchat se sýrem, nalít na starší pečivo a zapéct!

    (jinak refičin kanál je docela fajn pokud chcete něco středmořského ale tureckého)

    Comfort Food for New Year's Weekend! Turkish Toast Recipe: Açma with Egg N' Cheese
    https://www.youtube.com/watch?v=Z9-nV01leys
    FAT
    FAT --- ---
    Já košťál ze zelí vždycky vyříznu a sežeru.
    :-D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já košťál ze zelí normálně zoracovávám, a ničemu to nevadí. Ale to zelí na másle je minutková úprava, tak je lepší ho vyndat:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me, kdyz vezmete kostal ze zeli na mandolinu na jemno a da te ho varit s ostatnim zelim, zmekne jak zbytek zeli a ztrati se tam asi jako prd ve virivce.
    obecne maj stredy zelenin a casti u stopky vic dusicnanu. stred rajce, kostal zeli, stredni cast mrdkve apod.
    podle me je to ale zanedbatelny mnozstvi oproti tomu, co cesi sezerou v nejvetsich zdrojich dusicnanu - uzenejch masnejch produktech!!
    nitraty ci dusiscnany slouzi jako aditivum proti tvorbe botulismu a zaroven zachovani svezi barvy tepelne upraveneho masa. vse je ale o alternaci. tzn ze kdyz obcas sezerete kostal zelenin, ktery vam chutnaj, neni to nezdravy jako skok ze skaly. je vsak dulezity si uvedomovat, ze nejvetsi zlo je konzumace uzenejch produktu. kde neni nejvetsi strasak zmineny pouziti dusicnanu ci nitratu, ale zejmena polycyklicky aromaticky hydrokarbony, co vznikaj pri jakemkoliv spalovani a ulpivaj na tepelne upravenych masech..

    jako zajimovst muze byt fakt, ze italove pouzivaji pri tradicni vyrobe klobas doma celerovou nat - prasek/stavu, ktera obsahuje vyssi mnozstvi prirozenych nitratu nez jina zelenina a tudiz tam poslouzi jako konzervant.

    o to vtipnejsi je, kdyz pak vidite ruzny ty kamu a ostatni modni vlnarky, jak se posiraj po prolejvani se dzusem z celerovy nate... neni to nic zdravyho. v urcitym mnozstvi se nitraty v tele meni na nitrity, ktere sou narozdil od nitratu prokazetelne zdravi skodlive a muzou byt kontribuci k vyskytu rakovinnych onemocneni.

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: já ho vzdyck uziram a pak je mi blbě :D
    a od květáku!!!

    a teda odnzeli se přiznám já nerada, ale od salátů! tam jsou nejlepší kousky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    REONA: u nás všichni milujeme syrový košťál z brokolice, počítá se to? :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    REONA: tak hlavkovy salat a zeli je rozdil
    REONA
    REONA --- ---
    Jsem jediná, kdo miluje košťály? Teda pravda, hlavně když jsme dělali hlávkový salát se sladkou zálikou...košťál byl vždycky můj! Mňam! Asi vím, co bude dnes za salát k obědu (nj, máme trochu posunuté časy..)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Někdy mám morál na to, že rozebírám hlávku kapusty/zelí po listech a to střední žebro vykrajuju. To je pak luxusní materiál na další zpracování.
    Ke sváteční kachně jsem teď měla ale červený zelí, co moc rozebírat nešlo, tak jsem si dala práci krájet fakt najemno. Zelí jsem upekla tentokrát v troubě a jak byla ta žebra dobře pokrájená, tak to nebylo poznat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    TESSS:
    Tak to nevím, na fotbal nechodím, ale stejně bych si ani tohohle k jídlu nedala:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    AIJA: ja zas slyšela: Kostal ven! Ale to bylo na fotbale tak nevim a uz je to dyl
    AIJA
    AIJA --- ---
    Já zase slyšela, že v košťálu je nejvíc dusičnanů a dalších hajzlovin:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam