Nevim kam s tim. Zkusím to tady...
Čtyři roky poslouchám od doktoru ze mam snizit příjem soli. Pominu-li domaci "vegetu" tak mi nikdo z nich nebyl schopnej poradit jak to udelat.
Za tu dobu jsem sice objevil nekolik nahrazek za slanou chuť, ale u rady z nich jsem narazil na to, ze jsou pouzitelny pouze pokud varim pro sebe. Tak hledam zdroj inspirace. Myslim ze se shodneme o prospěšnosti soli jako takové, takže nejde o eliminaci soli z jidelnicku, ale o razantni snizeni prijmu. Tohle uz mam za sebou: olivy hlavne susene a drcene (pro me super ale pro zbytek neprijatelne), susena rajcata ( viz olivy a tady to proste nechapu), petržel ( ta mi fungovala ze zacatku znamenite, ale v posledni době mam skoro pocit, te se petrzel hodi vic do dortu a sladkosti, nez jako nahrazka soli), kedlubnove listy a rapiky susene drcene ( tohle bylo velke pekvapeni vzesle z lítosti vyhodit ne uplne hezke listy, chutove je to trochu na hraně hořko kyselosti a slanosti mozna nejakou moji chybou pri suseni?), směs muškátového květu a pískavice (sice to neni vyloženě slaná chuť, ale pokud si pamatujete ze vase babicka delala nejakou ultra dobrou polivku nebo omáčku a vy si tu chut od te doby jen pamatujete, tak tuhle kombinaci vyzkousejte).
Nejake dalsi zkusenosti a rady jak varit slane "bez soli"?