• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: a dá se poznat, když z toho ty šneky vynecháš? :D
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    šneky jsou nejlepší v omoletě s petrželkou na bagetce s máslem. dobře se to jí.
    pirohy
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TOOMIX: Ja mela velke uspech na gril se snekama z cukety a slaniny. Dlouhej platek cukety, na to slaninu po cely delce, smotas do sneka a spichnes paratkem. Mozno do mezivrstvy pridat syr.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TOOMIX: nejlepsi 'crowd pleaser' jsou mini parecky v listovym teste. k tomu nakej dip. do lednice to hned nemusi a strasne se po tom prasi. na gril kamen bych vzal kureci prsa, narezal je na tenky platky, nalozil do oleje nebo jogurtu s nakym korenim a pak si muze kazdej klestickama hodit par platku na sutr a jestlis krajel fakt na tenky platky, tak je to minutka. jako zeleninu bych dal cuketu, kterou bych skrabkou na brambory dal na dlouhy platky, aby se delala rychle. prilohu naky dobry chipsy nebo corn tortilla chipsy, aby tam bylo neco krupavyho
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOOMIX: na gril kukuřici https://www.seriouseats.com/mexican-street-corn-elotes-recipe

    jako přílohu - teploty docela slušně snáší tabouleh, pokud se do něj rajčata přidají před podáváním.


    A na dipy jsou experti turci - prostě vezmou věci, dají je do jogurtu a je to skvělé!

    1 Technique 4 Meze Recipes! Great Way of Making Carrots, Cabbage, Celeriac, Black Carrots a Feast!
    https://www.youtube.com/watch?v=Yh0UnTQ0fgI
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    TOOMIX: na gril respektive kámen jsou super quesadillas, směs připravíš předem. Výhoda je že to pak můžes využít i jako ten snack. Dip buď guacamole nebo je super tahini jogurt citron bylinky. Další dip babaganus - lilek hodíš na kraj ohně do zhavyho, když je opalenej tak vzít vnitřek smíchat s tahini, soli, olejem citronem a římskej kmín. Já mám pak rád plněný žampiony, ale s tím je dost srani.
    KURE
    KURE --- ---
    TOOMIX: bramborova / cuketova buchta
    PETATA
    PETATA --- ---
    TOOMIX: šneci nebo tyčky z listové těsta a quiche, ten u nás milují všichni
    Nebo i slané muffiny
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Máte prosím nějaké tipy na "chuťovky" typu slaný závin, které nemusí hned do lednice a hodí se na zahradní oslavu pro 8 dětí (3-7) a 10 dospělých? Případně uvítám i zajímavé tipy na grilování (grilovací kámen) kromě ryb a klobás. Kdyžtak i nějaké dipy. Díky moc
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: Podle toho, ze cizrna je tvrda i po dvou hodinach vareni bych rekla, ze je i klidne mozny, zes dosahla nejvyssiho stavu uvareni :).
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    he mam trochu podezreni, ze se mi povedlo uvarit polivku z takovejch tech fazoli, co ma clovek na predpejkani krehkyho testa :)) I po velmi dlouhem vareni jsou stale trochu tvrdy. Nebo myslite, ze bych je neuvarila vubec?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    AIJA: jo, když DEVIL píše o jídle, dělaj se mi chutě jak blázen.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DEVIL: Boze ja bych si dala dobrej ryzovej nakyp ❤️❤️❤️
    IKA
    IKA --- ---
    AIJA: Myslím že sa tu pečú dve verzie ryžového nákypu: bohatá a šťavnatá, kde sa používa veľa vajíčok; a chudobnejšia suchá, kde ich je úplné minimum.

    (Vraj sa kedysi dievčatá, ktoré slúžili vo viedenských domácnostiach, naučili recept, ale nie všetky si mohli po návrate domov dovoliť tú "bohatú" verziu, tak vznikla aj tá šetrná.)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Kompotů mám dost z loňska a potřebuju se jich pozbavovat, tak určitě šetřit nebudu.
    Ty o tom tak zaujatě básníš, že to snad budu jíst i já:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: nejlepsi je, kdyz to vychladne! to pak zbyde a jak je rejze hladova, tak pak studeny to je jeste lepsi. ja na to dycky s babickou chodil, dokud sme to svorne cely nesezrali.
    a s tema vejcema... cim vic toho udelas, tim jich pak potrebujes vic, aby se udelal mocnejsi ten snih a zloutky, aby tu rejzi pekne ochutily. tak toho nedelej nakladak. a nesetri na tech kompotovanejch merunkach, nebo budes za zida jak kucharky ve skolni jidelne. nevim co mely za normu ale v nakypu sem videl dycky jen zbytkovej slem tech merunek. kdyz sme to delali doma, tak do toho zahucely treba 2 velky sklenice
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Hned o víkendu to upeču s vajcama:-) Já tyhle rýže nebo rohlíky na sladko nejím, ale u ostatních si určitě šplhnu!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: no muzes jako, ale to sou chemky visco. modifikovany mouky a skroby a stabilizatory ruzny. ja nevim jako, vejce je pro me nizkej ingredient a kdyz muzu neco nahradit vejcem nebo zloutkem, tak to udelam nez sypu prasek. doma si taky delam pudinky s prasku leda kdyz potrebuju udelat zaklad nakyho kremu nebo tak. je to proste min pracny.
    ale nejvic co tam udela rozdil je, kdyz udelas ten snih do ty rejze. to pak je takovy lehky a dobre se to ji..
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Dík. Já ho kdysi dělala spíš s rozmíchaným pudinkovým práškem než s tolika vejcema, ale zkusím.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    boze, to je prispevek.... jako je to vymrd slozitej ten nakyp, ale vysledek je pak moc dobrej. hlavne talir podlejt tim zahourem merunkovym a do toho placnout kus nakypu!!!
    me to chutna vic nez zemlbaba, v ty me ale dycky zasadne srala vic skorice nez cokoliv jinyho
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    AIJA: rejzi namocis, nemusis tolik vymejvat, protoze ten skrob je tam zadouci, varis v mlice s trochou soli a cukru a michas, aby z toho bylo takovy 'rizoto' cvachtavy, ale rejze ne uplne mekka.
    pak vezmes 8 vajec a rozdelis je. zloutky utres s cukrem, az zmenej barvu a smichas s teplym rejzovym rizotem. bilky vyslehas s trochou cukru nebo 'cream of tartar' stabilizatoru do tuha a pomalu je zapracujes do trochu zchladly rejzovy hmoty. remosku vymazes maslem a das nahzavit viko.
    mezitim das vrstvu rejze, do ni zapichas nakladany merunky, udelas par vrstev a pak tu trochu ty stavy z merunek vylejes po stenach nadoby a maslovackou tou stavou potres vrstvu vrchni rejze, pak peces ja nevim jak dlouho... dokud to neni nahore trochu hnedy nebo i vic. od toho je tam okynko, kterym se na to da cumet. zasadne pri peceni neotvirat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam