• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PALEONTOLOG: že by měla bejt nestravitelná mě nenapadlo, já mám prostě rád houby opečený do zlatova:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    87HIGHFLYER: z hlívy se dá dělat i salát na syrovo, je dobře stravitelná, nemusíš tu stravitelnost dohánět olejem ;)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: Vymazlená nevím - já jí dělám takhle, nic unikátního to není:

    Na oblíbeném tuku pomalu opékat nakrájenou hlívu, osolit, opepřit, okmínovat. Jak začne chytat barvu, přidat cibuli. Hlívu chceš fakt dobře opéct v dostatku tuku. Do základu pak dám na kostičky kořenovou zeleninu, co mám doma (někdy brambor, někdy nic. Mám v tom rád zeleninu). Jak chytne barvu, zapráším dobrou sladkou paprikou, po lehkém opečení moukou, počkám až se trochu opraží a zaleju zeleninovým vývarem. Osolim, opepřim, dám tam dost majoránky a prolisovanej česnek (podle chuti). Pak to nechám bublat na plotně dokud mi nedojde trpělivost, ale aspoň půl hodiny bych tomu dal nejmíň. Poměry bohužel nevím, já dělám od oka i kynutý těsto:/
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: klidně, byl by zbytek receptu? :)
    já tak nějak povědomí mam, ale kdyby byl nějaký vymazlený...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: nyx rada - udělej jí z hlívy:D
    KURE
    KURE --- ---
    máte prosím nějakej super skvělej recept na úplně nejlepšejší drštkovou?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Kdyz to udelas na fakt tenky platky tak to bude rychlovka
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL:
    ALEXIS: bacha na jednu věc, tyhle toustovače maj tak 600-900W, to neni nic moc, to je tak asi třetina až půlka průměrný plotýnky na sporáku. Nebo třetina až půlka výkonu kontaktního grillu. (což je ten správnej "toustovač" na maso)
    Co tím chci říct, že to žádná rychlovka nebude, protože to prostě nehřeje.
    Neexistuje žádnej důvod to používat. Cokoliv co půjde udělat v tom toustovači, půjde udělat na normální pánvi snadněji a s menším bordelem.

    ještě k původnímu problému, opražit mu ten plátek na sucho (minimum tuku dle pánve), nebo na grillu, mu taky nechutná?


    MOODYCAT: eh :D
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ALEXIS: Jeste me napada delat ho v papilote.

    Ja suchy kure vyhledavam, tak nejsem cilovka :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALEXIS:
    A v pečícím sáčku jsi kuřecí zkoušela? To je asi jediná úprava pro mě kdy to není suchý.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    DEVIL: Ještě mám jednu poznámku: kdbych se s tím chtěla srát, tak obaluju, smažím a loupu, jak to dělá babička, a neptám se na nápady, jak si život ulehčit. :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    DEVIL: Díky za tip, opékat maso v sendvičovači mě ještě nenapadlo, ale zní to jako dobrá rychlovka.
    K radám k výchově: já se s tím neseru, mládě jí, co je, ale když dopřáváme i sobě, co nám chutná, tak nevidím důvod občas nedopřát i mláděti, co mu chutná, obzvlášť pokud si u toho potrénuju nové kuchařské skilly.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ALEXIS: ja bych se s nim jako moc nesral. Tak jako se segra nesere s jejim mladym. Bud zere co je nebo zustane hladovej a pak ho hlad donuti pozrit to co nechtel. Jestli ale chces rychlovku tak ja vezmu kureci/veprovou peceni maso bez kosti nakrajim ho na tenky platky/kousky. Jestli mas doma takovej ten toaster jak tam sou ty zaviraci trojuhelnicky, tak to maso posypes tim co chces aby chutnalo, hodis tam za nehet masla a maso naskladas na horkej toaster a zavres. Za par minut je maso hotovy. Ja kdyz to rozpaluju tak tam dam cibuli a vona se pak jakoby vpije do masa to mam rad. Je to neprilnavej povrch a tak to v pohode vyklopis na talir a do 5ti minut zeres
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    B3TL: Proto jsem se ptala, jestli někdo nemá nápad (preferably vyzkoušený) jak toho nejlépe dosáhnout. Náhodné úpravy kuřecího masa umím vymyslet taky (pečené v troubě mimochodem občas dělám a nemusí být vysušené, když se dělá správně).
    Dostala jsem níže dobré tipy od Ruthlesse a Zuzkaou, který mi taky rozšířil obzory, protože pošírované kuře jsem doteď neznala. Děkuji za snahu, ale opravdu jsem sem nešla pro návod jak osmažit kuřecí řízek (umím, ale nebaví) ani náhodné tipy na metodu pokus-omyl.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ALEXIS: tak jen naložit a osmazit, případně v troubě, ale to bude suchý z těch prsou...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    B3TL: Když u nás jí obalené řízky akorát muž, já výjimečně a mládě chce právě ten řízek jen oloupaný. A mě opravdu nebaví se patlat s obalováním a smažením jen proto, abych to pak loupala.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ALEXIS: 1.d > vem prso, na plocho rozdel na 2x tenky prsni platky, osolit, opeprit, dat koreni (paprika, chilly, bylinky, atd..., lzice oleje (dle mnozstvi), promichat, prikrejt potr. folii, nechat pres noc v lednici > 2.d rozklepni vejce vymachej rizek > hod to do mouky (muze byt taky nejak ochucena) a alespon 1x zopakuj. Vem velkou panev nalej na prst olej a smazit do zlatova (pokud opravdu nesmazis tak zacni ;) )
    Kureci maso NENAKLEPAVAT!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: casovej odhad nemam, ale v pare bych skoro rekl, ze to nejde predelat :-)

    a co zkusit to proste dt do tresticka a ne do strouhanky? to neni takovej opruz, proste jen mouka a voda a osmazit. jako posledni moznost, kdyby nic jinyho nevyslo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: praktická zkušenost se pozná tak nějak ookoměrně a odkrajováním a nebo zapichováním teploměru do do masa. Když to rozklepeš natenko, tak to rychleji vysušíš. Pro prsa chceš 73-75°C pro stehna 80°C
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Plus bych teda ještě zkusila jestli projde klasické pošírované kuře v hrnci.

    Je to fakt dobrý, zejména pokud to je z nějakého kuře co mělo možnost běhat.

    Poule au Pot (Poached Chicken) - Illustrated recipe - Meilleur du Chef
    https://www.meilleurduchef.com/en/recipe/poached-chicken-vegetable-poule-au-pot.html

    Dáš celé kuře do hrnce zaleješ studenou vodou, přivedeš k varu, sliješ a opláchneš. Vrátíš kuře do hrnce, přidáš vodu, bylinky z francouzské zahrady (bobkový list, tymián, rozmarýn, petržel) a trochu soli, a vaříš pomaličku 30 minut. Po třiceti minutách přidáš brambory, mrkev, celerová žebra, cibuli a porek a pomalu táhneš dalších 30-40 minut, až vidíš, že se maso odděluje od kosti.

    Ve výsledku máš svkělou polívku, zeleninu. brambory a šťavnaté maso. Přes noc maso skladuj ve vývaru, případnou zbylou zeleninu zvlášť.

    V tom receptu koukám nemají brambory, mají tam jen málo celeru a moc mrkve - jedno kuře tě vyjde na 4-6 porcí, podle toho přidej brambory - udělej si to podle vlastních chutí a preferencí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU: Díky za návod, to taky zkusím.

    Skoro-tchyně smaží ve vyšší vrstvě oleje ve speciálním rendlíku (prostě to má nějak vychytané) a ty řízky jsou fakt dobré. Ale přesně, obalovat to jen proto, aby se to oloupalo, je opruz, navíc já ty obalované běžně nejím (výjimečně na oslavách) a jsem happy s restovaným.

    KURE: S naklepáním na tenko počítám, ale moc se mi nechce testovat ukusováním, takže mě spíš zajímá jestli někdo nemá praktickou zkušenost nebo získanou informaci z nějakého toho foodlabu. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam