• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    B3TL: Když u nás jí obalené řízky akorát muž, já výjimečně a mládě chce právě ten řízek jen oloupaný. A mě opravdu nebaví se patlat s obalováním a smažením jen proto, abych to pak loupala.
    B3TL
    B3TL --- ---
    ALEXIS: 1.d > vem prso, na plocho rozdel na 2x tenky prsni platky, osolit, opeprit, dat koreni (paprika, chilly, bylinky, atd..., lzice oleje (dle mnozstvi), promichat, prikrejt potr. folii, nechat pres noc v lednici > 2.d rozklepni vejce vymachej rizek > hod to do mouky (muze byt taky nejak ochucena) a alespon 1x zopakuj. Vem velkou panev nalej na prst olej a smazit do zlatova (pokud opravdu nesmazis tak zacni ;) )
    Kureci maso NENAKLEPAVAT!
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: casovej odhad nemam, ale v pare bych skoro rekl, ze to nejde predelat :-)

    a co zkusit to proste dt do tresticka a ne do strouhanky? to neni takovej opruz, proste jen mouka a voda a osmazit. jako posledni moznost, kdyby nic jinyho nevyslo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: praktická zkušenost se pozná tak nějak ookoměrně a odkrajováním a nebo zapichováním teploměru do do masa. Když to rozklepeš natenko, tak to rychleji vysušíš. Pro prsa chceš 73-75°C pro stehna 80°C
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Plus bych teda ještě zkusila jestli projde klasické pošírované kuře v hrnci.

    Je to fakt dobrý, zejména pokud to je z nějakého kuře co mělo možnost běhat.

    Poule au Pot (Poached Chicken) - Illustrated recipe - Meilleur du Chef
    https://www.meilleurduchef.com/en/recipe/poached-chicken-vegetable-poule-au-pot.html

    Dáš celé kuře do hrnce zaleješ studenou vodou, přivedeš k varu, sliješ a opláchneš. Vrátíš kuře do hrnce, přidáš vodu, bylinky z francouzské zahrady (bobkový list, tymián, rozmarýn, petržel) a trochu soli, a vaříš pomaličku 30 minut. Po třiceti minutách přidáš brambory, mrkev, celerová žebra, cibuli a porek a pomalu táhneš dalších 30-40 minut, až vidíš, že se maso odděluje od kosti.

    Ve výsledku máš svkělou polívku, zeleninu. brambory a šťavnaté maso. Přes noc maso skladuj ve vývaru, případnou zbylou zeleninu zvlášť.

    V tom receptu koukám nemají brambory, mají tam jen málo celeru a moc mrkve - jedno kuře tě vyjde na 4-6 porcí, podle toho přidej brambory - udělej si to podle vlastních chutí a preferencí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU: Díky za návod, to taky zkusím.

    Skoro-tchyně smaží ve vyšší vrstvě oleje ve speciálním rendlíku (prostě to má nějak vychytané) a ty řízky jsou fakt dobré. Ale přesně, obalovat to jen proto, aby se to oloupalo, je opruz, navíc já ty obalované běžně nejím (výjimečně na oslavách) a jsem happy s restovaným.

    KURE: S naklepáním na tenko počítám, ale moc se mi nechce testovat ukusováním, takže mě spíš zajímá jestli někdo nemá praktickou zkušenost nebo získanou informaci z nějakého toho foodlabu. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALEXIS: Tak trik při smažení je že to jde rychle a nestihne se to vysušit. Takže zkusila bych čínské nakládané pošírované.

    Vezmeš kuřecí maso,nakrájíš na kousky. Smícháš v ziplockovém sáčku bílek se škrobem a solí a trochou vílého vína, případně sojovou omáčkou, ale ta není nutná. Do kaše přidáš maso, důkladně to promneš aby to bylo všechno obalený, vymáčkneš vzduch a dáš to přes noc do ledničky

    Další den dáš vařit velký hrnec osolené vody. do vroucí vody nasypeš maso a vaříš jen pár minut - podle toho jak velké kousky si nakrájela. Pak to vydnáš, utřeš ubrouskem od příbaných zbytků bílku a je to. Číňani to pak používají jaké základ do do stir fry (respektive větršinou to smaží ve vyšší vrstve oleje, ale to pošírování taky funguje), ale je to fakt dobrý i jen tak a jak se to dělá rychle a marinovalo se to se solí a trochou kyselého z vína a je okolo toho ta lehoučká krusta bílkovny a škrobu, tak to zůstává štavnatější, než jen orestované kuře.

    How to Velvet Chicken, Pork, and Fish for Stir Fries: An Introduction to Water-Velveting
    https://www.seriouseats.com/chinese-velveting-101-introduction-water-velveting


    jinak řízek se normálně smaží na pánvičce, ale teda obalovat řízek, aby se pak oloupal je fakt opruz :-D
    KURE
    KURE --- ---
    ALEXIS: zkoušet něco takovýho bych to naklepal na tenko jako řízek, aby se ta doba zkrátila. A pak to prostě zkusil. zabalit menší medailonky a postupně vyndavat a ohlodávat kdy to je ok.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    RUTHLESS: Na páře jsem zatím dělala jen párkrát zeleninu a ohřívala párky/knedlík. Jak dlouho je třeba pařit maso, aby bylo bezpečné na konzumaci? Jak poznám, že je už hotové, když je to zabalené?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: Řekl bych ze určitě. Případně na pařák a do papíru třeba. Tak bych do toho šel já. Ale zkus oboje. Je to kousek kureciho prsa.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GALE: To jsem ještě nezkoušela, zařadím mezi pokusy.

    RUTHLESS: Hm. zajímavý pohled, zavřené v alobalu se to bude asi i dusit, co?
    GALE
    GALE --- ---
    ALEXIS: Co upéct v alobalu jen osolené a potřené trochou oleje?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: Já bych teda z pohledu fyzikálně-chemického (čtu foodlab :-)) řekl, ze smazene kuře je víc dušené než grilované. Možná toudle cestou?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ADELHAIDA: Restované na přírodno dělám pravidelně, ale to prý není ono (mládě ještě neumí úplně popsat, co přesně je špatně, funguje v polaritě dobře/špatně). Občas bere na milost grilované kuře, ale toho oloupaného řízku se mohlo užrat.
    Zkusím upéct podle tvého návodu a uvidím. :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ALEXIS: Používala bych stehenní partie kuřete, neb jsou tučnější a líp udělaj tu šťavnatou strukturu a... restování je u tebe taky smažení?
    Ještě mě napadá recept, kterýmu muž říká "kuře na talířku". Je to v podstatě Kellerovo kuře, ale jednodušší. Vezmeš celý kuře, nebo jen čtvrtky, řádně osolíš a dáš na ohnivzdorném nádobí do hodně rozpálený trouby (aspoň 200°C) na hodinku, dokud to nevoní a kůžička není zlatá a svrasklá. Kůžičku sníš, divíš se, že ti takovou dobrotu někdo nechá a mládě sbaští holý maso (ono se jakoby smaží v tý troubě ve vlastním sádle). Vydrží to v pohodě i dva tři dny, a pečený kuřecí má spoustu uplatnění.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Prosím vás, mládě chce jíst "nahé kuře", ale aby chutnalo co nejvíc jako řízek. Nějaký nápad jak to udělat?
    A neříkejte mi, že osmažit a oloupat, doma nesmažím, nemám friťák a v rendlíku na plotně je to oser.
    MONROE
    MONROE --- ---
    JAJITA: Potrebuji to natrenovat! :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    omáčky jednoduchý, rozmixuješ a zaliješ neutrálním oleje a nebo takovým co se ti do toh ohodí chuťově a necháš to týden na lince. Až to bude kyselé, tak ho zamícháš dovnitř a necháš v lednici.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Na kvas si netroufam. Ale zkusim ten prvni postup. Diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: z části udělej meruňkvou hořčici.

    Rozmixovat meruńky, namlej hořčičné semínko (směs žlutého a černého) tak moc na hrubo jak moc hladkou hořčici chceš. Smíchat s meruňkovou kaší, osolit, okyseli octem dosladit. Pokud to chceš jemné, tak mícht hořčičné seminko do svařené sladkoslanokoyselé meřuňkové kaše, pokud chceš pikatnní necháš nejdřív rozležet semínko v kaši přes noc se solí a pak buď dokyseláš a nebo dokyselíš a svaříš

    A nebo tam nebudeš dávat ocet a cukr, ale necháš to zkvasit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam