• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    BONEMINA: já bych teda jako překvapení byla nachystaná na obě varianty. Ani jedno z toho není nijak nákladná (časově ani finančně) věc, že by se to nedalo. Každopádně ať se dobré dílo podaří! :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Žádnou kaši, brambory a do šťávy rozmačkat!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BONEMINA: Roštěnky na houbách jedině s rejží:-) Do kaše se ten sos tak nevpije, udělá z ní blátíčko.
    SADY
    SADY --- ---
    BONEMINA: imho dobra ryze ma vic fanousku nez kase, ale statistikou to potvrzene nemam... zas kase je takova ceska, asi nemuzes nic zkazit ani jednim nebo muzes mit oboje a preptat se pri servirovani :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Chci delat platky. Takze rostena. Dekuju :)
    Ted jeste musim vymyslet, jestli bufou lepsi klasicky s ryzi nebo s bramborovou kasi. Za me je s bramborovou kasi lepsi uplne vse, ale tohle je narozeninove prekvapeni, tak se nemuzu nenapadne zeptat.
    S2FI
    S2FI --- ---
    BONEMINA: Kdybych delal platky, sel bych do rostene. Kdyz kostky, dal bych krk.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    BONEMINA: Já na houbách nejraději roštěnky. Ale nevím tedy, zda je to ultimátni nebo spíš nostalgické, protože to bylo moje nejoblíbenější sváteční jídlo od babičky :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Potrebuju udelat ultimatne dobre hovezi na houbach. Mam mrazenou smes hribku a lisek, ale nevim, jaky kus hoveziho je na to nejvic nejlepsi.
    Obvykle delam dusenou hovezi klizku nebo loupanou plec do omacek, hovezi na houbach ale bude imho chtit neco jinyho.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DOCKINEZ:
    Taky jsem ji včera vařila. Úžasný:-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DAVE_PAGE: A to jsem se včera málem neuměl rozhodnout mezi knedlíkem a bramborem a chvilku uvažoval o obojím :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: vajicko a maso ke koprovce! uplna zhyralost :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mno jo, když už jsem v pátek koupil 10 kilo hovězího, tak z něho aj něco vařím.

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LIA09: aha, díky, ve slovenštině mě jen tak něco nedostane, ale tohle jsem nenašla ani v synonymickém slovníku, kam většinou koukám 😀 asi se není co divit, kdoule nebude mít bůhvíkolik synonym 😂
    LIA09
    LIA09 --- ---
    QUANTI: Tipuju kdoule.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IKA: duly?
    IKA
    IKA --- ---
    BARA_ONLY_ONE: rada robím červenú kapustu (=zelí:) s gaštanmi a s jablkami (ale už som namiesto nich použila aj duly a bolo to skvelé, takže nahradiť sa dajú), niekedy pridám hrsť hrozienok, no a niečo kyslé - nejaký obľúbený ocot. Nakrájať, osoliť, pridať korenie (napríklad bobkový list k tomu celkom pasuje, rasca tiež, atď), zamiešať, a buď variť v hrnci, alebo piecť v zakrytom pekáči, až kým tá kapusta nie je mäkká tak akurát podľa tvojich preferencií.
    Gaštany sú, hlavne takto na jeseň, úžasná prísada do takmer čohokoľvek, ale sem sa hodia úplne fantasticky. Dajú sa kúpiť už olúpané a predvarené a to ušetrí dosť práce.

    (Myslím že som niekde videla aj verziu so slaninou, ale to som neskúšala.)
    MIST
    MIST --- ---
    BARA_ONLY_ONE: ja tohle podavam jako salat, ale k huse se hodi taky:
    maslo nebo husi tuk
    1 cibule na platky, zkaramelizovat
    1 bobkovy list
    1 skorice
    2 hrebicky
    spetka muskatoveho orisku
    hlavka cerveneho zeli, nakrajet
    asi 1/4 litru kureciho bujonu (muze byt i vic, ale aby zeli neplavalo)
    cukr k dochuceni
    4 lzice balsamickeho octa

    (muzes do toho prihodit i brusinky nebo hrozinky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZCR: v lednici to vydrží a teda je to z těch polívek, co jsou druhý a třetí den lepší, než čerstvé.
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: tak jo, hotovo, a imho se povedlo... místo kopru jsem pak rovnou do talíře dal nasekanou petrželku s česnekem, a spokojenost... akorát je toho kotel - předpokládám, že v lednici to tak aspoň do pozítří vydrží, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARA_ONLY_ONE:

    1 kg zelí
    100 g cibule
    70 g husího sádla/oleje
    100 ml octa z červeného vína (popřípadě 50ml octa 50 ml červeného vína - nějakého aromatického)
    100 - 200 g cukru
    sůl
    pepř
    kmín

    Orestuj pomalu cibulku na půlce sádla, přidej nakrouhané zelí a ještě pár minit restuj aby to trošku slehlo, přidej drcený kmín. podlej octem, trochu osol, přidej půlku cukru, přikryj pokličkou a na co nejmenším ohni a dus do měkka. Do hotového zelí přidej zbytek sádla a podle chuti doslaď, dosol a dopepři.

    případně mrkni sem na komplikovanější postupy.
    Když husa, tak se zelím! Nechte si poradit od šéfkuchařů, jak na něj. - Jídlo a radost
    https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/kdyz-husa-tak-se-zelim-nechte-si-poradit-od-sefkucharu-jak-na-nej/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam