• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    TRISSIE: proto jsem taky přidal konstruktivní informace :)

    A teda tohle místama až hysterický počítání makro živin je záležitost posledních 20ti let max? Výsledek je naprosto katastrofální zdravotní stav populace.
    Za našich mladejch let to nikoho nezajímalo, děti ráno snědly rohlík z gothajem, v poledne omáčku z mouky a ropy s knedlíkama a flaxu kterou vyhodily v školní jídelně, pak zmrzlinu a večer něco co bylo v lednici nebo špagety s kečupem nebo rizoto z konzervy nebo tak. A nevzpominam si že by byla nějaká epidemie podvyživenejch.

    Ale máš recht, je rozhodně lepší krmit dítě dobře :) o tom žádná.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: tak zrovna u dětí ve vývinu fakt není úplně dobrý to složení stravy a dostatek bílkovin podceňovat... ve finále budujou stejně svalové hmoty jako kulturista, akorát s tím, že kulturista může začít kdykoli, kdežto malnutrice v dětství se dohání blbě.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    QUANTI: Hele, holky u nás, když přišla puberta vymejšlely neuvěřitelně šílený dietky, kdy nejedly nic, a pak se dojedly bůh ví čím. Proč to dělaly, to netuším, asi brávíčko. Prostě ať hlavně ví, že potřebuje sacharidy i bílkoviny i tuky, protože i spousta dospělejch si občas myslí, že můžou něco z toho vyhodit a že to bude vpoho. Jasně, bez masa se to dá.
    KURE
    KURE --- ---
    QUANTI: no luštěniny jsou vyborny skoro na všecko. včetně cenovy dstupnosti. Takže naučit ho je jíst, neni od věci.

    p.s. ještě oříšky zejména mandle jsou dobrej zdroj bilkovin.

    RUTHLESS: uplně nevim jak to myslíš, jestli jako kritiku nebo? :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GREAT_R: no, možná stálo, ale jak to teď myslíš? Přece i bez masa se dá sestavit racionální jídelníček. Nebo to mám brát jako argument pro ty luštěniny? :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KURE: Vlastne je poteba, aby nechtel byt vegan :-)
    KURE
    KURE --- ---
    QUANTI: myslim že dneska se kolem bilkovin nadělá hrozný halo. A těch pár tejdnů to přežije.
    Ale, v tvarohu je fůra bilkovin, v ovesnejch vločkách neni uplně málo bílkovin, a vejce. Některý jogurty taky nejsou marny.
    Co tim chci říct, že když mu budeš dělat bytelný snídaně/večeře, tak ty postní jídla nemusíš hrotit.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    QUANTI: Není náhodou (v devíti to se mnou nikdo neprobíral, ale ono by to skoro stálo za to) dobrej čas ho poučit o věcech jako je podvýživa, racionální dieta a podobně?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Prosímvás... půst sice začíná za víc než měsíc, ale syn prvňák je ze školy namotivovanej ho držet a já bych mu klidně vyšla vstříc, ale mám strach, že nebude mít dost bílkovin. Náš jídelníček je vcelku hodně masovej a třeba luštěniny do dětí moc nedostanu - má někdo zkušenost, co vařit?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNIKA: jo, hledej cake pops. Děti budou nadšený a kamarádky tak nepovedený nebo přebytečný dortový těsto zpracovávají běžně.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    ANNIKA: dělají se takové kuličky - cake pops
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ADELHAIDA: To není ono. Pagáč je vysoký, není to placka, spíš takový válec.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: Jaký bez pagáčov? Škvarkový placky se tu normálně dělaj:-) Z mletejch i z celejch.
    IKA
    IKA --- ---
    XAJA: Áno, nechápem, ako môžu Češi žiť bez pagáčov.:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    RUTHLESS: maly tip od nas. okrem tradicnych sisiekk (koblihy) patria k fasiangom aj skvarkove pagaciky z kysnuteho. super za studena aj za tepla.
    (plus teda ta huspenina;)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Má někdo tip, co s nepovedenym testem na dort? Nevím přesně, co s tím muž dělal, asi to špatně vyslehal a z těsta na piskot je hutna, trochu tvrdší, ale pořád chuťově dobrá nízká placka. Co s tím? Dort z toho nebude, ale vyhodit je to škoda... Přemýšlím nad něčím stylu puncove řezy, něčím to pořádně nacucat, nebo to nadrobit a spojit krémem ve stylu takových těch zbytkovych zákusků v cukrárně? Google trestuhodne mlčí a dodává jen rady, jak to nezdrcnout...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Že není vhodné období je mi jasné, ale právě že jsme přišli o našeho ovčáka Jíru, tak musíme najít novýho:-) Tak se ptám zkusmo, ale nejsem důvěryhodná:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: plus luštěninám obecně pomáhá uvařit je buď ve vývaru a nebo v okořeněné vodě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele řezníci slopoviu hlavu mít nebudou a u malých chovatelů to nejspíš nesezenes v lednu, protože beránci se vybili na podzim, aby se nemuseli živit. Zároveň to nemůže přijít přes jatka, prostě ti to nesmí prodat. Takže najdi malého chovatele, co porazí na pastvině a domluv se, že ti nechá hlavu až se budou porážet velikonoční jehňata.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ADELHAIDA: je to tak no... tydle recepty, kde clovek dela neco prirozene jsou nejlepsi. Idealni je takoej ten postup "takhle, todle a takhle" a na otazky, jakou konzistenci ma mit testo a jak dlouho to dela odpoved "testo, aby bylo tak akorat a peces to dokud to neni, no ne?"
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Jen teda cibulku jedině na sádle:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam