• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER: To vypada dobre! Tady v supermarketu maji pastu z buraku za par penez i ty prilohovy banany. Jdu do toho.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kdyby měl někdo potřebu experimentovat se špenátem, tak v Africe ho dělají s burakovym máslem / burakama. Zdá se to jako divná kombinace, ale je to fakt dobrý. Např zde:

    Spinach in groundnut [peanut] sauce
    https://youtu.be/VUx4c4eOSzw
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Prave ze nehovoris:) Ale my jo. Teda myslim. O srdcich na spejli.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Jsem zmatena, kde hovořím o chlorovodici v srdci?
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: chlorovodik v srdci... Boze Haido....

    Navic nemyslim salmonelu, ale tu breberku, co je casto v kuratech (asi campylobacter, rika google)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ETERNITY: Ono těch bacilů, co přežijou chlorovodici v žaludku, není tolik druhů. A i ty, co přežívaj (typicky salmonela), musej vytvořit dostatečně velkou enklávu, aby mohly způsobit onemocnění. A salmonela se i u infikovanejch jedinců vyskytuje hlavně ve střevech. Jak říkáš, je to rozšířený, tak to ve zpracovatelskejch závodech musej mít ošetřený, aby se jim trus nedostával do styku s masem...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: tak jako zas se to nesmi prehanet. ja ale spizy ze srdicek delam jednou za 14 dni, vzdycky kdyz porazej 5000 kurat. reznik mi prinese jatra na pastiku a srdicka na spizy. este nikdy sem se z nich neposral
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: I kdyz jsou to slepky od nas ze dvora, stale maji stejny bakterie. A protoze moc srdicek je z moc kurat, a pravdepodobnost napadeneho kurete je asi padesatiprocentni, vychazi mi z toho, ze jsi bud imunni, nebo se ty bakterie opravdu tykaji jen masa.
    Coz o to, ja bych to zkusila hned, ale jsem trochu nervozni:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ETERNITY: srdicka na spejli tak jim no, to jinak neni dobry. ja kupuju od reznika z hutterites colony a tam prej sou organic, tak sem uchlacholen...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: obvykle od oka, když něco peču, ale cca 200°C a cca 10 min. Na běžném grilu cca 2-3 min z každé strany.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BUNDA: Teplota a adélka?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    KASUMI: Já je prostě jen očištění napíchám na špejli, omatlám olejem a posypu kořením a vrazím do trouby pod gril.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    DEVIL: Ty jis kureci vnitrnosti med rare? To se muze? Ty bordely z masa do vnitrnosti nepreskakuji?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Srdce jsou super na rozmarynu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    PROMETHEA: nejlepsi sou srdicka na spizu. jen jim odrezes aorticky a prekrajis napul a napichas zhusta na namoceny spejle. ja sypu montreal steak spice ale staci sul pepr a pres noc v lednici. na panvi nebo grilu uplne nejlepsi. ja delam rare med rare. jinak to ztuhne a pak je lepsi udusit do mekka
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jen teda já ji servíruju bez česneku a majoránky - vyhovuje mi ta jemná máslovo-mléčná chuť, ale to je podle vkusu každého soudruha.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Podělíš se tedy prosím o recept na tvoji mocnou hrachovku?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: školkový děti ty omáčkový věci preferujou, dobře se to nabírá a není to suchý :-)

    (s vařením pro děti jsem se vrátila k mnoha věcem, co jsem od dob vlastního dětství neměla. asi ty babičky věděly, pro koho a co vaří :-) ale samozřejmě furt je rozdíl mezi jídelnovou a poctivou domácí kuchyní - třeba hrachovou kaši umím já takovou, že si děti jdou dvakrát přidat, kdežto v jídelně to vrací netknuté)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PROMETHEA: Srdíčka miluju! Mám je radši křupavější, než uvařená úplně do měkka. Nejradši je mám takhle:

    Nechám lehce zezlátnout cibulku, pak přihodím srdéčka a nechám je zatáhnout. Posolím, popepřím, kouknu, kolik pustí vody. Podle toho trošku podleju, přiklopím a nechám tak půl hodiny až 40 minut vařit. Mezitím udělám kulatozrnnou rýži, snažím se, aby byla co nejlepkavější, takže neproplachuju a vařím v přesném množství vody. Na poslední minutu přidám hrášek. Můžeš obojí smíchat dohromady a mít "rizoto", anebo servírovat zvlášť.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    anebo srdíčka peču s česnekem a majoránkou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam