• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: jasně, všechno co není červenohnědý.

    tady je to pěkně vidět na fotkách

    Ledvinky – konfit v sádle s cibulí
    http://www.moje-dobroty.cz/ledvinky-konfit-v-sdle-s-cibul/
    KURE
    KURE --- ---
    A když už to tu probirate, jde nějak snadno poznat co vykrojit?
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: je to otrava, ale zásadnější než to máčení... a škoda mlíka :-) (navíc teda ta narůžovělá kalná tekutina s plovoucími hnědošedavými kousky... bleh)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZCR: me se zda ze lezeni v mlice je to nejmensi. ja teda nejvic nesnasim to vykrajovani zlaz...
    ZCR
    ZCR --- ---
    DEVIL: ta karamelizace je dobrý point, ale celkově je to, zdá se, opruz s malou až žádnou přidanou hodnotou :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    imho ty ledvinky se vykrajeny pak macej v mlice, aby se jednak trochu vypral smrad chcanek, vyplavila se odpadni krev a po ususeni pak na panvi lip karamelizovaly
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Důkladně několikrat v teple/horké vodě. A při vykrajovani už ty hotové kousky odkládám do misky s vodou, tak už se trochu odmoci.

    Někdo to zaleva vařící, někdo dokonce několikrat krátce povari a vymenuje vodu, někdo to dává do toho mléka, ale přijde mi to zbytečný.

    Chtít to jo posichrovat, tak je očistím a dám večer do vody a druhý den jen proplachnu.

    Na pánvi to zkraje trochu cítit je, ale nepřijde mi to nějak dramatické.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNIKA: ono to ostatně nemusí ani být vykrájené úplně stoprocentně; já je pak jenom párkrát vyhňahňám v misce s vodou, kterou měním. Když to člověk hodí na pánvičku, tak to často nelibě zavane, ale to rychle přejde a v hotovém jídle to není znát.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: a jak to teda proplachuješ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: To jsem taky slychala a nikdo jiný než babička je nevaril. A pak zvítězila nostalgie, tak jsem to zkusila a mňam. Jako jo, to vykrajovani je trochu oser, ale zase za ty peníze není potřeba to pizlat do posledního jak chirurg a větší odpad neboli. A s trochou praxe už to nijak pracny jídlo není.

    Muž říkal, že to nejí a nechce (a to on jí skoro všechno), tak jsem si poprvé dělala jen pro sebe... A samozřejmě byl zvedavej a pak se futroval jak nezavrenej. A od te doby je po mně chce :-)

    Jediný riziko neúspěchu je fakt jen špatný proplachnuti, kdy si člověk vyrobí delikátní aroma veřejnych hajzlů, jinak v tom žádná zaludnost není :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tak dik
    Na obed jatra na portskem 😂
    Jsem musela :))
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: vida, já třeba chovám k ledvinkám posvátný respekt až hrůzu a nikdy jsem to doma nezkoušel. protože celé mládí jsem poslouchal jednak o tom co se všechno musí a druhak jak strašlivý to je když se "to všechno" nedodrží.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ANNIKA: u nás doma se třeba ledvinky dělaly, ale vždycky jen dušené (do naprostého mrtvého udušení); ne že by to nebylo dobré, ale já pak už skoro na stará kolena zjistil, že stačí vykrájet, aby zůstaly větší kousky, a pak pár minut na pánvi, a je hotovo.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ZCR: Babička byla profi kuchařka a ledvinky byly od dětství moje milovaný jídlo. A žádný alotria s namáčením do mléka nebo něčeho jiného nikdy nedělala, jen očistit a pořádně proprat ve vodě.
    Sama se toho držím, jednou jsem je louhovala dlouho, protože mě to zajímalo, a výsledek byl tak dokonale čistý, že to skoro nechutnalo jak ledvinky :-)

    A teď mám pekelnou chuť na ledvinky a ty játra na roštu, nedik!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak teda játra jsou skvělá ve špízech...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak teda pokud nějako vyšperkovat játra na grilu, tak bych teda nenakládala, ale vzala plátek, pomazala olivovým olejem, posolila a popepřila a ogrilovala. Pak bych k tomu udělala třeba cibulové čatní (zkaramelizovat spoustu cibule, podlít červeným vínem, nechat vypařit a přidat cukr a bazlamico podle potřeby, dosolit a dopepřit) a grilovanou jarní cibulku s viniagrette, pokud by se ti nechtělo dělat romesco. Ať mají játra na cibulce :-D

    Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/jarni-sladke-cibulky-s-kourovou-omackou-romesco
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Taky jatra nenakladam. Nevidim duvod.
    ZCR
    ZCR --- ---
    já teda tomu nakládání do mléka moc nevěřím - resp. takhle: pokud má člověk čerstvá játra někde od řezníka, tak to podle mě není potřeba - a to ani u ledvinek (játra jsem teda nenamáčel nikdy, a u ledvinek jsem k tomu došel experimentálně). Podle mě se spousta těchhle praktik traduje z dob před účinným chlazením a počítá s nutností zbavovat to všelijakých pachů, ke kterým to přišlo během cesty k zákazníkovi. (U supermarketové produkce, kde to leží vakuované v regálu kdo ví jak dlouho, to možná smysl má, mám v tomhle kliku na dobré řeznictví a nemůžu soudit.)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: telecí játra cítit nejsou a vždycky zaplesám, když je seženu.....jsou výborný. (u těch z dospělých kusů nevím :-)

    Vepřový mají specifický pach/chuť proto se dávají do mléka.
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: to byl jejich nápad, že to tak dělaj. A ano, logický je zeptat se cílovky :) a udělám to.

    Ale vzhledem k úžasným znalostem a schopnostem zdejších kuchařek a kuchařů (to není sarkasmus!)
    bych rád slyšel více názorů :) a tím pádem se vzdělal. A nejlépe i ohromil "starší lidi" něčím novým ale zase né moc novým :) je to ambiciózní cíl, chápu.

    No já si to mlíko spojuju s hovězíma játrama, který jsou víc cejtit a tužšší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: já bych to nenakládala, játra se kazí velmi ochotně a když je nakrájíš, tak zvýšíš povrch, na kterém se mohou zkazit.

    Nechceš je solit, to jde těsně před polžením na grill (pak jsou chutnější a netvrdnou), ale do slaného láku bych je nedávala. Takže jedině - podmáslí s česnekem? A před grilováním důkladně osušit.

    Nebo teda do oleje, ale pokud v něm budeš mít nějaké kousky, jako třeba česnek nebo bylinky, tak se na grilu připálí. Ten olej na povrchu pomůže tomu, aby se lépe rozvádělo teplo po položení na gril (takže se lépe opečou) - ale při naložení jedině zabrání množení bakterií na povrchu, čemuž ovšem jde zabránit taky tím, že játra nenakrájím předem :-D

    Imho je podstatnější játra očistit od šlach a žilek, než je do něčeho nakládat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam