• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak teda pokud nějako vyšperkovat játra na grilu, tak bych teda nenakládala, ale vzala plátek, pomazala olivovým olejem, posolila a popepřila a ogrilovala. Pak bych k tomu udělala třeba cibulové čatní (zkaramelizovat spoustu cibule, podlít červeným vínem, nechat vypařit a přidat cukr a bazlamico podle potřeby, dosolit a dopepřit) a grilovanou jarní cibulku s viniagrette, pokud by se ti nechtělo dělat romesco. Ať mají játra na cibulce :-D

    Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/jarni-sladke-cibulky-s-kourovou-omackou-romesco
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Taky jatra nenakladam. Nevidim duvod.
    ZCR
    ZCR --- ---
    já teda tomu nakládání do mléka moc nevěřím - resp. takhle: pokud má člověk čerstvá játra někde od řezníka, tak to podle mě není potřeba - a to ani u ledvinek (játra jsem teda nenamáčel nikdy, a u ledvinek jsem k tomu došel experimentálně). Podle mě se spousta těchhle praktik traduje z dob před účinným chlazením a počítá s nutností zbavovat to všelijakých pachů, ke kterým to přišlo během cesty k zákazníkovi. (U supermarketové produkce, kde to leží vakuované v regálu kdo ví jak dlouho, to možná smysl má, mám v tomhle kliku na dobré řeznictví a nemůžu soudit.)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: telecí játra cítit nejsou a vždycky zaplesám, když je seženu.....jsou výborný. (u těch z dospělých kusů nevím :-)

    Vepřový mají specifický pach/chuť proto se dávají do mléka.
    KURE
    KURE --- ---
    LUSINDA: to byl jejich nápad, že to tak dělaj. A ano, logický je zeptat se cílovky :) a udělám to.

    Ale vzhledem k úžasným znalostem a schopnostem zdejších kuchařek a kuchařů (to není sarkasmus!)
    bych rád slyšel více názorů :) a tím pádem se vzdělal. A nejlépe i ohromil "starší lidi" něčím novým ale zase né moc novým :) je to ambiciózní cíl, chápu.

    No já si to mlíko spojuju s hovězíma játrama, který jsou víc cejtit a tužšší.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: já bych to nenakládala, játra se kazí velmi ochotně a když je nakrájíš, tak zvýšíš povrch, na kterém se mohou zkazit.

    Nechceš je solit, to jde těsně před polžením na grill (pak jsou chutnější a netvrdnou), ale do slaného láku bych je nedávala. Takže jedině - podmáslí s česnekem? A před grilováním důkladně osušit.

    Nebo teda do oleje, ale pokud v něm budeš mít nějaké kousky, jako třeba česnek nebo bylinky, tak se na grilu připálí. Ten olej na povrchu pomůže tomu, aby se lépe rozvádělo teplo po položení na gril (takže se lépe opečou) - ale při naložení jedině zabrání množení bakterií na povrchu, čemuž ovšem jde zabránit taky tím, že játra nenakrájím předem :-D

    Imho je podstatnější játra očistit od šlach a žilek, než je do něčeho nakládat.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    KURE: já znám pouze namáčení do mléka pro lepší chut a křehkost. Jinak je taky nijak nenakládám....jen pepř a sůl po ugrilování.
    U postarších lidí bych se bála poznámek...že jsou stejně nejlepší na cibulce :-D
    KURE
    KURE --- ---
    když jste mě tak pěkně pomohli s nevařením v horku, jdu s dalším dotazem.

    Jak naložit vepřový játra pro grilování? S tím že to je pro postarší lidi, dost konzervativních chutí, takže žádný vylomeniny :)
    (já játra nijak nenakládám, ale prej se to "má") a náhodný výsledky z internetů mi přijdou podezřelý.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    IKA: Ehm, teď jsem zrovna dělala červenorybízové zrcadlo, protože se mi nechtělo péct:-) Jen jako základ jsem frkla cukrářský piškoty, nepekla jsem lineckej spodek, ani nevyráběla sušenkovej.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    IKA: já bych to vyslehala s trochou cukru a zbodla jen tak s rybuzem :D
    IKA
    IKA --- ---
    Mám mascarpone a červené ríbezle, čo by ste s nimi robili?:) (Je horko, piecť sa mi nechce, ale prinajhoršom by aj to nejak šlo..)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    tvl jsem ujetej na pomazánky a dipy :)
    LUSINDA: něco podobnýho prodávaj Turci v Německu, dlouho jsem zkoumal jak na to a nejvíc jsem se přiblížil feta+grilovaný papriky (klidně ze sklenice). Ten balkán je takovej nevýraznej a lilek v ajvaru se tam moc nehodí.

    velmi dobrá je i Obadza, ale je to celkem drahý na ingredience, takže si spíš čas od času koupím v německu hotovou

    ale zrovna je okurková sezóna, dělám tzatziky, ale takový ty počeštěný (víc okurky než jogurtu), někdy spíš zakysanku, aby to bylo hutnější a letos jsem ještě vedle u Babici narazil na nějakej odkaz a teda tzatziky s ayranem (místo vody tam dát vykapanou vodu z okurek) a to je pro mě ultimátní a vlastně to jsou dva pokrmy ze třech stejných ingrediencí :)


    RUTHLESS: remuláda je ± jasně daná, je to vlastně taková tatarka, trochu řidší
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: omlouvam se :) a neni to lenost ale nechci zemřít horkem.

    VSICHNIMAME: tohle nezni uplne blbe... repu maj v lidlu už hotovou jen nakrajet...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: tak si z toho udelej nakej salat a do zalivky jebni kopr a nepokousej nas tady, kdyz si linej klohnit omacku :D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    KURE: nebo si udělej augsta zupa, nebo saltybarscaj (lotysska, litevska) verze chlodniku. Potřebuješ brambory i vajíčko a spoustu kopru. Ještě ale řepu.
    KURE
    KURE --- ---
    DEVIL: jo, to by bylo asi nejlepší jenže
    a) brambory a vajíčka mam vařený ze včereška.
    b) mam chuť na koprovku
    c) dneska rozhodně nebudu zapínat sporák! :D

    Takže jsem ochoten ke kompromisu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: imho udelej koprovku teplou, akorat ji misto mouky/skrobu zahusti agarem. jak vychladne tak bych ji zkryplil tycakem na pozadovanou konzistenci a az pak bych tam nahazel cerstvej kopr
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Asi bych si ušlehala základ (mascarpone, smetana, trocha kefíru či jogurtu) do požadované hustoty a pak bych dochucova a prdla tam kopr. Asi to bude chtít chvilu ležet.
    Nebo hustší polévku tarator. :-)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Zakysaná smetana (16% a vic), kopr, cukr, sůl, pár kapek octa.
    Octem myslím ten klasický kvasný. Překvapivě to tomu dipu dá tu chuť české koprovky.
    KURE
    KURE --- ---
    Máte někdo tip na studenou koprovou omáčku nebo dip?
    Ideálně aby to připomínalo normální koprovku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam