• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IKA
    IKA --- ---
    (Ja som sa toho strašne bála, a dlho som to odkladala, ale je to fakt triviálne. Potrebuješ akurát váhu, tie zavarovačky, soľ a zeleninu.:)
    IKA
    IKA --- ---
    GENEVIEVE: Tiež nemám žiadne špeciálne nádoby, len poháre z kúpených uhoriek, medu, atď., a funguje to. Tu je skvelý návod:

    Můj první ferment | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/muj-prvni-ferment
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    IKA: na to spíš nemám nádoby. Jakože mám tu akorát klasický zavařovačky.
    IKA
    IKA --- ---
    GENEVIEVE: Fermentovať? Je to ľahšie, než sa zdá.:)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já jdu taky s dotazem.

    Mám hlávku zelí a nevím co s ní. Rohlík poslal jednu navíc. Coleslaw budu dělat na grilování, tak ten ne prosím, kvůli tomu jsem to kupovala :-D. Zelnáky zvažuju, ale budu teď dělat cukeťáky, tak nevím no :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    zbylo mi vareny hovezi zebro z vyvaru... za totace jsme to jedli s chlebem a krenem, ale nemam ani chleba, ani kren :)
    tak jsem udelala klasicke italske risotto a vedle toho jsem na cibulce opekla slaninu, mrkev na kosticky, rapikaty celer na kosticky, cesnek, pridala cesrtvy tymian a susene koreni (ma mix chilli, cesnek, petrzel), varene hovezi na male kousky nakrajene, opekla, opeprila, podlila vyvarem a nechala trochu provarit - vzniklo z toho takove huste sote.. to jsem pak v kopecku dala na risotto a trochu polila i stavou ze sote.. za me uchazejici zpracovani studenyho varenyho hoveziho.. skoda, ze morek jsem zpracovala vcera, do toho risotta by se hodil
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Jo! a to jedobrý nápad! Hned jak dorostou další, tak zavařím topinkovou pomazánku! Na tu jsem letos zapomněla...
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Musaka je dobrá. A pokud už mají tuhou šlupku, tak nakrájet na řízky a pak teprve okrájet. Dělám to tak s přerostlými cuketami...darovanými. Nikdy jsem nepochopila, pro lidi machrujou s obrovskýma cuketama. Blbě se to loupe, vydladeš střed a máš z toho prakticky stejné množství jako z "jedlé" cuketky.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Tak jó. Sestra právě přislíbila sedm dalších patizonů. Myslím, že není čas na hrdinství a zavařím ďábelskou topinkovou pomazánku.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Děkuju. Jojo, jako přílohu ho dělávám, ale cuketa vyhrává. Já hledám recept, kvůli kterýmu stojí za to pěstovat patizon. Ale on možná neexistuje:-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Jo, ten je dobrý z cukety i z patizonu. Ale u toho patizonu právě tady nastupuje to nechutné loupání.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARIPOSA: co slíže? se slaninou nebo se skořicí?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    ADELHAIDA: a co takový klasický slovenský"privarok": nastrouhat, otočit na cibulce, pořádně podusit a zahustit smetanou (a trochou mouky). Vejce a brambory.
    Spotřebuje se jich dost najednou.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Ze zelných listů mi tu zbyla skoro celá hlávka lehce povařeného zelí, nějaký tip, co ním? Mě napadá jenom zelňačka. Děkuji.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZCR: Mně přijde, že se to rozblemcává spíš jako cuketa, ne jako dýně. Do kari mi to proto úplně nesedí. Spíš z toho udělat nějakou pomazánku na topinky. Ale jak říkám, tý práce...

    Jinak teď jsem ho ze zoufalství použila místo cibule do špenátu (muž koupil shnilou cibuli) a dobrý. Ale to byl kousíček.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: jinak divil bych se, kdyby z patizonu nešlo udělat nějaké kari, jako z dýně... ale nezkoušel jsem
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KASUMI: No já právě nevím, jestli nedělám nějakou chybu. Kdysi dávno, když naši začali pěstovat cukety, sklízeli je co největší a taky je dělali jenom v trojobale. A přitom cuketa má tolik využití a za mlada je dobrá i syrová, ale to člověk zjistil až časem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    úplně nejlepší patizony jsou miminka jako za groš kudla, naložené ve sladkokyselém nálevu...
    Pokud ještě jdou nakrájet, tak se ta slupka nejlíp loupe už z nakrájených podkov; smažené v trojobalu jsou imho krapet lepší než cuketa (lepší konzistence a míň sladké, mi přijde); ty staré matadory je fakt nejlepší vydlabat, nadít, zapéct a pak to vyjíst i s upečenou dužninou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NELLAS: ze starsich se daji vybrat seminka, naplnit a zapect jako jedla nadoba. Po upeceni slupku vyblabes zevnitr.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BONEMINA: To je dobrá vychytávka, ale ne vždy aplikovatelná :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam