• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: pórek, přidej porek, s tím je všechno lepší! Určitě tomu nebude vadit česnek nebo tymián

    Jinak teda pokud to chceš zjedodušit, leč dodat chuť, tak nejdřív nakrájej brambory na menší a brokolici na větší kousky, osol opepři, opatlej trochou oleje a 20-30 minut peč v troubě na 220, pak tam přidej lososa, přípaně s pórkem na drobno a smetanovou omáčku a stáhnit teplotu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja delala gratinovany brambory v patek a priprava do pekacku pro dva a bez vareni brambor mi trvala jen sama o sobe 30 minut.
    Takze asi tak s tou “snadnosti”, empiricky overeno.
    A to mam mandolinu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Postnul jsem video jak se to má krájet, víc už k tomu nemám co dodat, i já vařím s dítětem, o které se musím v danou chvíli postarat. Netvrdil jsem snad, že je to nějaké dokonalé snad jen, že chuťově lepší, ale jak píšeš záleží na osobních preferencích. Tak snad tadyhle Dauphinoise někoho inspiruje, protože já to asi udělám k večeři.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: někde ti tam dost hapruje fyzika, protože zatímco brambora na kostky vyžaduje 4 řezy, tak na tenké plátky jich bude řádově víc, takže to těžko může trvat stejně.
    a pro mě třeba v době vaření večeře bývá důležitější pomoct dětem s úkoly nebo se jim obecně věnovat, zatímco casserole je v troubě, než jim servírovat "dokonalé jídlo" (které mimochodem jíst nebudou, protože gratin jako přílohu prostě nemají rády).
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Ano. Krájení snad trvá stejně, vyndávám je pěnovačkou, používám rukavice, brambory jsou jen předvařené, takže stále pevné. Takže ano, strávím na tom o pár minut víc, ale to snad za lepší jídlo stojí ne?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: vážně mi chceš tvrdit, že oloupat brambory, nakrájet je na kostky, uvařit a přesypat do pekáčku je stejně náročné, jako je oloupat, natenko nakrájet, předvařit tak, aby se nepotrhaly, a pak je ručně (horké, takže buď si pálit prsty, nebo počkat, až vychladnou) naskládat do pekáče?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Nesouhlasím přece s tou náročností, casserole si užij.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: sice nevím, proč nesouhlasíš s tím, že chci recept na casserole, ale taky přeju dobrou chuť.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT: Julia Child The French Chef- The Potato Show
    Julia Child The French Chef- The Potato Show
    https://www.youtube.com/watch?v=6vyP_U64Pi4
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LIA09: ta dobarvená fotka by mohla docela napovídat :-)
    tak jako tak, v diskusi na BBC bylo dost inspirace, jak recept upravit, aby měl trochu víc toho "umph" :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Děkuju ti za vysvětlení, přestože s tím nesouhlasím, tak ti přeju dobrou chuť ,)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: kdybych chtěla recept na lososa na pánvi s přílohou, tak takový mám. Chci recept na casserole. A ne, krájet na tenko brambory pro šest lidí a pak je skládat do pekáčku fakt není postup, který by splňoval požadavek "jednoduchý a rychlý".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Fakt? Lososa uděláš zatímco máš v troubě gratin, pak ho můžeš natrhat, chuťově bude mnohem lepší/šťavnatější. Brambory na gratin snad jen povaříš trochu v mlíce a natenko nakrájíš, nevidím v tom moc velkej rozdíl.
    LIA09
    LIA09 --- ---
    TRISSIE: Jen na upřesněnou, Apetit měl (možná pořád má) obsah z časopisů BBC o jídle pod řádnou licencí.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    TRISSIE: todle jidlo varim taky uz leta :))
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    TRISSIE: Normalni ochucena nejakou hrubsi horcici, ta tam zustava. Nekdy bez horcice, zato do toho zamicham korenici smes "bylinkove maslo", pripadne zloutky a kopr. Ja si tu kyselost v jidlech az tak neuzivam.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ETERNITY: předvařené brambory a smetana něčím ochucená? "výraznější" u ryby asi nezabere, někteří strávníci s ní mají trochu problém (hence casserole, u nějž projde víc), ale tak můžu zůstat u normálního filetu.
    jinak jsem mezitím našla původní recept na BBC, odkud to apetit vykradl: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/salmon-broccoli-potato-bake
    a spoustu nápadů, co s tím, aby to chutnalo lépe.
    a zaujalo tohle: https://www.theimprovingcook.com/2018/09/salmon-and-broccoli-potato-bake.html jako další možnost.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Napadá mě dijonská místo hrubozrnný, plus špetka pepře. Pak kombinace smetany a trochy plísňovýho sýra s muškátovým oříškem.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    TRISSIE: Delam neco podobneho, akorat s normalni smetanou a z lososich brisek, jsou vyraznejsi, zkus.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: jednak to už nesplňuje podmínky "rychlé a jednoduché", a druhak ne, nechci lososa v celku, chci lososa na kousky zapečeného se zbytkem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam