• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ONDRAT: Nejvíc se mi na tom líbí, jak říká, že se lidi bojí, že je to kalorický, ale vůbec není. Brambora má zhruba kalorií jako jablko, toho se nikdo nemusí bát! A do toho tam pleská pátou hroudu másla a leje další mísu smetany a zasypává to sýrem :D
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Moje spása je robot. Plátky brambor jsou v něm hned, pak tam dám sekáček, ten naseká cibuli, sýr jen překrojím a za pár vteřin je naskeaný najemno.
    Na cibuli je to vůbec spása, pár kilo guláše už není žádná hrůza :o) Jinak v něm sekám i zeleninu třeba na svíčkovou a všude tam, kde nevadí nepravidelné kousky, i ty brambory třeba na polévku, medvědí česnek, jablka do koláče, oříšky whatever.
    Plastovej "sekáček" mi udělá drobenku, sekací miska tyčáku utře česnek (máme vlastní, jeden stroužek do lisu rvu na čtyřikrát a máme velkou spotřebu) a tak.

    Nejdou v podstatě jen hodně měkké věci stylu rajčat, švestek a spol, se zbytkem si poradí.

    A to je to takovej malej mrzák asi za 1500 kč a už roky jede jak ďas.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    How to Make PORCHETTA Like a World Best Porchetta Master
    https://www.youtube.com/watch?v=hwqaPHIH2JI
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: K lososovi s brokolicí by se mohla hodit omáčka česneková nebo i holandská (pro urychlení možno koupit polotovar) a nebo ta bílá kyselá beurre blanc.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MAKII: Jdu poděkovat, přežili jsme. Je mi až líto, že vám neukážu ty rozesmátý děcka. Fakt je to bavilo (i když jedna skupinka se stihla taky solidně zhádat). Fotily taky děti, budou tvořit fotorecept.

    1,5h děti + 1h já
    13 děcek, jedna Maki a jedna slečna asistentka
    1kg cukru na silnici/v autě 😬
    60 muffinů
    3 ipady, který jsme zvládli nezapatlat 😁
    Kopec nádobí, které samo od sebe umylo jedno děvče!!
    Hromada radosti 💙

    Jo, měli jste pravdu, dali jsme to. Ale bez asistentky by to byl záhul. Nenechat je sníst to teplý byla dřina. Ale zvládli jsme to bez ztráty kytičky a ještě se každý fakt podílel na všem (krom toho zabraného nádobí), z čehož mám ohromnou radost.

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GEISHA: Jakoze mysleno oskrabat brambory, nakrajet brambory, prioravir zalivku a naskladat a zalejt? Ja tam teda jeste davala syr, takze nastrouhat syry. Mno, jsem asi retard :).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ONDRAT: rucni krajeni a predvareni podle myho zbytecna prace. brambory se neloupou, jen se omejou ve vode, nozem se jen zariznou pripadny klicky nebo oka a na mandoline nebo krajeci se nakrajej na mensi nez milimetrovy platky. pak se nemusi nic blansirovat. jen se nakydlej do pekace, zalejou, pokydaj besamelem a sejrem a zapejkas
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: pórek, přidej porek, s tím je všechno lepší! Určitě tomu nebude vadit česnek nebo tymián

    Jinak teda pokud to chceš zjedodušit, leč dodat chuť, tak nejdřív nakrájej brambory na menší a brokolici na větší kousky, osol opepři, opatlej trochou oleje a 20-30 minut peč v troubě na 220, pak tam přidej lososa, přípaně s pórkem na drobno a smetanovou omáčku a stáhnit teplotu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja delala gratinovany brambory v patek a priprava do pekacku pro dva a bez vareni brambor mi trvala jen sama o sobe 30 minut.
    Takze asi tak s tou “snadnosti”, empiricky overeno.
    A to mam mandolinu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Postnul jsem video jak se to má krájet, víc už k tomu nemám co dodat, i já vařím s dítětem, o které se musím v danou chvíli postarat. Netvrdil jsem snad, že je to nějaké dokonalé snad jen, že chuťově lepší, ale jak píšeš záleží na osobních preferencích. Tak snad tadyhle Dauphinoise někoho inspiruje, protože já to asi udělám k večeři.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: někde ti tam dost hapruje fyzika, protože zatímco brambora na kostky vyžaduje 4 řezy, tak na tenké plátky jich bude řádově víc, takže to těžko může trvat stejně.
    a pro mě třeba v době vaření večeře bývá důležitější pomoct dětem s úkoly nebo se jim obecně věnovat, zatímco casserole je v troubě, než jim servírovat "dokonalé jídlo" (které mimochodem jíst nebudou, protože gratin jako přílohu prostě nemají rády).
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Ano. Krájení snad trvá stejně, vyndávám je pěnovačkou, používám rukavice, brambory jsou jen předvařené, takže stále pevné. Takže ano, strávím na tom o pár minut víc, ale to snad za lepší jídlo stojí ne?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: vážně mi chceš tvrdit, že oloupat brambory, nakrájet je na kostky, uvařit a přesypat do pekáčku je stejně náročné, jako je oloupat, natenko nakrájet, předvařit tak, aby se nepotrhaly, a pak je ručně (horké, takže buď si pálit prsty, nebo počkat, až vychladnou) naskládat do pekáče?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Nesouhlasím přece s tou náročností, casserole si užij.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: sice nevím, proč nesouhlasíš s tím, že chci recept na casserole, ale taky přeju dobrou chuť.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT: Julia Child The French Chef- The Potato Show
    Julia Child The French Chef- The Potato Show
    https://www.youtube.com/watch?v=6vyP_U64Pi4
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LIA09: ta dobarvená fotka by mohla docela napovídat :-)
    tak jako tak, v diskusi na BBC bylo dost inspirace, jak recept upravit, aby měl trochu víc toho "umph" :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Děkuju ti za vysvětlení, přestože s tím nesouhlasím, tak ti přeju dobrou chuť ,)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: kdybych chtěla recept na lososa na pánvi s přílohou, tak takový mám. Chci recept na casserole. A ne, krájet na tenko brambory pro šest lidí a pak je skládat do pekáčku fakt není postup, který by splňoval požadavek "jednoduchý a rychlý".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Fakt? Lososa uděláš zatímco máš v troubě gratin, pak ho můžeš natrhat, chuťově bude mnohem lepší/šťavnatější. Brambory na gratin snad jen povaříš trochu v mlíce a natenko nakrájíš, nevidím v tom moc velkej rozdíl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam