• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZCR
    ZCR --- ---
    QUIP: nezkoušel jsem - mně moc nejedou kvůli té škrobovitosti, ale když to tak vidím, tak by možná stál za pokus štrudl :-)
    SADY
    SADY --- ---
    QUIP: hawai bataty? :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz se o batatech rika, ze jsou to sladke brambory, tak jsem mel nutkani vyzkouset jejich upravu na sladko. A tak vzniklo cosi jako zemlovka bez zemle a navic s ananasem :)



    Bataty a ananas nakrajeny na kousky, pridal jsem i jeden nakrajeny banan, nechal to zapect takhle nasucho asi 10 - 15 minut a pak to zalil polotucnym tvarohem rozmichanym s vajickem, cukrem, trochou skorice, citronove stavy a dal zapekal.
    Bylo to prekvapive lepsi, nez jsem cekal.

    Mate nekdo vyzkousene nejake recept s bataty na sladko?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ADELHAIDA: Tenhle. A druhej jsme koupili ve výprodeji v Albertu asi za 800, tak máme i náhradní díly :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA: pasuje tam ten ze čtyřky nebo je to uchycení odlišné?
    PETATA
    PETATA --- ---
    Nemáte prosím někdo navíc nástavec na třená těsta na Boženu MUM 5?

    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Co že to máš za robota? Po letošní patizonový smršti asi přehodnotím svoje stanovisko vůči tomuhle spotřebiči:-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ONDRAT: Nejvíc se mi na tom líbí, jak říká, že se lidi bojí, že je to kalorický, ale vůbec není. Brambora má zhruba kalorií jako jablko, toho se nikdo nemusí bát! A do toho tam pleská pátou hroudu másla a leje další mísu smetany a zasypává to sýrem :D
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Moje spása je robot. Plátky brambor jsou v něm hned, pak tam dám sekáček, ten naseká cibuli, sýr jen překrojím a za pár vteřin je naskeaný najemno.
    Na cibuli je to vůbec spása, pár kilo guláše už není žádná hrůza :o) Jinak v něm sekám i zeleninu třeba na svíčkovou a všude tam, kde nevadí nepravidelné kousky, i ty brambory třeba na polévku, medvědí česnek, jablka do koláče, oříšky whatever.
    Plastovej "sekáček" mi udělá drobenku, sekací miska tyčáku utře česnek (máme vlastní, jeden stroužek do lisu rvu na čtyřikrát a máme velkou spotřebu) a tak.

    Nejdou v podstatě jen hodně měkké věci stylu rajčat, švestek a spol, se zbytkem si poradí.

    A to je to takovej malej mrzák asi za 1500 kč a už roky jede jak ďas.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    How to Make PORCHETTA Like a World Best Porchetta Master
    https://www.youtube.com/watch?v=hwqaPHIH2JI
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: K lososovi s brokolicí by se mohla hodit omáčka česneková nebo i holandská (pro urychlení možno koupit polotovar) a nebo ta bílá kyselá beurre blanc.
    MAKII
    MAKII --- ---
    MAKII: Jdu poděkovat, přežili jsme. Je mi až líto, že vám neukážu ty rozesmátý děcka. Fakt je to bavilo (i když jedna skupinka se stihla taky solidně zhádat). Fotily taky děti, budou tvořit fotorecept.

    1,5h děti + 1h já
    13 děcek, jedna Maki a jedna slečna asistentka
    1kg cukru na silnici/v autě 😬
    60 muffinů
    3 ipady, který jsme zvládli nezapatlat 😁
    Kopec nádobí, které samo od sebe umylo jedno děvče!!
    Hromada radosti 💙

    Jo, měli jste pravdu, dali jsme to. Ale bez asistentky by to byl záhul. Nenechat je sníst to teplý byla dřina. Ale zvládli jsme to bez ztráty kytičky a ještě se každý fakt podílel na všem (krom toho zabraného nádobí), z čehož mám ohromnou radost.

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    GEISHA: Jakoze mysleno oskrabat brambory, nakrajet brambory, prioravir zalivku a naskladat a zalejt? Ja tam teda jeste davala syr, takze nastrouhat syry. Mno, jsem asi retard :).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ONDRAT: rucni krajeni a predvareni podle myho zbytecna prace. brambory se neloupou, jen se omejou ve vode, nozem se jen zariznou pripadny klicky nebo oka a na mandoline nebo krajeci se nakrajej na mensi nez milimetrovy platky. pak se nemusi nic blansirovat. jen se nakydlej do pekace, zalejou, pokydaj besamelem a sejrem a zapejkas
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: pórek, přidej porek, s tím je všechno lepší! Určitě tomu nebude vadit česnek nebo tymián

    Jinak teda pokud to chceš zjedodušit, leč dodat chuť, tak nejdřív nakrájej brambory na menší a brokolici na větší kousky, osol opepři, opatlej trochou oleje a 20-30 minut peč v troubě na 220, pak tam přidej lososa, přípaně s pórkem na drobno a smetanovou omáčku a stáhnit teplotu.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Ja delala gratinovany brambory v patek a priprava do pekacku pro dva a bez vareni brambor mi trvala jen sama o sobe 30 minut.
    Takze asi tak s tou “snadnosti”, empiricky overeno.
    A to mam mandolinu.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Postnul jsem video jak se to má krájet, víc už k tomu nemám co dodat, i já vařím s dítětem, o které se musím v danou chvíli postarat. Netvrdil jsem snad, že je to nějaké dokonalé snad jen, že chuťově lepší, ale jak píšeš záleží na osobních preferencích. Tak snad tadyhle Dauphinoise někoho inspiruje, protože já to asi udělám k večeři.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ONDRAT: někde ti tam dost hapruje fyzika, protože zatímco brambora na kostky vyžaduje 4 řezy, tak na tenké plátky jich bude řádově víc, takže to těžko může trvat stejně.
    a pro mě třeba v době vaření večeře bývá důležitější pomoct dětem s úkoly nebo se jim obecně věnovat, zatímco casserole je v troubě, než jim servírovat "dokonalé jídlo" (které mimochodem jíst nebudou, protože gratin jako přílohu prostě nemají rády).
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    TRISSIE: Ano. Krájení snad trvá stejně, vyndávám je pěnovačkou, používám rukavice, brambory jsou jen předvařené, takže stále pevné. Takže ano, strávím na tom o pár minut víc, ale to snad za lepší jídlo stojí ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam