• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SYNTAX_TERROR: tak tady to vejce neni na dne panve, ale lezi v ty zeleniny. a jak rika Dockinez, prikrejes to poklickou a ono se to takto zakali. A nebo to neudelaj a zakaleny to neni, ale zloutek je tekutej (coz ja treba nemam rad skoro nikde, tady mi to neva)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ, SYNTAX_TERROR: : tak, plus jsem ještě potkal vychytávku - přet tím přiklopením přidat do pánvičky jednu dvě lžíce vody - vršek toho vajce se vzásadě dovaří párou...
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    ok, zkusim obojí, díky .)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SYNTAX_TERROR: normálně to na tý pánvi přikryju pokličkou. Poklička je kámoš.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    SYNTAX_TERROR: Kdyz to delam na maly plamen delsi dobu, tak se vse udela, jak ma.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    RUTHLESS: Když já moc neumim udělat vejce (třeby volský oko) tak, aby byl udělaný i hořejšek, aniž by byl spodek už moc. Takže otáčím, ale nechám si klidně poradit jak to nechat udělat i nahoře bez připálenýho spodku.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SYNTAX_TERROR: To se neotáčí…
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    DOCKINEZ: Zajímavá kombinace česneku na slaných vejcích se sladkými rajčaty. Ale funguje to, díky za tip na snídani i večeři. Teď se ještě naučit to otočit bez roztrhání na kusy :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Doporcuju mléko ochutit medvědím česnekem, repou, dyni, čímkoli… naprostej ustrel :-) dělal jsem s rajčaty (protlak) a taky skvělý
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Až na středněvěká kolena jsem zjistila, že krupicové noky z odpalovaného těsta jsou daleko jednoduší, než krupicové noky, kde se tře máslo a šlehá sníh. Miluju krupicové noky, a ty odpalované jsou možná fakt jemnější, než třená.

    Na 4 porce

    600 ml mléka
    200 g krupice/krupičky
    2 vejce
    40 g másla
    sůl, pepř, muškátový květ, bylinky či jiné vložky dle nálady.


    Dát koření do mléka, přidat máslo a přivést k varu, do vroucího mléka nasypat krupici a začít míchat, až těstu začne být kompaktní a odlepovat se od stěn hrnce a nebude lepit ani na vařečku. Nechat chvíli vychladnout, zašlehat do toho dvě vejce, a buď to nechat vystydnout a pak vyšoulat rukama nočky a nebo je tvarovat lžící. Naházet do vroucí osolené vody, nebo ještě lépe do vývaru, vařit tak cca 5 minut. A pak přidat do polívky, nebo k omáčce.

    Zatím co u těch třených mi vždycky variujou poměry, občas to je moc tuhé, takže se to nenadýchá, občas se to rozpadá a vaří se vždy delší dobu, tohle je fakt do 20 minut hotové se vším všudy a hlavně to půjde obohatit třeba jáhlama a bude to ještě lepší!


    video a zdroj receptu tady

    Kašpárku vař - Kuře na paprice s máslovými noky
    https://www.youtube.com/watch?v=V-LKxzilVBc
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    QUIP: Batátová bábovka

    Ingredience: 2 velké nebo 3 menší batáty, 180 řepkového nebo slunečnicového oleje, 2 vejce, 170g polohrubé mouky, 110g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky soli, 60g nasekaných lískových oříšků, 60g hořké čokolády (70%), ½ lžičky vanilkového extraktu, 60ml smetany na vaření (12%), máslo na vymazání formy, moučkový cukr na poprášení.

    Postup: V rendlíku uvaříme oloupané a pokrájené batáty doměkka, scedíme a důkladně rozšťoucháme na pyré. Přidáme olej a vejce a důkladně promícháme. Přidáme mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, veškeré koření a opět důkladně promícháme. Na závěr vmícháme lískové oříšky.
    Ve vodní lázni za stálého míchání necháme rozpustit smetanu s vanilkovým extraktem a čokoládu. Sundáme misku z vodní lázně a do čokolády důkladně vmícháme třetinu batátového těsta. Formu vymažeme máslem, dospod dáme čokoládovou část těsta a na ni zbylou batátovou část. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut nebo až vyjde špejle zabodnutá do nejtlustší části těsta ven suchá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEANKITTY11: No přesně! Na tomhle mne navíc baví, že vejce nejsou na rozdíl od leča rozmlebcaný, takže výsledek nevypadá vyblitě růžově.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    DOCKINEZ: to je jak huevos rancheros, nebo lečo, s jiným kořením! musím zkusit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: no do Izraele to přinesli sefardští Židé. Právě z maghrebu...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: tak Maghreb je dle mapy od teritoria Izraele dost daleko :)

    To je jedno, toto je zbytecna diskuze. Byli jsme s 87 mimo, diky za osvetu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: no je, ale teritoriálně, ne národnostně, že...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    87HIGHFLYER: Žil jsem v úplně stejný představě, dokonce, ze je to naprosto tradicni :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DOCKINEZ: je to pravděpodobně jídlo z oblasti Maghrebu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    87HIGHFLYER: Spíš středomořský než ausgerechnet izraelský.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOCKINEZ: ty jo, já myslel že je to původně izraelský jídlo. To jsem mohl dobře píchnout do vosiho hnizda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam