• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VOMAJDA: Principielně ho dělám podobně jako Eternity, ale. Neporcuju, alébrž ho osolím, nasypu do něj jalovec, NK a pepř a vcelku ze všech stran nechám zatábnout na sádle v litinovým kastrolu. Vytáhnu ho, na sádlo naházím kořenovou zeleninu na špalíky nakrájenou, přiliju víno (klidně i nějaké levné portské, když je doma) a dám pod pokličkou péct na 200°C tak na hodinku. Pak odklopím a nechám péct odklopené cca 15 minut. Když se mi chce, udělám ptákovi slaninový kabátek. Lepenice je dobrá příloha, jakož i brkaše s celerem, či máslové noky. Z výpeku a pečené zeleniny jde umixovat dobrá omáčka, co se hodí k těm nokům. Pozor na broky.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    VOMAJDA: no tak hlavne z nej dostat opatrne zlucnik;)
    Jinak mam nejradsi klasiku - vino a zelenina. https://www.toprecepty.cz/recept/38179-bazant-peceny-na-vine-a-divokem-koreni/
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Máte někdo nějakej osvědčenej recept na přípravu bažanta? Klidně i nějakou naprostou klasiku - mám ho doma vlastně poprvé a chtěl bych z něj dostat to nejlepší :)
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    GENEVIEVE: peču společně! Na osmaženou cibulku dam do 1/2 pekace červené a do druhé 1/2 bílé zelí a na to položim naporcovanou kachnu - nejlépe nahoře ještě nazdobenou platkovou slaninou, krásně vše pustí do toho zelí :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dotaz...

    Chci dělat kachnu s červeným zelím. Jde to nějak smysluplné v pomalym hrnci? Jakože ne celou, ale třeba stehno a dvě prsa nebo tak něco.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    RUTHLESS: dík, napíšu do pošty.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NEMESIS: Jestli jsi pražská, muzu ti to na zkoušku půjčit. Ať víš, co ceho jdeš :-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    NEMESIS: Ja sondu pouzivam na pecivo nebo maso, kde se prave cili na dosazeni nejake vnitrni teploty a pak se peceni vypina, protoze dal uz by se produkt jenom vysusoval.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: ohó, Děkuju. – Pod jiným jménem mě to nenapadlo hledat.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ta moje, zdá se, ne. Ale jinak je skvělá a nemůžu si ji vynachválit.
    SIEMENS - HS636GDS2 - Vestavná kombinovaná parní trouba
    https://www.siemens-home.bsh-group.com/cz/vypis-produktu/vareni-a-peceni/parni-trouby/kombinovane-parni-trouby/HS636GDS2#/Tabs=section-technical-overview/Togglebox=manuals/Togglebox=accessories/
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: fakt se podívej, jestli nemáš sous vide režim. Např, Gorenje parní trouby to mívaj.
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: jako máš pravdu, ten bazmek je jen ponornej vařič. a teda umí udržet docela přesně teplotu lázně. nic víc.

    Jenže celá pointa sous vide je pohodlná a spolehlivá příprava masa. když máš tu mašinu, hodíš steak do lázně a tak nějak za 45-60 minut, po zaznění signálu, vyndáš hotový maso který stačí opálit na povrchu na dokonalej steak. Bez stresu a nějakýho odhadování.

    Když to budeš zkoušet v nějakym pokusnym zařízení, budeš kolem toho celou tu dobu poskakovat, a jestě si nebudeš jistej, že to vlastně dělá to co chceš, takže když výsledek nebude super, nebudeš vědět jestli sous vide neni pro tebe, nebo to je vina toho geretu. A dá ti to víc práce než trefit steak na pánvi.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    CERMI_FOX: Ach tak, čerpadlo! Děkuji. Co se týče deště v troubě – zjistím pokusem a dám vědět.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS: a jak ji to vyrábí? Nějak rozstikuje mikrokapičky vody? Nebude se pak ta voda všude srážet a nezačne ti v troubě pršet? :)

    NEMESIS: a čerpadlem, které vyrovnává teploty v té vodě tak, aby to bylo co nejpřesnější. A to je to největší kouzlo
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: Když já furt nechápu, co přesně nadstandardního ten bazmek umí – ne že je to topná spirála s teploměrem a displejem.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: merde…

    CERMI_FOX: Já si myslím, že umí. Teploty parního vaření začínají už na 40°… A můžeš regulovat intenzitu páry až po maximální vlhkost.Tak možná udělám spíš tenhle pokus, než ten s tou sondou. Sondu jsem zatím nepoužila ještě ani jednou – moc mě nenapadalo jak. A proč.
    Ale život je dlouhej, tak třeba k tomu ještě dojde.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS:
    ad 1) to jsem si myslel taky, bohužel moje trouba funguje tak, že jakmile se dosáhne na sondě požadované teploty, tak se pečení vypne. Ale třeba máš inteligentnější troubu, tohle mě hodně zklamalo.
    ad 2) sous vide je při teplotách 50-60C, což parní trouba neumí (jak zajistit, aby se při tak nízké teplotě odpařilo dostatečně vody a nestrávil jsem u toho týden?), ta tvoje tohle umí?
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: nemá přímo sous vide rezim? Některý parni trouby to maj.

    Hack s troubou.. obavam se že regulace bude dost oser. Ale třeba to pujde.
    Obecne potrebujes spis ten ohrivac, bez vakuovacky se v klidu obejdes:)
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Nazdar – mám dotaz na Sous Vide.
    Mám dom vakuovačku a říkala jsem si, že bych to zkusila – i když doma nemám ten ponorný sous vide „ohřívač“.
    SIC! Mám doma troubu, která:
    1) Má pečící sondu – a představuju si to tak, že bych do ní mohla vložit nádobu s vodou a za pomoci pečící sondy udržovat požadovanou teplotu po požadovanou dobu.
    2) Je to speciální parní trouba siemens – čili má zvláštní nádržku na vodu a dokáže v sobě udržet něco jako parní saunu v požadované teplotě po delší dobu.
    Myslíte, že by něco z toho mohlo fungovat, nebo si to představuju jako Hurvínek válku a nezbývá mi, než si šetřit na sous vide ponorný bazmek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam