• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS: a jak ji to vyrábí? Nějak rozstikuje mikrokapičky vody? Nebude se pak ta voda všude srážet a nezačne ti v troubě pršet? :)

    NEMESIS: a čerpadlem, které vyrovnává teploty v té vodě tak, aby to bylo co nejpřesnější. A to je to největší kouzlo
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: Když já furt nechápu, co přesně nadstandardního ten bazmek umí – ne že je to topná spirála s teploměrem a displejem.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    KURE: merde…

    CERMI_FOX: Já si myslím, že umí. Teploty parního vaření začínají už na 40°… A můžeš regulovat intenzitu páry až po maximální vlhkost.Tak možná udělám spíš tenhle pokus, než ten s tou sondou. Sondu jsem zatím nepoužila ještě ani jednou – moc mě nenapadalo jak. A proč.
    Ale život je dlouhej, tak třeba k tomu ještě dojde.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NEMESIS:
    ad 1) to jsem si myslel taky, bohužel moje trouba funguje tak, že jakmile se dosáhne na sondě požadované teploty, tak se pečení vypne. Ale třeba máš inteligentnější troubu, tohle mě hodně zklamalo.
    ad 2) sous vide je při teplotách 50-60C, což parní trouba neumí (jak zajistit, aby se při tak nízké teplotě odpařilo dostatečně vody a nestrávil jsem u toho týden?), ta tvoje tohle umí?
    KURE
    KURE --- ---
    NEMESIS: nemá přímo sous vide rezim? Některý parni trouby to maj.

    Hack s troubou.. obavam se že regulace bude dost oser. Ale třeba to pujde.
    Obecne potrebujes spis ten ohrivac, bez vakuovacky se v klidu obejdes:)
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Nazdar – mám dotaz na Sous Vide.
    Mám dom vakuovačku a říkala jsem si, že bych to zkusila – i když doma nemám ten ponorný sous vide „ohřívač“.
    SIC! Mám doma troubu, která:
    1) Má pečící sondu – a představuju si to tak, že bych do ní mohla vložit nádobu s vodou a za pomoci pečící sondy udržovat požadovanou teplotu po požadovanou dobu.
    2) Je to speciální parní trouba siemens – čili má zvláštní nádržku na vodu a dokáže v sobě udržet něco jako parní saunu v požadované teplotě po delší dobu.
    Myslíte, že by něco z toho mohlo fungovat, nebo si to představuju jako Hurvínek válku a nezbývá mi, než si šetřit na sous vide ponorný bazmek?
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Ale teda lepsi nez pan Vaněk, ten dava ani ne malyho panaka :))

    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    ZUZKAOU: ahoj, diky moc za inspiraci. Dneska jsem recept pouzil, ale az potom jsem se koukl na video a prijde mi, ze tam mas chybu. On dava na stejne mnozstvi vseho pouze 300ml mleka. Ikdyz noky jsou super, tak jsem si rikal, ze mi nejak ne a ne se odpalit 😅. No a jsou uplne bily :)) ale uspech jsem sklidil s nima, takze dobry :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KASUMI: Tak to musím prubnout.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: fety je mimo Balkán vždycky málo :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja jsem teda fanousek toho instagram receptu
    Do misky blok fety, okolo cherry rajcata, pripadne i cesnek, osolit, opeprit, olivovej olej, pripadne i bazalku. nechat to pect v troube do pozadovane konsistence
    Pote smichat s testovinama
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Díky za tipy, mě už nic nenapadlo, teď už o ní strach nemám 😄
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: co nějaký quiche?
    a do kuskusu :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Dokud je hezky tak bych udelala řecký salát. Dá se taky dát do marocké rajčatové polévky. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MIST: S takovou jí budu mít málo ;-)
    Díky!
    MIST
    MIST --- ---
    JAJITA: rano si pridas fetu do smazenych vajicek k snidani, v poledne do salatu, ke svacine si udelas dip z pecenych paprik a fety a k veceri ji pridas k masu nebo testovinam. Za tyden je po ni.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Zapečený lilek s rajčaty a fetou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, v lednici na mě mrkají 2 větší balení fety, že už za měsíc nebudou moc svěží, co s nimi? Na pečenou dýni s ostatní zeleninou nespotřebuji ani 1/4. Byl by prosím nějaký tip, jak ji chutně spotřebovat?
    Díky ;-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Jestli uneses krám do baráku, tak tohle pěkně řeší domácí pekárna. Nasypes ingredience, zmacknes čudlík a jdeš od toho. Aktivní práce pod pět minut a pak už jen vyndas hotovej chleba.

    Dokonce je z toho úplně skvělý mazanec podle Vanka - ten se nechává kynout na omladek, pak míchá, pak dvakrát kyne a je s tím děsná drbacka na X hodin. Sem jsem to zkusila jen naházet a zapnout na francouzské pečivo (delší kynuti) a vylezl naprosto geniální a mekkoucky jak nikdy.

    A má odložený start, takže večer nasypes a ráno vstanes k čerstve dopecenymu chlebu/mazanci/rýžový kaši. Za mě super :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: a ten kefír osol, kromě toho že sůl taktéž vraždí patogeny, tak chce aby se ti ta sůl propašovala do masa, na což je naložení ideální
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KOCHANSKA_CH: Šmarja, no jo! Jdu na to.
    Díky ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    JAJITA: Napadá mě jen kefír, který svým pestrým životem vybije patogeny.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, prosím vás, mám v lednici > kg balení kuřecích stehenních řízků, které jsem přes víkend kvůli práci nestihla zamýšleně zpracovat, zítra jim končí expir, mám volno teď. Jak jim nějak naloženě prodloužit životnost?
    Díky
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ADELHAIDA: tak dobrý, budu na to myslet. Asi začnu zase teda něco píct no :-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    ZUZKAOU: lívance asi zkusim, kvásek nevlastním
    .. a mouku už jsem otevřela, já jsem ji chtěla na mytí vlasů a jaksi si nevšimla, že je to celozrnná (a na to se celozrnná fakt nehodí, ozkoušeno za vás)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PAKOBYLKA: Jestli netrváš na tom, že to chceš spotřebovat všechno naráz, tak já jsem takhle přidávala omylem koupenou žitnou celozrnku do koláčů. Když nahradíš čtvrtinu pšeničný mouky touhle, bude koláč vláčnější a na chuti to nebude nijak zvlášť znát. Hodí se to do litých těst typu perník, makovec a tak (zrovna jsem dávala recepty, kde jsem to používala, do klubu Vaříme dětem). Pozor, když je v koláči ovoce, může se to rozžblemcnout, tam bych nahradila max pětinu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Skvělej a osvěčenej recept na nemazlavej dobrej žitnej chleba má Maškrtnice

    Celozrnný žitný chleba pro všechny – Maškrtnica
    https://www.maskrtnica.cz/celozrnny-zitny-chleba-pro-vsechny/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aby byl žitnej chleba dobrej a nemazlavej, tak to těsto musí být docela kyselé, takže pokud to člověk nechce dělat kváskové, tak určitě přidat ocet a teda chce to nechat kynout co nejpomaleji, tedy přidávat spíš menší množství droždí.

    Fajn jsou žitné lívance

    500 ml kefíu
    200 g celozrnné žitné mouky
    2 vejce
    50 ml oleje
    5 g soli
    5 g jedlé sody

    Smíchej všechno kromě sody, nech to v lednici přes noc. Těsně před smažením přidej sodu a udělej lívanečky. Jsou fajn na sladko i na slano


    a tohle taky vypadá dobře

    Popraskané sušenky z celozrnné žitné mouky – Mammas.cz
    https://mammas.cz/popraskane-susenky-z-celozrnne-zitne-mouky/

    Jinak pokud jsi z prahy, tak vymění za hladkou pšeničnou, nějak se mi zmatkem v objednvách na rohlíku doma hromadí-
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    QUIP: ok díky, já to nějak vyzkoušim. když tvar nebude optimální, asi mi to nebude vadit
    QUIP
    QUIP --- ---
    PAKOBYLKA: V rychlosti jsem nasel nejaky recept, co mi takhle od pohledu pripada, ze by mohl byt OK.
    Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky | Prima Fresh
    https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-zitny-chleb-se-spaldovou-moukou-a-slunecnicovymi-seminky
    Testo nedelat jako na klasicky bochnik, kdyz je to do formy, tak se dela o neco ridsi a melo by byt tak do dvou tretin vysky formy, at to ma prostor pro kynuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam