• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    JESTEDMAN:KURE: spravne, zkusit rukou, kdyz je tepla, hodit do kufru a doma zpracovat. Je-li studena, nenapadne se vytratit.
    Takhle jsme jednou jeli na navstevu k pratete na strednim Slovensku starou MBckou. Otec najedou prudce zabrzdil, vyskocil z auta, otevrel kufr, zavrel kufr a dabelsky se zasmal. Pak uz jsem jen videla, jak se vyvrhuje a stahuje z kuze zajic a meli jsme ho na smetane :D
    Byl jeste teplej.
    Otec je veterinar-hygiena potravin, takze approved.
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: počkej proč dokud je ještě teplá? Je to na jídlo, žejo? Žejo...?

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JESTEDMAN: to asi nebude kamarad
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    JESTEDMAN: tak si jenom dávej bacha, aby tě u toho neviděli policajti :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    JESTEDMAN: trestný čin pytláctví, u srního vzhledem k ceně sazba dva až pět let, píšou v tisku - když už teda pomineme veterinární aspekty...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VOMAJDA: kolega myslivec mi radil, že když najdu sraženou srnku, tak pokud je ještě teplá, tak jí mám naložit, že to je v cajku
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GALE: tohle mě zaujalo hodně!
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    já to mám v plánu koupit na rohlíku :-D
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ZCR: fair enough, v závodech ano, to mě nenapadlo.
    Uznávám svůj omyl a jen doplním, že jsem to původně bral z pozice myslivce - když střelíš prase, dáváš na veterinu vzorky kvůli vyšetření na trichineu, u žádné jiné zvěře se to nedělá a můžeš ji rovnou sníst*. A pokud chceš zvěř prodat napřímo koncovému spotřebiteli, musí ji předtím prohlédnout proškolená osoba, což je v podstatě laik. Rozhodně to neznamená "pečlivé veterinární hlídání".

    *) jako myslivec máš úspěšně absolvovanou zkoušku z nemocí zvěře a měl bys samozřejmě jíst jenom to, co ti přijde nezávadné. Ale opět - jen neskonalý optimista by toto nazval pečlivým veterinárním dohledem.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZCR: To máš pravdu, na to dbám a kupuji z oficiálních zdrojů. :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    VOMAJDA: "Pro představu například v uplynulém loveckém [2018] roce prohlédli veterinární inspektoři ve zvěřinových závodech bezmála 30 000 kusů srnčí zvěře, 25 000 jelenů a srovnatelné množství černé zvěře." (Zdroj: SVSČR)
    (Zda se předpisy změnily, nezkoumal jsem, ale pochybuju.)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ZCR: dost pečlivě se veterinárně hlídaj akorát prasata, který můžou mít svalovce (spoiler: nemívaj ho). Ostatní zvěřina se v ČR nehlídá vůbec nijak.
    GALE
    GALE --- ---
    GENEVIEVE: V pomaláči bych ho udělala na mrkví, vínem, divokým kořením a hnědými žampiony. Něco jako hovězí po burgunsku jen s jiným kořením. Miluju tu měkkou ale pevnou mrkev, co umí udělat jen pomaláč. K tomu šťouchačky nebo pečené brambory s rozmarýnem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    KOCHANSKA_CH: ovšem pokud to chce člověk žrát polosyrový, dbal bych na důvěryhodný zdroj a jasný původ (tím nechci nikomu kazit chuť, ale ne nadarmo se zvěřina dost pečlivě veterinárně hlídá)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GENEVIEVE: Kdybyste chtěli luxusnější zvěřinu, opatři hřbet z nějakého parožnatca. Stačí ho den nechat ležet třeba v kefíru a pak na minutkovou úpravu. Lepší steak nežli ze svíčkové.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: Teta z toho dela svíčkovou, což je teda i u Krausu v peliskach klasika. Jen bych se teda posnazil a udelal knedliky a ne noky, aby nebyla rodinná hádka :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    THINWHITEDUKE: jj, guláš je sázka na jistotu (akorát imho je lepší prvně orestovat maso do zlatova, dát stranou, udělat cibuli + papriku(česnek/chilli...), pak přidat maso, podlít, vařit... ale kolik kanců, tolik gulášů)
    THINWHITEDUKE
    THINWHITEDUKE --- ---
    GENEVIEVE: Já nedávno vařil https://www.myslivost.cz/O-myslivosti/Myslivecka-kucharka/Divocak-cerna-zver/Kanci-gulas-1
    Výborný, jen to chce fakt dost dlouho táhnout.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GENEVIEVE: Divočáka se zelím, nebo se šípkovou. Hlasujme.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    přemýšlíme, že bychom na 25. udělali nějakou zvěřinu. ROhlík má divočáka. Nějaký tip jak to zajímavě připravit? Když to bude v pomalém hrnci, tak to je velká výhoda.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MEANKITTY11: hele uprimne, ja uz radsi mlcim. na smene udelam denne par desitek tyhle zumpy... podle tabulek ma nas 'mc and jizz' 1621 kalorii pricemz pasty je tam 225g kolinek (cca 300 kalorii). snazim se jako 'nutricni jezis' sirit osvetu alespon mezi uz tak prdelaty servirky, ktery si na tuhle 'mnamku' kazdej den brousej zuby a kupujou ji s 50% employee off... valka s vetrnymi mlyny
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: kde je DEVIL, aby ti vysvětlil že rozmrdat těstoviny v roztaveným sejru je nanic :-D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    How to Make ARROSTICINI like a Butcher from Abruzzo | Italian Sheep Skewers
    https://www.youtube.com/watch?v=lxz6v3LyRCY
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: á nejsem odpůrce, já prostě jen nechápu hype, jakkoliv si ho dokážu racionálně vysvětlit :-D A opakovaně jsem zkoušela jestli někde není něco, co jsem nepochoppila a porozumím tomu, když uvařím ještě nějakou verzi a ne. A na tu historickou Jefersenovu verzi s chlli, muškátovm květem a opečeou strouhakou už nenaletím :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam