• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: No prej i ty na ledu co se tvarej fresh v supermarketu...ale jo, ono to tam je napsany
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: yop. Vyplati se to cist, jsou v tom fakt rozdily podle dodavatele a ceny.
    Ono s rybama jsou obecne ruzne varianty toho, jak moc puvodni a fresh je vysledny produkt.
    Treba to, ze z ulovenych ryb se ziska rybi olej, ten jde jako produkt solo a zpracovana ryba se pak napr. do konzervy doplni olejem rostlinnym, nebo olivacem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: je to na nich napsany a závisí na dopravním řetězci. Ty mořské ryby v běžném supermarketu v paletové krabičce jsou rozmrazene
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: A nejsou to nahodou skoro vsechny, co se tu daj koupit? Dyk ty jakoze čerstvý jsou prej stejne jen čerstvé rozmrazeny
    ZCR
    ZCR --- ---
    (disentní názor: já teda ryby nejradši pěkně na pečicí papír, osolit, omatlat a vmatlat pastu z česneku a ololu - a do trouby s tím, a až to je, tak to je (místní puristé a obecně lidé, co umějí vařit, mne zabijí a orestují medium rare - ale klidně přes půl hodiny)... mám je rád vypečené a sušší... toto barbarství nejčastěji provozuji s pstruhy, ale konzistencí se mi osvědčily i filety z tilápie)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GENEVIEVE: tak pak delej tu papilotu, tam je vlastne "jedno" jak dlouho to tam je (takze to tam nech dlouho, jako to davas do ty trouby na peceni :))

    Ja to teda delam s celou rybou, filety snad ani nekupuju a kdyz uz, tak fakt na panev. Ale papilota je blbuvzdorna, pro dite ten filet vyloupnes bez kosti a tu druhou pulku nechas sobe, kde je s tim mozna trochu vic prace.

    Navic proste do ty dutiny nacpes citron, bylinky, cokoli... a mas to variabilni. A jestli mas strach z toho, ze jsi to nikdy nedelala? falt nemusis. Proste rybu das na pulku peciciho papiru, druhou prehrnes a jen skladas ten otevreny konec, klidne si muzes pomoc sesivackou. a kdyz to netesni na 100 %? vubec nic se nedeje :-)

    No a pak je samozrejme varianta jit cestou smazeny ryby, coz je co se tyka propecenosti jistota a poznas to zvenku krasne, dle testicka :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: nejbezpečnější jsou hluboko zmrazené ryby - to zmrazí rovnou na lodi, paraziti chcípnou a bakterie se nestihnout pomnožit.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Díky! Já teda chci aby to bylo propečený, kvůli sobě i dítěti, ql pánev asi to bude. Pstruh dobrý, ale kapra nedám teda :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: maloktery zvire je tak intenzivne loveny za pomoci modernich technologii. to radsi pstruha ze sadky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: Jo, máš pravdu. Já ho hledím nekupovat, ale když to dostanu, tak zas jídlo nevyhodím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tuňák není kámoš - a) intenzivní lov ničí populace tuňáka b) rtuť - je to velká ryba, žije déle, tedy v sobě nakumuluje více rtuti c) lov sebou nese mrtvé delfíny (to jsou sice agresivní kreténi, ale vypadají roztomile)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle vůbec není blbý článek

    Ryba na talíři: Jak si vybrat čerstvou a které druhy jsou nejzdravější? | Aktin
    https://aktin.cz/jak-si-vybrat-cerstvou-rybu-a-ktere-druhy-jsou-nejzdravejsi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: stačí pánev, případné bakterie či parazity zabiješ i tam. Plus potřebuješ zkoumat, jestli kupuješ chlazenou rybu a nebo rozmražeou. Lepší než rozmrazená je rovnou mražená.

    A jestli se dostaneš k Šopíkovi, tak spíš tam.
    RYBÁRNA ŠOPÍK – živé sladkovodní a chlazené mořské ryby – Brno, Božetěchova 6
    http://www.rybarna.cz/

    Kapr a pstruh taky mají omega 3, kapra potřebuješ spíš malého, nebo nějakého alternativněji pěstovaného, pak je fakt dobrej a potřebuješ trošku trénovat práci s nožem, aby to bylo bez kostí. A nebo

    Plus určitě zkuz polívky a přidat to do těstovin. Plus různé rybí placičky a karbanátky bývají u dětí vděčné. A tam se to dá vrazit do mixeru, takže se určitě zbavíš kostí.

    A sardinky jsou taky ryby a hodně zdravé a kromě pomazánky se dají vrazit ledaskam.
    https://www.atastefortravel.ca/20843-canned-sardine-recipes/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Rybám stačí strašně krátká doba přípravy. Pokud chceš i něco jinýho, než filet na pánvi, je dobrej takhle v zimě třeba fishermans pie. Je tam i spousta zeleniny a dá se tam užít filé.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Taky dělám jenom na pánvi, pěkně csss z jedný strany, csss z druhý strany... hotovo.

    Akorát jsem měl občas problém s tuňákem, kdy i přes krátkou dobu úpravy byl vevnitř well done. Až pak jsem si všimnul, že šlo o rybu sice prodávanou v syrovém stavu, ale podle údajů na obalu již jednou zmrazenou. Tak to asi bylo tím, protože u čerstvýho nepřemražovanýho tuňáka jsem takový problém neměl.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    GENEVIEVE:
    TOOMIX: Já teda ryby v podobě filet dělám jenom rychle na pánvi bez poklicek a trouby. Je to fakt na pár minutek, jakákoliv delší úprava tomu jenom škodí.
    Stačí i pouhá sul, ale většinou je předtím na cca hodinku namatlam olivacem s bylinkami (rezane, ne susene, na rohliku maji primo směs na ryby, ale stačí i třeba petržel). Na závěr citron a je hotovo :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GENEVIEVE: jestli je to vysušený, tak je to v troubě moc dlouho. Ideálně pánev, opéct z obou stran a přiklopit pokličkou, ať se to podusí nebo to vařit v páře
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GENEVIEVE: Třeba filet z bílé ryby peču v papilotě, ale nejčastěji jen hodím na pánev lososa, protože ho dítě miluje a je s ním nejmíň práce.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Hele... Ryby. Chci teď zařadit víc ryby do jídelníčku mého a dítěte. ale zjišťují že je vlastně moc neumím dělat. Moje vize je koupit filet na rohlíku a nějak ho upéct ale zatím vždy hodím akorát cibuli olivac a třeba rozmarýnu a hodím to so trouby ale často to mám vysušený.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TRISSIE: Bych to radši předpekla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když udělám lasagne z čerstvého těsta, můžu je přes noc nechat jako neupečený polotovar v ledničce a upéct až zítra, nebo by se to rozmáčelo a mám je předpéct a zítra jen ohřát?

    (zbyla mi z vaření špenátových raviol jak náplň, tak odřezky těsta, tak jsem dovařila jen bešamel a složila to, upcycling je má oblíbená zábava :-)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    olivovej olej berem v lidlu v reckejch dnech za 750ml/169Kc (maji zrovna ted)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha, zpětným inženýrstvím

    kartof dolmasi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    masové koule v bramborovém těstě? Netušíte někdo původní název, youtube mi bohužel u tohohle kanálu překládá popisky do češtiny.

    Interesting.

    Village Secret To Perfect mini Potato Pies Revealed!
    https://www.youtube.com/watch?v=4hM5tQOy30A
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: jakýkoliv dle ceny, co se mi pozdává, ideálně konkrétni zemi (ES, IT), než směs olejů z EU.
    Zrovna včera jsem v Albertu bral nějaký bio extra virgin španělský pod tou jejich značkou Natures promise, či jak.

    Do studené kuchyně průběžně zkouším různé značky EVOO, co se mi zdá, to beru. Já mám rád takové ty škrabavé v krku, co jdou cítit jako čerstvě zmulčovaná tráva, manželka je naopak nesnáší. Rádi si čas od času kupujeme značku Agia Triada, je to tuším jednodruhová Koroneiky odrůda, ten nám vždy chutnal.


    RUTHLESS: asi tak. Italskou kuchyni úplně běžně na oliváči, na to zarestování masa, nebo cibulku, zeleninu, tam v tom není problém. Krokety nebo bramboráky na tom asi nikdo soudný dělat nebude, to je pak chuťově úplně někde jinde.


    ZCR: rýžový doma máme taky, na asii je to cena/výkon imho topka
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CMLKA: vsechny rostliny oleje sou vysoce rafinovane, tak aby mely dlouhej shelf life bez zluknuti a byly tudiz dobre obchodovatelna komodita. cim vic rafinace, tim vyssi smoke point. vyjimkou je extra virgin olive oil, kterej jedinej je zdravej, jen pokud se nijak nezahrejva. tzn. do salatu a tak. smazit jedine v ghee, masle, sadle, hovezim loji..
    presne je to vysvetleno zde https://www.youtube.com/watch?v=pljQrjiDC9Q&ab_channel=Dr.StenEkberg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Překvapení dnešního dne - recept na původní skotské flumery, co mám na blogu jako kuriozitu, co dělal Skotové je ve skutečnosti strašně dobrej. Osobně bych nesmíchala oves, pomeranč a whisky, případně ještě smetanu, ale je to boží.
    recepty tady https://britishfoodhistory.com/tag/flummery/

    tady je pak bez kvašeného ovsa, s běžným.

    https://larderlove.com/flummery/

    Já to dělala od oka - slitý lák se škrobem z kvašených ovesných vloček (jde nahradit ovesnou moukou a mlékem, popřípadě pomletýma vločkama) jsem dosladila a postupně přilévala pomerančovou šťávu, aby to bylo dobrý. Zde nastal první moment překvapení, že to bylo dobrý. Pak jsem to svařila na puding a přilila whisky což najednou začalo být strašně dobrý. Pro zjemění se do toho dá vrazit máslo, smetana a nebo žloutky.

    No a pak se to navrství s ořechy a pomerančovou marmeládou a případně se na to hodí šlehačka.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CMLKA: Podle dostupnejch studií, primárně jedný australský, se extra panenskej olej ukázal při zahřívání jako nejstabilnější vůbec na rozdíl od těch, který sou na to obecně doporučovaný. A jak řiká KURE, smoke point je bullshit, nemá souvislost s bodem, kdy se v oleji začnou dít nějaký nežádoucí až nebezpečný změny. Nebezpečí spočívá hlavně v opakovaným používání oleje.
    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: olivovy olej good, smoking point bullshit.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SALVATOR: tl;dr?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PRAASHEK: Promiň, já musím, ale toliko != tolik, toliko = jen, pouze apod.
    RUTHLESS: A bod zakouření != začátek rozkládací oleje.

    K celýmu tématu silně doporučuju rovině video, týpek si dělá přípravu pěkně pečlivě

    Is olive oil safe at high heat? Does it taste bad?
    https://youtu.be/l_aFHrzSBrM
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Já teda jsem se dostal časem na obycejny olivový olej na vaření a EVOO na studenou. Mě ty klasický slunečnicovy uplně nevoní. Na českou sádlo, k tomu někdy máslo, ale ne samotny, ať se neprepaluje. Nikdy mě to ghi nechybělo. Je pravda že prakticky nesmažim. Vždycky jsem byl zmatenej a slyšel spoustu ruznejch nazoru pouzivani toho panenskyho na teplou kuchyni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam