• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: stačí pánev, případné bakterie či parazity zabiješ i tam. Plus potřebuješ zkoumat, jestli kupuješ chlazenou rybu a nebo rozmražeou. Lepší než rozmrazená je rovnou mražená.

    A jestli se dostaneš k Šopíkovi, tak spíš tam.
    RYBÁRNA ŠOPÍK – živé sladkovodní a chlazené mořské ryby – Brno, Božetěchova 6
    http://www.rybarna.cz/

    Kapr a pstruh taky mají omega 3, kapra potřebuješ spíš malého, nebo nějakého alternativněji pěstovaného, pak je fakt dobrej a potřebuješ trošku trénovat práci s nožem, aby to bylo bez kostí. A nebo

    Plus určitě zkuz polívky a přidat to do těstovin. Plus různé rybí placičky a karbanátky bývají u dětí vděčné. A tam se to dá vrazit do mixeru, takže se určitě zbavíš kostí.

    A sardinky jsou taky ryby a hodně zdravé a kromě pomazánky se dají vrazit ledaskam.
    https://www.atastefortravel.ca/20843-canned-sardine-recipes/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Rybám stačí strašně krátká doba přípravy. Pokud chceš i něco jinýho, než filet na pánvi, je dobrej takhle v zimě třeba fishermans pie. Je tam i spousta zeleniny a dá se tam užít filé.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Taky dělám jenom na pánvi, pěkně csss z jedný strany, csss z druhý strany... hotovo.

    Akorát jsem měl občas problém s tuňákem, kdy i přes krátkou dobu úpravy byl vevnitř well done. Až pak jsem si všimnul, že šlo o rybu sice prodávanou v syrovém stavu, ale podle údajů na obalu již jednou zmrazenou. Tak to asi bylo tím, protože u čerstvýho nepřemražovanýho tuňáka jsem takový problém neměl.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    GENEVIEVE:
    TOOMIX: Já teda ryby v podobě filet dělám jenom rychle na pánvi bez poklicek a trouby. Je to fakt na pár minutek, jakákoliv delší úprava tomu jenom škodí.
    Stačí i pouhá sul, ale většinou je předtím na cca hodinku namatlam olivacem s bylinkami (rezane, ne susene, na rohliku maji primo směs na ryby, ale stačí i třeba petržel). Na závěr citron a je hotovo :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GENEVIEVE: jestli je to vysušený, tak je to v troubě moc dlouho. Ideálně pánev, opéct z obou stran a přiklopit pokličkou, ať se to podusí nebo to vařit v páře
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GENEVIEVE: Třeba filet z bílé ryby peču v papilotě, ale nejčastěji jen hodím na pánev lososa, protože ho dítě miluje a je s ním nejmíň práce.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Hele... Ryby. Chci teď zařadit víc ryby do jídelníčku mého a dítěte. ale zjišťují že je vlastně moc neumím dělat. Moje vize je koupit filet na rohlíku a nějak ho upéct ale zatím vždy hodím akorát cibuli olivac a třeba rozmarýnu a hodím to so trouby ale často to mám vysušený.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    TRISSIE: Bych to radši předpekla...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když udělám lasagne z čerstvého těsta, můžu je přes noc nechat jako neupečený polotovar v ledničce a upéct až zítra, nebo by se to rozmáčelo a mám je předpéct a zítra jen ohřát?

    (zbyla mi z vaření špenátových raviol jak náplň, tak odřezky těsta, tak jsem dovařila jen bešamel a složila to, upcycling je má oblíbená zábava :-)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    olivovej olej berem v lidlu v reckejch dnech za 750ml/169Kc (maji zrovna ted)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha, zpětným inženýrstvím

    kartof dolmasi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    masové koule v bramborovém těstě? Netušíte někdo původní název, youtube mi bohužel u tohohle kanálu překládá popisky do češtiny.

    Interesting.

    Village Secret To Perfect mini Potato Pies Revealed!
    https://www.youtube.com/watch?v=4hM5tQOy30A
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RUTHLESS: jakýkoliv dle ceny, co se mi pozdává, ideálně konkrétni zemi (ES, IT), než směs olejů z EU.
    Zrovna včera jsem v Albertu bral nějaký bio extra virgin španělský pod tou jejich značkou Natures promise, či jak.

    Do studené kuchyně průběžně zkouším různé značky EVOO, co se mi zdá, to beru. Já mám rád takové ty škrabavé v krku, co jdou cítit jako čerstvě zmulčovaná tráva, manželka je naopak nesnáší. Rádi si čas od času kupujeme značku Agia Triada, je to tuším jednodruhová Koroneiky odrůda, ten nám vždy chutnal.


    RUTHLESS: asi tak. Italskou kuchyni úplně běžně na oliváči, na to zarestování masa, nebo cibulku, zeleninu, tam v tom není problém. Krokety nebo bramboráky na tom asi nikdo soudný dělat nebude, to je pak chuťově úplně někde jinde.


    ZCR: rýžový doma máme taky, na asii je to cena/výkon imho topka
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CMLKA: vsechny rostliny oleje sou vysoce rafinovane, tak aby mely dlouhej shelf life bez zluknuti a byly tudiz dobre obchodovatelna komodita. cim vic rafinace, tim vyssi smoke point. vyjimkou je extra virgin olive oil, kterej jedinej je zdravej, jen pokud se nijak nezahrejva. tzn. do salatu a tak. smazit jedine v ghee, masle, sadle, hovezim loji..
    presne je to vysvetleno zde https://www.youtube.com/watch?v=pljQrjiDC9Q&ab_channel=Dr.StenEkberg
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Překvapení dnešního dne - recept na původní skotské flumery, co mám na blogu jako kuriozitu, co dělal Skotové je ve skutečnosti strašně dobrej. Osobně bych nesmíchala oves, pomeranč a whisky, případně ještě smetanu, ale je to boží.
    recepty tady https://britishfoodhistory.com/tag/flummery/

    tady je pak bez kvašeného ovsa, s běžným.

    https://larderlove.com/flummery/

    Já to dělala od oka - slitý lák se škrobem z kvašených ovesných vloček (jde nahradit ovesnou moukou a mlékem, popřípadě pomletýma vločkama) jsem dosladila a postupně přilévala pomerančovou šťávu, aby to bylo dobrý. Zde nastal první moment překvapení, že to bylo dobrý. Pak jsem to svařila na puding a přilila whisky což najednou začalo být strašně dobrý. Pro zjemění se do toho dá vrazit máslo, smetana a nebo žloutky.

    No a pak se to navrství s ořechy a pomerančovou marmeládou a případně se na to hodí šlehačka.

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    CMLKA: Podle dostupnejch studií, primárně jedný australský, se extra panenskej olej ukázal při zahřívání jako nejstabilnější vůbec na rozdíl od těch, který sou na to obecně doporučovaný. A jak řiká KURE, smoke point je bullshit, nemá souvislost s bodem, kdy se v oleji začnou dít nějaký nežádoucí až nebezpečný změny. Nebezpečí spočívá hlavně v opakovaným používání oleje.
    KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: olivovy olej good, smoking point bullshit.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    SALVATOR: tl;dr?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PRAASHEK: Promiň, já musím, ale toliko != tolik, toliko = jen, pouze apod.
    RUTHLESS: A bod zakouření != začátek rozkládací oleje.

    K celýmu tématu silně doporučuju rovině video, týpek si dělá přípravu pěkně pečlivě

    Is olive oil safe at high heat? Does it taste bad?
    https://youtu.be/l_aFHrzSBrM
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Já teda jsem se dostal časem na obycejny olivový olej na vaření a EVOO na studenou. Mě ty klasický slunečnicovy uplně nevoní. Na českou sádlo, k tomu někdy máslo, ale ne samotny, ať se neprepaluje. Nikdy mě to ghi nechybělo. Je pravda že prakticky nesmažim. Vždycky jsem byl zmatenej a slyšel spoustu ruznejch nazoru pouzivani toho panenskyho na teplou kuchyni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam