• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GALE
    GALE --- ---
    JAJITA: Dávám je do krabičky nebo igelitového pytlíku. Zavřít, zalít tak lžíci vody a protřepat. Voda se má dostat na bylinku, ale bylinka v ní nesmí ležet. Takhle vydrží asi týden. Nesmí nikde ležet ve vodě.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: jj, do lednice, udělej z toho takovou jakoby roládu, ale neručím za nic, jo?
    The Best Way to Store Fresh Herbs
    https://www.seriouseats.com/the-best-way-to-store-fresh-herbs-parsley-cilantro-dill-basil
    https://www.themediterraneandish.com/how-to-store-fresh-herbs/
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Díky, a dát do lednice? Docela by mě mrzelo, kdybych ho musela vyhodit, z vícero důvodů ;-)
    Mladá paní mi třeba donesla ochutnat její smažené závitky, vysvětlila a poradila několik jejích/jejich receptů, já jim sem tam upeču naše koláče, piškotovou roládu, za mě prostě super "spolupráce". 👍
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA: zabal do vlhké utěrky, do pátku by to vydržet mohlo
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Ale šla jsem sem pro radu.
    Teď jsem dostala od "naší" Vietnamky z obchodu přes cestu svazek koriandru, uřízlého těsně nad hlínou. Jo, je už ve vodě, ale co s ním dál, vzhledem k tomu, že je úterý? V týdnu jsem fakt neplánovala vařit nic, kam bych ho ráda dala.
    Díky za nějaký tip.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Mám to taky tak, na prst vody nad rýží:-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: To je mi jasny :)
    Ja jen zatim chtela zkusit, ze to funguje
    Vychytavani me ceka :)
    KURE
    KURE --- ---
    KASUMI: ten rýžovar neni žádný kouzelný zařízení.
    Je to jen hloupej hrnec, kterej se vypne, když v něm začne moc stoupat teplota,
    a to se stane v okamžiku, kdy už tam neni voda, která to ochlazuje.

    Takže délka vaření, a uvařenost rejže, je NAPROSTO závislá na poměru vody a rýže.
    Výhoda je v konsistenci, takže když si vychytáš že na hrnek mokrý propláchlý basmati potřebuješ 1.5hrnku vody, bude to vždy dobrý.
    A když použiješ stejnej poměr na neloupanou, vyndáš to tvrdý jako broky.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: záleží, poměr vody a rýže chce vychytat, mně třeba stačí o něco málo více objemu vody, než je rýže
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MOIRAIN: mela jsem tam jednu odmerku ryze, proprana byla dost
    ale asi moc vody.. delala jsem podle navodu - po rysku
    ale pak jsem si dodatecne precetla, ze to melo byt 1,5 odmerky a mne to vyslo na cca 3
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: nesmíš ten rýžovar přeplnit, rýže musí být dobře propraná a pokud máš takový ten super jednoduchý, dej pod poklici papírovou utěrku
    (basmati a jasmínová v podstatě žádný škrob nepouští a tím i proprání nepotřebuje, zato sushi rýže a taková ta "česká" pouští škrobu hodně a proto je nutné je dobře propláchnout)
    FAT: už asi tři roky vařím vajíčka tak, že dám vařit kastrůlek cca 3 cm vody, když se voda vaří, dám do ní vejce, klidně z lednice, přiklopím poklici a vařím, 6,5 až 7 minut spolehlivě měkký žloutek, za tu dobu mi praskla přesně dvě vajíčka, předtím tak každé třetí
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Masový koule a rajská volně podle pradobrot.

    Knedlík kupovanej, na domácí jsem většinou línej.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: super, tak tu jsem nakonec vzala (s tím, že když to vychází primárně v ČR, tak to bude trochu víc přizpůsobené tomu, co se v ČR dá sehnat :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: takhle cutna indie ma byt uplne top. Tu ber. A teda, btw, je tu auditko na kucharky jenom :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: mně to neříkej, já jsem rýžofil. Tyhlety různé zeleninové/masové pilafy, kdy prostě stačí miska, jedna lžíce a člověk to do sebe nabagruje, to miluju.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    KASUMI: ja jestli muzu - klido do posty. - cervenou cocku - 41, cuketovy s olivama 33. Kuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: jsem pod vlivem téhle debaty udělala příšerně drahou japonskou rýži z Shinu s máslem a cibulí. Mňam :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: takhle se dělala u nás doma, dlouho jsem nechápala, že to někdo může dělat jinak - rýžová zrnka lehounce obalená olejem a občasná kostička ještě světlé cibule, dokázala bych ji jíst jen tak.

    akorát smůla, nejstarší dítě se ve čtyřech letech rozhodlo, že viditelná cibule je absolutně nepoživatelná a kontaminuje jídlo, kterážto fáze trvá už sedm let. Stále chovám naději, že ho to přejde (moje matka se před nějakou dobou přiznala, že tuhle fázi měla mnoho let taky, ale já už ji zažila coby cibuložrouta), ovšem rýži vařím bez cibule :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ehm, velké množství národů - od balkánu po himaláje dělá rýžové pilafy. Tedy orestuje věci (cibule, česnek, zelenina, maso, rajčatové a paprikové pasty), hodí na to rýži, podlije tekuitnou, přidá koření a dodusí, rejže fakt nemusí být jen uvařená ve vodě.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: no hodne znamych krouti hlavou, ze do ryze nekdo dava cibulku. Navic si mysli, ze je restovana jak ubgulase do tmava.
    To, ze se tak dela klasicke italske rizoto (zarestovat cibulku), je miji uplne.
    Tak aspon tady to nikomu straslive neprijde, diky bohu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam