• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: takhle se dělala u nás doma, dlouho jsem nechápala, že to někdo může dělat jinak - rýžová zrnka lehounce obalená olejem a občasná kostička ještě světlé cibule, dokázala bych ji jíst jen tak.

    akorát smůla, nejstarší dítě se ve čtyřech letech rozhodlo, že viditelná cibule je absolutně nepoživatelná a kontaminuje jídlo, kterážto fáze trvá už sedm let. Stále chovám naději, že ho to přejde (moje matka se před nějakou dobou přiznala, že tuhle fázi měla mnoho let taky, ale já už ji zažila coby cibuložrouta), ovšem rýži vařím bez cibule :-(
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: no hodne znamych krouti hlavou, ze do ryze nekdo dava cibulku. Navic si mysli, ze je restovana jak ubgulase do tmava.
    To, ze se tak dela klasicke italske rizoto (zarestovat cibulku), je miji uplne.
    Tak aspon tady to nikomu straslive neprijde, diky bohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak tedy určitě zkuste i remuládu podle Julie Child

    nastrouhat celerovou bulvu na jemno, posolit a zalít citronovou šťávou. Na půl kilo celeru šťávu z jednoho citronu a lžičku soli. Nechte alespoň 30 minut marinovat takhle. Pak přidejte majonézu a trochu dobrý hořčice a nechte to rozležet přes noc. Dá se do toho nastourhat mrkev, nebo předat nějakou bylinku dle nálady.


    A teda řepné phkali

    Kvašená či vařená strouhaná řepa, velké množství vlaskýcho ořechů (tak čtvrtina, či třetina objemu řepy). rozmašírovat s česnekem na jemno, sůl, pepř, cukr příapdě ocet/citron, pokud řepa není kvašeá, spoustu bylinek - určitě petržel a koriandr, ale klidně i estragon, bazalku a kopr.

    Možno přidat jogurt či zakysanku a nebo majolku, nebo třeba opražený a podrcený koriandr.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Pokud má clovek rád takovej ten "krabí" chlebíček, tak dobrá alternativa je nastrouhanej celer a mrkev na jemno, majonéza, sůl pepř a citrón.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KASUMI: Jo, ty polosušené si na to dokážu představit.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ještě mi vlastně vzdycky chutnala punková porkova,
    Spíš to byla taková ochucena majonéza, jako podklad do plněných baget, k bilemu měkkemu pečivu - pórek najemno v dostatečným množství, majonéza (případně nastavit něčím zdravejsim) sul, pepr, plnotucna hořčice dle chuti.
    A fake veg tatarackova - uvařené brambory ve slupce oloupat, nastrouhat, pridat nájemno cibuli, česnek, kečup, papriku (chilli), sul, pepr - na topinku top
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ALEXIS: na to by mohly byt dobry ty rajcata, co maji ted v tapas bar v albertu - maji dvoje, jedny suseny a jedny takovy polosuseny a ty polosuseny jsou famozni..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    BAAL: Tvarohovou se sušenými rajčaty. Rozmixuju v sekacím mixéru sušená rajčata (vyndaná z oleje, okapaná, ale nepřeháním to, trocha oleje nevadí), trochu bazalky, malinko bílého pepře a tvaroh nebo fresh cheese (ten z Lidlu, modrá vanička). Volitelě dle zásob a nálady přidávám trocha citronové šťávy nebo drcený česnek. Po prvotním blendování ochutnám, doladím úroveň soli a ještě chvíli mixuju do hladka. Můžu se toho užrat. Poměr rajčat k tvarohu tak, aby to bylo takové oranžové (dávám od oka dle momentální nálady).
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Pomazanky
    Me baví asi cibulkova pomazánka?
    Cibuli usmazit do hněda, k tomu cizrna/fazole z plechovky, lžíce umeocta, nasucho opražene vlasaky, sul, pepr., případně olivac
    Všechno rozmixovat, na chleba s kyselou okurkou.
    Pak z namocenych slunečnice semínek, + dá se přidat např upečený lilek, umeocet/nebo nějaký ovocný ocet.

    BAAL:
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: pro mě spousta věcí "není problém". Ale pokud mi nějaké udělátko zjednoduší život a šetří byť i jen několik minut (času nebo pozornosti) při každém použití... no, jednou možná budu mít víc času než peněz na udělátka, ale zatím to tak není :-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: Jmenuje se to Pan žloutek a mají to v domácích potřebách asi za pade (na Ali je to levnější, ale ne zas tak zásadně, aby mi to stálo za pár týdnů čekání). Vychytala jsem si fázi, kdy mi to vejce vyhovuje a ráda to používám. :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Moje otázka byla spíš ironická ;-)
    Ale za odpověď ti děkuji, snad si ji přečtou i ti, pro které je uvaření rýže a vejce problém.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: myslíš jako kombo?
    multifunkce umí... :-)
    vcelku šikovné, když potřebuju uvařit vajíčka k čočce pro šest lidí. jinak zbytečně velké.

    jinak separátní vejcovar mám taky, šikovná mašinka. uvaří v páře, ale jsem schopná prasknout vejce i v něm (pravda, tak jedno z třiceti a obvykle v takové várce praskne víc než jedno, takže to... je asi nějaká vadná várka :-) )
    a dělají se i malé kolem 3-4 vajíček, i když teda já ta zbylá prostě hodím do ledničky na nejbližší vajíčkový sendvič nebo pomazánku.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, dočítám, ale už předem se zeptám, rýžovar a vejcovar nikdo nemáte?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    FAT: to jsem dostala od tchýně a přišlo mi to jako dobrá vychytávka, ale mám pocit, že teď asi po dvou letech už je to nespolehlivé
    FAT
    FAT --- ---
    BAAL: Mne vždycky štvalo, že recept jednoznačně psal o xy minutách, když chceš naměkko, na hniličku nebo natvrdo. Nikdy se mi to, samozřejmě, nepodařilo trefit naprosto přesně. Ale uvažuju o objednání takové "blbosti" z Aliexpressu. Soused si tam koupil jako polovinu vajíčka, která je z plastu. Má to červenou základnu a ta se s postupným vařením zabarvuje do žluta. A vidíš, jestli je vajíčko uvařeno naměkko etc. Musím se ho zeptat...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BAAL: Sous vide;)
    BAAL
    BAAL --- ---
    FAT: vajíčka jsou veda na vedeckou práci, protože kromě časů a dilema zda vařit ze studené nebo horké taky extrémě záleží na čerstvosti toho vejce, udělat vejce tak jak ho mám nejraději že žloutek už neteče ale ještě není pevné v konzistenci takového gelu se povede málo kdy při stejném postupu:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FAT: tak ja hlidala cca 10 min., nebylo to o tom, ze bych nad vajicky stala, aby nahodou...
    FAT
    FAT --- ---
    LADY_MYSKA: Njn... Já nehlídal nic.
    😉
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FAT: no a ja davam vajicka z lednicky do studene vody a jak zacne varit, hlidam si cas a nic nepraska
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam