• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MEZZANA: Ano, děkuji, vím, ze existují topinkové směsi a na internetu jsem ledascos našla, i jsem už dvakrát nějakou směs podle toho dělala. Zajímají mě konkrétní vyzkoušené recepty zdejších uživatelů, proto se tady ptám.
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    Bezlepková a bezmasá verze lasagní - lilkové lasagne.

    Lilek nakrájet na kolečka, osolit a nechat z obou stran vypotit. Poté péct v troubě.

    Na směs třeba červenou cibuli, česnek, 2 plechovky krájených rajčat, střední mrkev, lžíci rajčatového protlaku, bazalku, sůl, pepř a dosladit dle chuti.
    Cibuli nakrájenou nahrubo osmažit do sklovata na pánvi, pak přidat česnek, mrkev nastrouhanou najemno, a lžící rajč. protlaku. Po zatáhnutí přidat krájená rajčata, dochutit.

    Pak prokládat vrstvy lilek - směs - pokrájená mozzarella do zapékací misky, dát zapéct na cca 20 minut a 5 minut před koncem vršek posypat parmezánem.

    Často rajč. směs zbyde a dá se mazat druhý den na opečené pečivo.
    Chválí si i masožravec.
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    ADELHAIDA: Zkus recepty na cuketovou směs na topinky. Zavaří se do sklenic a je to super lazy jídlo.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ADELHAIDA: mně se cuketa osvědčila jako solidní základ pro buřty na pivu: buřty na ježkovaté půlky (případně krátce nasucho předpečené v troubě) na hlubší plech na slabouvrstvu cukety nebo cibule, zasypat cuketou a paprikou na kousky, případně + další cibule, zalít rajčatovým protlakem rozmíchaným v černém pivu (+ lisovaný česnek, koření dle chuti), strčit do trouby a pořádně rozpéct... může to být skrze to pivo maličko nahořklé, ale to mně nevadí, a možná by se to dalo zavařit potom, i s těma buřtama. Zbytek je jen otázka velikosti plechu.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Tchán si nevšiml jedné cukety a ta narostla do skoro 5 kg kousku. Nějaké tipy na skvělou pomazánku na topinky, co jde i zavařit? Rajčata a cibuli mám.

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: ano a místo hodiny mi coleslaw trvá tak 10 minut
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: ručním strouháním si taky zasviním půl kuchyně. Obzvlášť mrkev má daleký dostřel. A ještě mě pak bolí ruka. ;)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    TRISSIE: i bez mixeru to jde :O) proste vemes struhadlo... :O)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda když už jsme u těch letní barbecue - nevím, jestli jsem poslední člověk na světě, který se to dozvěděl, ale zelí a mrkev na coleslaw jdou najemno nasekat v nádobce tyčového mixéru!

    já to vždycky jak debil krouhám a zasviním si s tím půl kuchyně a stejně mám hrubé nudličky, a ono to jde i jinak a jednodušeji!
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    87HIGHFLYER: Nakrajet ho podelne, proložit jamonem a manchegem a zapéct, má taky svý grády:)
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: Ananas doporučuju před grilováním zlehka posypat třtinovým cukrem, ogrilovat a potom trochu skropit dobrým karibským rumem.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GALE: rozhodne baba ganoush nebo moutabbal - likek nech opalit na strane grilu na uhlikach a obcas otoc dokud nebude uplne mekkej. Pro me je to neljepsi vec co se da z lilku udelat.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    GALE: Jo sorry, pochopil jsem co dalsiho :) zkus to vsechno urcite.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: a ještě jsem si vzpomněla, že jsme kdysi dělávali bramborový salát z grilu - strašně dobré, ale poněkud oser na přípravu, tak už ho nedělám.

    suroviny:
    1kg nových brambor
    3 cibule
    6 lžic olivového oleje
    1.5-3 lžíce balzamika

    Brambory očistit, podle velikosti nakrájet buď na půlky nebo silnější plátky, v osolené vodě vařit cca 10 minut.
    mezitím cibuli na cca 1cm plátky ogrilovat z obou stran (já to dělala na tácku), taky cca 10 minut dohromady. V míse smíchat 3 lžíce olivového oleje s balzamikem, přidat grilovanou cibuli, promíchat, až se cibule rozdělí na prstýnky.
    brambory potřít zbytkem oleje a grilovat po obou stranách (půlky jen z jedné strany). Smíchat s ochucenou cibulí, podle chuti dosolit a dopepřit.

    Výborné zastudena i zatepla jako příloha ke grilovanému masu.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    GALE: Celer bulvovej!:) uz jsem byl na grilovacce kam podle nakupniho seznamu privezli řapíkatej.) - nakrajet na platky, na chvili namarinovat podle chuti.
    Ananas je taky super. Řepa. Jackfuitovej burger….
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GALE: ogrilovana paprika, kterou pak das do sacku s balsamicem a omatles, to balsamico to super doplni
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    GALE: u nas vetsinou pri grilovani nesmi chybet kukurice s miso majonezou

    Grilled corn on the cob with miso mayonnaise recipe | Ottolenghi Recipes
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/grilled-corn-on-the-cob-with-miso-mayonnaise

    a k tem hermelinum si muzes ugrilovat hroznovy vino (proste hod celej hrozen na hlinikovym tacku na gril)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: na talíři doplnit lilek/cuketu přiměřeným množstvím fety/balkánu.
    můj objev letošního léta, jak skvěle se tyhle dvě věci doplňují (i zastudena)
    GALE
    GALE --- ---
    Je něco z vegetariánské grilovačky, co bych měla určitě zkusit? Bude halumi, hermelíny a zelenina (lilek, cuketa, paprika, hlíva, žampiony).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam