• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    PALEONTOLOG: tuhle (těsto jenom teda)

    Bunnicorn Pizza inspired by Star Trek: Picard — Binging With Babish
    https://www.google.com/amp/s/www.bingingwithbabish.com/recipes/bunnicorn-pizza%3fformat=amp
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GENEVIEVE: ty děláš takovou tu kynutou pizzu s vysokým těstem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: hele v reálu dávám ještě míň, tak trošku od oka, 2 g je třetina pytlíku, čerstvého vlastně taky stačí troška, pokud člověk nespěchá. Vono to za ty tři dny dokyne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    RUTHLESS: já dávala čerstvý. Zato když jsem tomu nevěřila a dala 20g, tak jsem pak myla celou ledničku :-D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GENEVIEVE: Mne letos nevykynulo nic. Vubec nic. Tak se radsi ptam :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Podle mě myslis sušený a ne čerstvý :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KASUMI: jj, já takhle dělávala těsto na pizzu, co se kynulo v lednici přes noc. Stačilo to a vyběhlo to fakt hodně.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: 2g na pul kila?? Vazne??
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    běžná bakterie mléčného kvašení Lactobacillus acidophilus je sice přesně ta, která do traktu patří, ale na kvašené zelenině přece vůbec není. další běžná bakterie mléčného kvašení Lactobacillus helveticus pro změnu je odolná proti žlučovým kyselinám, ale na běžné zelenině taky vůbec není. nemám chuť dohledávat další rody, např Lactococcus, který do lidských střev taky patří.

    achjo, to je zas den..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Jo jo, je toho plný internet.


    Obecně mikrobove a venci se v trávicím traktu usadí jen když je narušený, jinak je tam ty původní nenechají. A ještě to musí byt mikrobove co jim vyhovuje prostředí 37°C, což ty na zelenině většinou nejsou.


    Hlavní cesta jak mít ve střevech dostatek pestrých a odolných mikrobů je jíst dostatek různorodé vlakniny. Plus metabolity po mikrobech mívají nejake pozitivní efekty na člověka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: Jo jo. Speciálně u placek či budeš snažit a pařit se nic nepodela.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BRUKEV: takže ne, v bludu nežiješ, ale je potřeba tu kulturu smíchat s množstvím vody nebo jídlem, viz leták Hylak
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PALEONTOLOG: já jsem v klidu, neboj. Jen je trochu nuda v práci, tak si různě diskutuju po netu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BRUKEV: prosímtě buď v klidu, např. lék Hylak se podává normálně orálně a počítá se s dopravou bakterií do střev i navzdory žaludku. a chutná to asi jako to kysaný zelí nebo kvašáky
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: aha. Já žil právě v bludu, že kvašená zelenina právě dokáže do trávícího traktu dodat významné množství různých těch bifidobereberek. Alespoň třeba u kysaného zelí jsem někde četl, že nejenom vitamin C, ale právě i ona kysaná breberková forma je u toho zelí to důležité.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: jako fakt klidne tak dlouho, jo? od patku do nedele...? blbe se ptam, nikdy jsem to nedelal (takze mam prirozenej strach, ze se neco podela), na druhu stranu vim, ze testo na pizzu lezi 48 hodin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: těsto na baobun zadělej s langoši a vraž ho taky do lednice. Obecně - pokud kyntué těsto má čas se válet několik až mnoho hodin, tak se správně nacucají škroby vodou a jsou snáze stravitelné a zároveň je těsto zajímavější a chutnější, protože se tam tak různě eznymaticky štípe spousta věcí.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: hustý... dík. Budu celou neděli kynutej :D jeste ty bao bun...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jj, první kynutí pomalu v lednici - ideálně v sekci pro zeleninu. Bude to nějak kynout. Pak vyndat, rozkrájent na porce, udělat kuličky a nechat kyntou pod utěrkou, nebo něčím, co zamezí vysychání. Malé kuličky nakynou rychleji, protože se rychleji prohřejou. Až to nakyne, tak rozválet a smažit.

    Droždí dej tak polovinu/třetinu původního množstív. Klidě tak 2 g sušeného na 500 g mouky.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: takze rikas, ze mam zadelat a nenechatavat kynout...? Proste rovnou celou tu hmotu do lednice? :-) a pak treba par hodin pred pecenim je vyndat ven?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: na kvašených věcí nemají zdravotní dopad mikrobové. Pokud máš funkční trávicí a imunitní trakt, tak jich většinu zabiješ v žaludku a co ne, to dokoná dvanácterník.
    U kvašené zeleniny jsou klíčová prebiotika (vláknina) a postbiotika (to co tam provedly mikrobové během svého života). Konzervatny pochopitelně mikroby v zelenině zabijou, cílem je stabilizovat ten produkt, takže tam nic živého nesmí být.


    RUTHLESS: vydrží, dej tam o méně droždí a nech to rovnou v lednici hned po zadělíní. Langoše pak budou mnohem lepší, než čerstvé. Ven je vyndej včas, aby nakynuly, bude jim to trvat nějakou dobu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam