• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRUKEV: ... nedavno jsme cetl nejake to pojednani v ramci D-testu kysanych zeli u nas a tam psali, ze u nas prakticky zadne to zeli neni "zive", ze tou konzervaci se zlikviduje vetsina tech zdravi prospesnych latek - jako navod jak tyto "uchuzene" zelne vyrobky poznat tam bylo uvadeno: pokud ma vyrobek uvedene "... ve slanem nalevu..." tak je prakticky bez zdravotniho bonusu...
    Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test - Vitalia.cz
    Kysané zelí z našich obchodů není zdravé, ukázal test - Vitalia.cz
    https://www.vitalia.cz/clanky/kysane-zeli-v-sacku-neni-zdrave-test/
    (..."chemické konzervanty – sorbany a benzoany. Jejich použití není příliš tradiční a legislativa je povoluje pouze u výrobků ve slaném nálevu, nikoliv v původním zelném láku. Většina výrobců přirozeně vzniklý lák vyměnila za slaný nálev, do kterého konzervanty přidala"...

    Tak nevim ... ja pak hledal nejake to "zive" zeli a nasel v okoli jen jedno a to v Bille tohle:
    https://485f9ee3694ded7abe0d-a886876b9b0b503055a7abcb3cc936d9.ssl.cf3.rackcdn.com/82-342141-130456043-4OzKhcYq-medium.jpg

    zbytek pak vse - ve slanem nalevu a teda sterilovane(zavrazdene:O) a prelite slanym nalevem...

    naopak pak treba zde pisou trosku neco jineho:
    Test kysaného zelí: Elixír zdraví? | CZ TEST | podporováno Potravinářskou komorou České republiky
    Test kysaného zelí: Elixír zdraví? | CZ TEST | podporováno Potravinářskou komorou České republiky
    https://www.cz-test.cz/clanek/test-kysaneho-zeli-elixir-zdravi

    babo rad...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: Jo jo, je toho plný internet.


    Obecně mikrobove a venci se v trávicím traktu usadí jen když je narušený, jinak je tam ty původní nenechají. A ještě to musí byt mikrobove co jim vyhovuje prostředí 37°C, což ty na zelenině většinou nejsou.


    Hlavní cesta jak mít ve střevech dostatek pestrých a odolných mikrobů je jíst dostatek různorodé vlakniny. Plus metabolity po mikrobech mívají nejake pozitivní efekty na člověka.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BRUKEV: prosímtě buď v klidu, např. lék Hylak se podává normálně orálně a počítá se s dopravou bakterií do střev i navzdory žaludku. a chutná to asi jako to kysaný zelí nebo kvašáky
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZUZKAOU: aha. Já žil právě v bludu, že kvašená zelenina právě dokáže do trávícího traktu dodat významné množství různých těch bifidobereberek. Alespoň třeba u kysaného zelí jsem někde četl, že nejenom vitamin C, ale právě i ona kysaná breberková forma je u toho zelí to důležité.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: jako fakt klidne tak dlouho, jo? od patku do nedele...? blbe se ptam, nikdy jsem to nedelal (takze mam prirozenej strach, ze se neco podela), na druhu stranu vim, ze testo na pizzu lezi 48 hodin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: těsto na baobun zadělej s langoši a vraž ho taky do lednice. Obecně - pokud kyntué těsto má čas se válet několik až mnoho hodin, tak se správně nacucají škroby vodou a jsou snáze stravitelné a zároveň je těsto zajímavější a chutnější, protože se tam tak různě eznymaticky štípe spousta věcí.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: hustý... dík. Budu celou neděli kynutej :D jeste ty bao bun...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jj, první kynutí pomalu v lednici - ideálně v sekci pro zeleninu. Bude to nějak kynout. Pak vyndat, rozkrájent na porce, udělat kuličky a nechat kyntou pod utěrkou, nebo něčím, co zamezí vysychání. Malé kuličky nakynou rychleji, protože se rychleji prohřejou. Až to nakyne, tak rozválet a smažit.

    Droždí dej tak polovinu/třetinu původního množstív. Klidě tak 2 g sušeného na 500 g mouky.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: takze rikas, ze mam zadelat a nenechatavat kynout...? Proste rovnou celou tu hmotu do lednice? :-) a pak treba par hodin pred pecenim je vyndat ven?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: na kvašených věcí nemají zdravotní dopad mikrobové. Pokud máš funkční trávicí a imunitní trakt, tak jich většinu zabiješ v žaludku a co ne, to dokoná dvanácterník.
    U kvašené zeleniny jsou klíčová prebiotika (vláknina) a postbiotika (to co tam provedly mikrobové během svého života). Konzervatny pochopitelně mikroby v zelenině zabijou, cílem je stabilizovat ten produkt, takže tam nic živého nesmí být.


    RUTHLESS: vydrží, dej tam o méně droždí a nech to rovnou v lednici hned po zadělíní. Langoše pak budou mnohem lepší, než čerstvé. Ven je vyndej včas, aby nakynuly, bude jim to trvat nějakou dobu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    RUTHLESS: vydrží a je to imho lepší jak si to předsmažit. Mražený jsem nezkoušel.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Vydrzi mi testo na langose od patku do nedele na obed? Nebo je mam usmazit rovnou a pak jen nejak refresh nebo naopak treba zamrazit uz nadelany minilangošky?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jak jsou na tom vubec tyhle komercni kvasene veci po pridani ruznych disiricitanu, benzoanu, atd.? Jsou uvedeny ve slozeni, co si pod tim predstavit? Je to ok, nebo to zneuzralizuje vsechny uzitecne bifidobreberky?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESTEDMAN: tak má recenze nebude dostatečně validní, ještě jsem papriky plněné zelím nikdy nejedl., takže nemám s čím porovnat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JESTEDMAN: Nejlepší jsou plněný ty velký kulatý a masitý feferonky, toho bych se užral.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BRUKEV: to dej vědět, já ty plněný Almapapriky miluju, ale bohužel nikde nebyly tak dobrý jako v Maďarsku, jednou jsem se trefil na Slovensku, jinak to je bída
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: koupil jsem od nich beraní rohy a ty zelím plněné papriky. Beraní rohy příjemně křupavé, ale jsou na mě takové planší. Papriky plněné zelím čekají na rozumný masový doprovod, ke kterému je zkusíme.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BRUKEV: Není to kupované, ale práce 0,0nic... Ty okurky v octovém nálevu byly fajn: https://www.cuketka.cz/?p=3732
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BRUKEV: jestli to už nepadlo (rychlookem se mi nezdálo), co zkusit na mezicas než bude zelí, nějaký/jakýkoli 'quick pickles'? samozřejmě to není fér a tak přínosná kvasicí hra, ale potěší též a zelenina je to furt. a zpracuje se taky kdeco. intenzivně hlasuju i pro morkovču viz DOCKINEZ:
    JAEN
    JAEN --- ---
    BRUKEV: zkusim si vzpomenout a nenapadne nafotit:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A ještě bych vypíchl, že hrozně dobrá je korejská mrkev (utfg). Budeš to milovat a taky nevyžaduje žádný prokvašování.

    Akorát doporučuju nepoužívat hotovou směs koření a cukru, co prodávají v ruských potravinách a namíchat si směs sám. Je to jen málo práce navíc a rozdíl je fakt patrný.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Mně chutná kimchi od Živiny. Zatím jediný, co je správně křupavý, a maj i s fenyklem, což je zajímavý. Mají ho na Košíku, ale snad i jinde.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAEN: nemam, jsme malomesto. Proto jsem se ptal na ty eshop tipy.
    Ale zkusim neco kvaseneho zbastlit i doma.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam