• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jj, první kynutí pomalu v lednici - ideálně v sekci pro zeleninu. Bude to nějak kynout. Pak vyndat, rozkrájent na porce, udělat kuličky a nechat kyntou pod utěrkou, nebo něčím, co zamezí vysychání. Malé kuličky nakynou rychleji, protože se rychleji prohřejou. Až to nakyne, tak rozválet a smažit.

    Droždí dej tak polovinu/třetinu původního množstív. Klidě tak 2 g sušeného na 500 g mouky.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: takze rikas, ze mam zadelat a nenechatavat kynout...? Proste rovnou celou tu hmotu do lednice? :-) a pak treba par hodin pred pecenim je vyndat ven?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: na kvašených věcí nemají zdravotní dopad mikrobové. Pokud máš funkční trávicí a imunitní trakt, tak jich většinu zabiješ v žaludku a co ne, to dokoná dvanácterník.
    U kvašené zeleniny jsou klíčová prebiotika (vláknina) a postbiotika (to co tam provedly mikrobové během svého života). Konzervatny pochopitelně mikroby v zelenině zabijou, cílem je stabilizovat ten produkt, takže tam nic živého nesmí být.


    RUTHLESS: vydrží, dej tam o méně droždí a nech to rovnou v lednici hned po zadělíní. Langoše pak budou mnohem lepší, než čerstvé. Ven je vyndej včas, aby nakynuly, bude jim to trvat nějakou dobu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    RUTHLESS: vydrží a je to imho lepší jak si to předsmažit. Mražený jsem nezkoušel.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Vydrzi mi testo na langose od patku do nedele na obed? Nebo je mam usmazit rovnou a pak jen nejak refresh nebo naopak treba zamrazit uz nadelany minilangošky?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jak jsou na tom vubec tyhle komercni kvasene veci po pridani ruznych disiricitanu, benzoanu, atd.? Jsou uvedeny ve slozeni, co si pod tim predstavit? Je to ok, nebo to zneuzralizuje vsechny uzitecne bifidobreberky?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JESTEDMAN: tak má recenze nebude dostatečně validní, ještě jsem papriky plněné zelím nikdy nejedl., takže nemám s čím porovnat.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    JESTEDMAN: Nejlepší jsou plněný ty velký kulatý a masitý feferonky, toho bych se užral.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    BRUKEV: to dej vědět, já ty plněný Almapapriky miluju, ale bohužel nikde nebyly tak dobrý jako v Maďarsku, jednou jsem se trefil na Slovensku, jinak to je bída
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: koupil jsem od nich beraní rohy a ty zelím plněné papriky. Beraní rohy příjemně křupavé, ale jsou na mě takové planší. Papriky plněné zelím čekají na rozumný masový doprovod, ke kterému je zkusíme.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BRUKEV: Není to kupované, ale práce 0,0nic... Ty okurky v octovém nálevu byly fajn: https://www.cuketka.cz/?p=3732
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BRUKEV: jestli to už nepadlo (rychlookem se mi nezdálo), co zkusit na mezicas než bude zelí, nějaký/jakýkoli 'quick pickles'? samozřejmě to není fér a tak přínosná kvasicí hra, ale potěší též a zelenina je to furt. a zpracuje se taky kdeco. intenzivně hlasuju i pro morkovču viz DOCKINEZ:
    JAEN
    JAEN --- ---
    BRUKEV: zkusim si vzpomenout a nenapadne nafotit:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A ještě bych vypíchl, že hrozně dobrá je korejská mrkev (utfg). Budeš to milovat a taky nevyžaduje žádný prokvašování.

    Akorát doporučuju nepoužívat hotovou směs koření a cukru, co prodávají v ruských potravinách a namíchat si směs sám. Je to jen málo práce navíc a rozdíl je fakt patrný.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Mně chutná kimchi od Živiny. Zatím jediný, co je správně křupavý, a maj i s fenyklem, což je zajímavý. Mají ho na Košíku, ale snad i jinde.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAEN: nemam, jsme malomesto. Proto jsem se ptal na ty eshop tipy.
    Ale zkusim neco kvaseneho zbastlit i doma.
    JAEN
    JAEN --- ---
    BRUKEV: jestli mas v okoli Dhabu / Beas, zasla bych spis tam nez do lahudek nebo bufetu. Ty klasicke ceske mixy mi prijdou dost ohrane, v Beasu me bavi jejich variace nejruznejsich salatu i zalivek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: křimický zelí je fajn.

    Ale jinak prostě nakrouhej bílou ředkev, mrkev a svazek jarní cibule, česnek. Přidej 1,5 % soli, nacpi do zavařovaček do plna, dej přes to folii a zavíčkuj. Do tří, čtyř dní ti to začne kvasit.

    A nastrouhej červenu řepu na hrubo, přidej česnek, cibuli, bobkový list, pepř, nové koření, kousek skořice a třeba křen. Zalij to trojnásbkem množství vody, přidej 2 % soli, zamez přístupu vzduchu a taky to budeš mít zkvašený do týdne.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DOCKINEZ: do toho jdu. dick!
    ZCR
    ZCR --- ---
    BRUKEV: hele, jestli máš v okolí takové ty různé 'lidové jídelny', chlebíčkárny a bufety atp, tam často mívají všelijaké úplně obyčejné saláty - mrkvový, zelný s tím či oním... nebývá to žádné vymazlené terno, ale poživatelné nepochybně - a když si tělo říká intenzivně samo, tím méně bude v náhlé hojnosti vlákniny a vitamínův remcat - navíc to na rozdíl od různých balených supermarketových můžeš snadno navzorkovat a prubnout.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A jinak mám rád produkty H+H. Jejich sortiment mívají v Tescu. A jejich zelí je plus minus jediný, který jsem ochotný jíst v nouzi i syrový. Konkurenční výrobky jsou tak nějak oukej jako nouzovka při vaření, ale na chroupání na syrovo nestačí.

    A jejich papriky plněný zelím jsou vysloveně dobrý.

    H+H Kvasiareň | Výrobce kvašených výrobků a nakladané zeleniny
    http://kvasiaren.sk/cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam