• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: Bažanty svlíknu z kůže* a vykuchám, omyju, naporcuju na čtvrtky, dám do hrnce, přidám štědře kořenovou zeleninu na kostičky, zaliju vínem, přihodím divoký koření, lehce osolím a nechám pár dní v chladničce. Pak hrnec vyndám, plynule přemístím na sporák a na mírným ohni nechám dělat, dokud to není tak akorát. Pak maso vyndám a oberu, zbytek propasíruju, výsledný základ na omáčku případně dosolím, na závěr vrznu oříšek másla, vrátím do toho prohřát maso a podávám s knedlíkem nebo s pečivem.

    Když jsem měl doma přebytečnou smetanu, kterou bylo třeba sdělat, tak jsem ji tam vrznul taky, ale nutný to není.

    *ne, nikdo mě nepřinutí, abych v bytě ty potvory škubal :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Jo, bažantí paštika je dobrej nápad! Mám tu i nějaký portský na vaření...
    Výměna je dobrej nápad, jestli ještě budu mít přebytek, tak se ozvu, ale teď už jsou stažený a vyvržený, to si necháme:-) Jen jestli je tvé kimčchi pěkně křupavé...?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: vyměním za kimčchi libovlných kvalit :-D

    Ale nejde ho konfitovat a pak zalít sádlem na něco jako rillets?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nějaký nápad, co udělat z bažanta, když nemám chuť na pečínku? Měla jsem v posledním týdnu dva pečený ptáky a nechci dělat třetího. Můžu ho dát do mrazáku, ale říkám si, že tady jistě najdu inspiraci:-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZUZKAOU: já z toho vývaru vařím hrachovou kaši/polívku jako přílohu k těm opečeným plátkům jazyku
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DOCKINEZ: Jo

    Mimochodem teď jsem ho viděla v krámě na Chodově. Mají tam nějaké asijské potraviny
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FERRYH: jj, maj ho:

    Rýžové víno na vaření 1x750ml - Rýžová vína, Vína, Nápoje, tabák
    https://sortiment.makro.cz/cs/ryzove-vino-na-vareni-1x750ml/108825p/

    Za tip na recept děkuji.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: Se ti pro jistotu podivam, ze je to presne ono, az budu v kuchynj
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: jako Shao Xing? no tak to je teda ale uzasna zprava! dik za info! konecne budu mit pocit ze delam "original cinu"... :O)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FERRYH: to musím zkusit 😀
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: Makro. Zrovna o vikendu jsme ho tam koupili na asijsky bucek:)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DOCKINEZ: v cinske kuchyni je to bezna surovina zejmena pro predkrmy jako studena kuchyne ... vari se v sojovce a ryzovem vine Shao Xing + koreni
    Hovězí jazyk po pekingsku | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/hovezi-jazyk-po-pekingsku
    tady je ovsem casta chyba, co se u nas dela - ryzove vino se nahrazuje beznym dezertnim vinem - a to vyrazne zmeni chut...
    takze spis tento recept je presnejsi:
    Marinovaný jazyk v sójové omáčce | Recepty od Rosti
    http://recepty.theby.cz/?p=597

    Shao Xing vino se ale blbe shani ... treba u meste ho nikdo nema, zadna specialka - a to tu mame cinskou komunitu a ma par malych kramu, kde se sezene ledacos...
    a pres e-shop jsem proste linej objednavat potraviny... :O)
    ovsem uz z dob komousu na cinu funguje docela perfektni nahrazka:
    Suchý vermut (Martini atd..)
    ma trosku vic alkoholu a tak je treba alkohol vhodne vyvarit, ale jinak chutove je to velice pribuzne...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Silene :-) ale bude nás víc
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mám to vymyšlený tak, ze do bao půjdou kachní prsa klasicky udělaný, stehna jako končit na trhacku a polivka s knedlickem nějakým. Moc nevím co do nej ještě.

    A k tomu do knedlíků zelí nebo pomerancova omáčka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: tak to normálně upeč a pak to ober a dorestuj na pánvi spolu s omáčku.

    Ale teda - mám temný pocit, že sis to na ten víkend vymyslel moc komplikovaně :-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: To je prave ono, já nemám pak volnou troubu prave před tím obědem. Prijedu v sobotu pozde večer a je to na oběd.

    Ale má z toho byt trhačka do knedlicku…
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jasně - to je standardt v hospdách, že se udělají do bleda a pak se to jen dokončí naprudko. A teda nedělej to 8 hodin, ale tak 2-3 hodiny na 120. Nech je v tom tuku a pak až budeš potřebvat, tak lehce rozehřej sádlo a výpek, udělej omáčku a stehna dej nasucho do rozpálené trouby nacc 220 tak na 15 stupňů.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RUTHLESS: imho se to jen rozpadne
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dají se kachní stehna “prekonfitovat”? Asi bych je musel dělat přes noc, takže třeba 8 hodin. Není to moc?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FERRYH: klidně ti pošlu náš recept, několik desetiletí prověřená jistota. Krouhám jak na velkých struhadlech třeba 30kg zelí, tak jsem si sám nařezal hlávku nožem do 5l sklenice. Nikdy nebyl problém s vykvašením.
    Podle mě to dlouho necháváš prokvasit, než to dáš do chladna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam