• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: 100 lidí, 100 chutí
    houska mi u knedlíku vůbec nechybí, já mam rád právě nadýchanej knedlik jak máš ty, nebo to samé u bramborového - a tim slizkým myslím, když je to na hraně a trošku se to rozvařuje atp.

    poslední koment k tomu dochucování - moc to neumím, nějak nemám jako kuřák moc chuť a čuch na tyhle věci - s octem si zablbnu tak u tlačenky nebo čočky. dneska sem ale nedochutil úplně dobře okurkový salát - už sem to nechtěl pak hrotit a přestřelit (to se mi občas povede)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CHORCHE: Jako plnivo byly tyhle kupovaný knedlíky dobrý, ale ta zcela chybějící textura housek mě vizuálně moc nebaví.

    Ad dochucování/přechucování – normálně by na takovou dobrou omáčku stačila trocha cukru a trocha octa. Máš dobrý suroviny, poměr sladkokyselosti by byl OK, bylo by to dobrý. Ale zkus někdy zachovat ten samej poměr sladkosti a kyselosti, ale narvat tam toho cukru a octa 2x, 3x nebo 4x víc. A pozoruj, co to udělá. Skvěle se tyhle experimenty dělaj třeba na dušeným zelí ke kachně, není potřeba kvůli tomu dělat omáčku.

    Ale jasně, zas všeho moc škodí. Ale zatím se mi to nepovedlo natolik přesr*t, aby to nebylo dobrý. Ale já mám rád výrazný chutě, s nějakou "jemností" se mi nikdo moc nezavděčí.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: tak jestli je to nějakej zbytek po víkendu, tak vypadaj super a nematlal bych se s tím. já na obědy teda moc nechodím, či si nedávám knedle, ale většinou to vypadá o dost hůř. takový nejim vlastně ani doma/domácí a další dny už kynutý knedle nesnášim (takže patky jím hned první den, dokud to není tak slizký :D )

    čemu ještě říkáš brutálně přechutit? poslední dobou mam hodně rád sladkokyselý omáčky - u Inda, u Číňana, stroganov, nebo doma takovej polotovar - houby, papriky zavařené, k tomu rýže a hovězí nudličky
    asi i proto, že pálivé moc nejedu (jalapenos už jsou na mě moc)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    CHORCHE: Knedle kupovaný, co zbyly v chladničce od víkendu. Ale omáčky s masem je hromada, tak nejspíš ještě šišku domácích udělám, to je hned.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    DOCKINEZ: pěkný knedle, ty taky kuchtíš sám, či?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: OK, nakonec jsem z části vývaru a masa udělal skvělou polívku a zbytek vývárku padnul do okurkový omáčky. Dlouho jsem ji neměl, tak to byla správná volba.

    Snažil jsem se ji brutálně přechutit (jo, čumim na Master Chefa a dělám chytrýho) a vyplatilo se to.

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: jen poznámka na závěr – kdybys měla hodně suchý víno a omáčka vyšla navzdory vší tý kořenovce příliš kyselá, tak není žádná hanba tomu ke konci trochu srazit hrany cukrem :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DOCKINEZ: Voni většinou ani škubat nejdou, a ta jejich kůže zas za tak moc nestojí. Díky, tohle zní dobře:-) i proto, že teď se k vařbě pár dní nedostanu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ADELHAIDA: Bažanty svlíknu z kůže* a vykuchám, omyju, naporcuju na čtvrtky, dám do hrnce, přidám štědře kořenovou zeleninu na kostičky, zaliju vínem, přihodím divoký koření, lehce osolím a nechám pár dní v chladničce. Pak hrnec vyndám, plynule přemístím na sporák a na mírným ohni nechám dělat, dokud to není tak akorát. Pak maso vyndám a oberu, zbytek propasíruju, výsledný základ na omáčku případně dosolím, na závěr vrznu oříšek másla, vrátím do toho prohřát maso a podávám s knedlíkem nebo s pečivem.

    Když jsem měl doma přebytečnou smetanu, kterou bylo třeba sdělat, tak jsem ji tam vrznul taky, ale nutný to není.

    *ne, nikdo mě nepřinutí, abych v bytě ty potvory škubal :)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: Jo, bažantí paštika je dobrej nápad! Mám tu i nějaký portský na vaření...
    Výměna je dobrej nápad, jestli ještě budu mít přebytek, tak se ozvu, ale teď už jsou stažený a vyvržený, to si necháme:-) Jen jestli je tvé kimčchi pěkně křupavé...?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: vyměním za kimčchi libovlných kvalit :-D

    Ale nejde ho konfitovat a pak zalít sádlem na něco jako rillets?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Nějaký nápad, co udělat z bažanta, když nemám chuť na pečínku? Měla jsem v posledním týdnu dva pečený ptáky a nechci dělat třetího. Můžu ho dát do mrazáku, ale říkám si, že tady jistě najdu inspiraci:-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZUZKAOU: já z toho vývaru vařím hrachovou kaši/polívku jako přílohu k těm opečeným plátkům jazyku
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DOCKINEZ: Jo

    Mimochodem teď jsem ho viděla v krámě na Chodově. Mají tam nějaké asijské potraviny
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FERRYH: jj, maj ho:

    Rýžové víno na vaření 1x750ml - Rýžová vína, Vína, Nápoje, tabák
    https://sortiment.makro.cz/cs/ryzove-vino-na-vareni-1x750ml/108825p/

    Za tip na recept děkuji.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: Se ti pro jistotu podivam, ze je to presne ono, az budu v kuchynj
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KASUMI: jako Shao Xing? no tak to je teda ale uzasna zprava! dik za info! konecne budu mit pocit ze delam "original cinu"... :O)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FERRYH: to musím zkusit 😀
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    FERRYH: Makro. Zrovna o vikendu jsme ho tam koupili na asijsky bucek:)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    DOCKINEZ: v cinske kuchyni je to bezna surovina zejmena pro predkrmy jako studena kuchyne ... vari se v sojovce a ryzovem vine Shao Xing + koreni
    Hovězí jazyk po pekingsku | Apetit Online
    https://www.apetitonline.cz/recept/hovezi-jazyk-po-pekingsku
    tady je ovsem casta chyba, co se u nas dela - ryzove vino se nahrazuje beznym dezertnim vinem - a to vyrazne zmeni chut...
    takze spis tento recept je presnejsi:
    Marinovaný jazyk v sójové omáčce | Recepty od Rosti
    http://recepty.theby.cz/?p=597

    Shao Xing vino se ale blbe shani ... treba u meste ho nikdo nema, zadna specialka - a to tu mame cinskou komunitu a ma par malych kramu, kde se sezene ledacos...
    a pres e-shop jsem proste linej objednavat potraviny... :O)
    ovsem uz z dob komousu na cinu funguje docela perfektni nahrazka:
    Suchý vermut (Martini atd..)
    ma trosku vic alkoholu a tak je treba alkohol vhodne vyvarit, ale jinak chutove je to velice pribuzne...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Silene :-) ale bude nás víc
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mám to vymyšlený tak, ze do bao půjdou kachní prsa klasicky udělaný, stehna jako končit na trhacku a polivka s knedlickem nějakým. Moc nevím co do nej ještě.

    A k tomu do knedlíků zelí nebo pomerancova omáčka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: tak to normálně upeč a pak to ober a dorestuj na pánvi spolu s omáčku.

    Ale teda - mám temný pocit, že sis to na ten víkend vymyslel moc komplikovaně :-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: To je prave ono, já nemám pak volnou troubu prave před tím obědem. Prijedu v sobotu pozde večer a je to na oběd.

    Ale má z toho byt trhačka do knedlicku…
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: jasně - to je standardt v hospdách, že se udělají do bleda a pak se to jen dokončí naprudko. A teda nedělej to 8 hodin, ale tak 2-3 hodiny na 120. Nech je v tom tuku a pak až budeš potřebvat, tak lehce rozehřej sádlo a výpek, udělej omáčku a stehna dej nasucho do rozpálené trouby nacc 220 tak na 15 stupňů.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RUTHLESS: imho se to jen rozpadne
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Dají se kachní stehna “prekonfitovat”? Asi bych je musel dělat přes noc, takže třeba 8 hodin. Není to moc?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FERRYH: klidně ti pošlu náš recept, několik desetiletí prověřená jistota. Krouhám jak na velkých struhadlech třeba 30kg zelí, tak jsem si sám nařezal hlávku nožem do 5l sklenice. Nikdy nebyl problém s vykvašením.
    Podle mě to dlouho necháváš prokvasit, než to dáš do chladna.
    QWITI
    QWITI --- ---
    KASUMI: já kvasím všecko v lednici, chleba s kváskem, sladké těsta na vánočky, mazance, pizza těsto, na pitu prostě všecko.
    Jednak mi to umožnuje časově být flexibilní a nic mi nepřekyne, druhák je to těsto prostě lepší a taky se s ním lépe pracuje.
    Takže já klidně zadělám ve čtvrtek večer na pizzu a delám ji až v neděli k obědu....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jazyk je super i jen opečený - tedy uvařit, vychladit, oloupat, nakrájet a opéct na másle, aby měl kůrčičku. Jo a hlavně z jazyka je úplně nejlepší vývar! (sakra, a teď musím k řezníkovi)

    Jinak se dělají jazykový tacos - ale nedělají s tím nic extra. Určitě by šlo jazyk uvařit a pak zapéct s nějaku omáčkou jako že al pastor, nebo něco do sečuánska

    Já se zaseknu na jídle z děství- tedy opečené plátky jazyku, brambory a fazolky s máslem. A polívka z toho vývaru.

    Tacos de Lengua Recipe
    https://www.seriouseats.com/tacos-de-lengua-recipe
    Very Crispy Tongue with Chili Bean Paste and Sichuan Peppercorns Recipe
    https://www.seriouseats.com/very-crispy-tongue-with-chili-bean-paste-and-sichuan-peppercorns
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam