• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DAVE_PAGE: Já zas zásadně ručně nekrájím mrkev na nudličky, když dělám nějaký asijský recept. Zkusil jsem to, ale není to v ničem lepší než když mrkev našikmo nastrouhám na dlouhý kousky na hrubým struhadle.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: ted jsem si jeste vzpomnel, ze kdyz chci protknout maso spekem, tak ho nedavam do mrazaku. Nevim co delam blbe, ale jde mi to i za bezne lednicove teploty toho speku :)
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    DOCKINEZ: žampiony většinou neloupu - pokud nejsou otevřený a extra zaprasený, vyřeší to voda. řapíkatej celer neloupu nikdy. jím syrový těsta - popravdě zastávám názor, že většina cukroví se vložením do trouby zkazí...

    TRISSIE: on i ta finanční hodnota je, myslím, docela znát, krom nutriční. když občas vidím, co by de sebe byli ti tři schopní nasypat v pečivu, sýrech a patifu "paštikách", ještě rád se postavím k plotně :o))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CERMI_FOX: nečekám, až maso dojde pokojové teploty :-)
    dokud jsme byli dva, nebo pak i tři, tak jsem klidně uvařila na dva dny, ale jednak jsem mlsná a ohřívané mi nejede, a druhak pro šest lidí (z toho tři (skoro)puberťáky) vařit víc než na jedno jídlo, to je v běžné kuchyni dost mission impossible.
    ale většinou jsou to maximálně jednoduchá jídla, cílem je mít něco plus mínus nutričně hodnotného na stole, ne trávit hodiny v kuchyni.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TRISSIE: varis kazdy den nove teple jidlo na veceri? Ty jo, kde na to beres cas?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRUKEV: kumquat se ale neloupe...
    kura ma mit prijemne kontrastni sladkou chut oproti kyselemu vnitrku... pokud teda je spravne uzrale ovoce...
    s pesticidama na povrchu je to stejne jako u jablka a pod. musi se proste jen poradne oplachnout ... ;o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCKINEZ: nenechávám maso dojít pokojové teploty.
    jako kdybych vařila pro nějakou vzácnou návštěvu, možná bych si dala záležet i na tomhle, ale těch 365 večeří a zhruba 150 obědů ročně (víkendy, prázdniny, nemoci dětí) stejně zmizí tak rychle (nebo nad nima někdo ohrne nos se slovy "fuj, to vypadá divně"), že nemá smysl vydávat energii na takové složité plánování :-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    CERMI_FOX: plněný papriky znám se syrovou rejží, když zbyla vařená, tak s tou.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KASUMI: tak to by ti udelalo jiste radost treba kilo kumquatu, to je taky vesele loupani.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Taky hrozne rada loupu vareny vajicka 🙈
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SMOKY: Nikdy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SMOKY: na mykologickým bloku přednášek se uvádělo (kurz léčivých a jedlých hub 2012), že se v polsku ty něčím ošetřujou a je dobrý to oloupat
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    SMOKY: taky je loupu. Ale zase neloupu klouzky, což spousta lidí dělá, protože jim vadí ty jejich oslizlý klobouky. Já jenom oberu jehličí a rovnou je hodím na pánev.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SMOKY: Já. Jednak mě to baví, jednak jsou někdy zaprasený od substrátu. A to je radši oloupu, než abych je odrbával od hlíny.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: vetsinou jo, ja si to davam pak na oblicej :D mam to od mamy jeste ze sociku, na hydrataci pokozky :)
    na nejaky ty asijsky okurky v nalevu jsem to neloupala, ale jinak vetsinou jo (tak v jednom pripade z 20 jsem lina)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Btw loupete salatovky ? Neloupal sem je protoze sem linej , ale manzelka prisla s tim, ze se tam udrzuji latky z postryku a tak, tak sem je zacal loupat, nevim kolik je na tom pravdy nebo ne. Zni mi to jako urban legend :). Jinak treba korenovou zeleninu na vareni neloupu na primou konzumaci jo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: ja, protoze me to strasne bavi :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    SMOKY: Už se mi stalo, že když dorazily dovážkovou službou, byly tak zahliněné, že bylo rychlejší je oloupat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PALEONTOLOG: zaprvý tam té rýže je celkem málo, zadruhé se aspoň dokonale paprika vyplní i v místech, kam se mi nepovedlo směs natlačit
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    je tu teda spis nekdo, kdo loupe zampiony ? taky by mne to nikdy nenapadlo abych pravdu rekl :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: dyť to musí bobtnat :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PALEONTOLOG: jo, ona se uvari v tom mletym sama

    RUTHLESS: melo by se to myslim skladovat oddelene, protoze treba kure muze byt kontaminovany salmonelou a zelenina se casto pouziva syrova. Jestli maj lidi doma rovnou dve lednice, to nevim, spis to asi maji nejak oddeleny? V provozech pak maj lednici vic.
    Druhou lednici teda mam, ale zraje v ni pivo :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: nenamáčím ledvinky do mléka ani do vody (čerstvé od řezníka to nepotřebují, stačí nakrájené párkrát vyprat/vymačkat)

    (žampiony taky neloupu)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CERMI_FOX: Jako to má někdo DVĚ lednice, jednu na zeleninu a jednu na maso? :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: do paprik syrovou ryzi, jo? jakoze fakt jo?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVE_PAGE: na guláš jasně, tam té cibule je opravdu hodně :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    CERMI_FOX: myslim obecne...ale cibuli na gulas urcite delam 3/4 hodiny, mozna i dele. Na svickovou postupne korenovku a pak cibuli. Pomalu a nez to zkaramelizuje tak jsem na 3/4 hodiny taky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DOCKINEZ: rýži neproplachuju, žampiony neloupu ( o tom teda slyším poprvý :) ), chřest neloupu (bydlím kousek od českého chřestu, tak kupuju fakt čerstvý), do plněných paprik dávám neuvařenou rýži, maso skladuju ve stejné lednici jako zeleninu, nedávám perník ani cukr do rajský, místo pošírovaných vajec používám vejce na hniličku (třeba do kulajdy) ..... a mnoho dalších věcí. Jsem rebel :(


    DAVE_PAGE: co myslíš základem? Na vývar je hodina málo, na orestování cibule zase moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ani nevim, ze se maji zampiony loupat. Nedelam to.
    Nevytahuju z cesneku klicek.
    Vic veci me nenapada, jsem zvedavy, cemu se priucim z dalsich odpovedi 😁

    DAVE_PAGE: basmati proplachuju, plus teda i klidne na 30 minut namacim, rozdil poznam.
    Neojebat zaklad, je zaklad. Znam lidi, co treba u gulase neresi, ze papriku je treba zarestovat na tuku, navali ji klidne az na podlite maso.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: jo, neproplachuju rejzi. Lepe receno ji jen oplachnu rychle vodou, kdyby to bylo posplichane nejakym sajrajtem proti skudcum. Driv jsem to proplachoval, dokud netekla cira voda. Ale ted ne a na vysledku nevidim rozdil.

    Stejk delam naopak - nejprve pri nizke teplote na pozadovanou vnitrni teplotu (jak v sous vide, tak vyzkouseno i v troube) a nakonec osmahnu na grilu/panvi do hnede barvy.

    Zacal jsem klasicke omacky delat tak, ze pripravim fakt poctivej zaklad - klidne hodinu beham kolem hrnce. Pak se to dusi samo a vetsinou je to tak dobre, ze neni potreba zadne dalsi dochuceni. Vetsina lidi ten zaklad odflakne a pak beha s korenim kolem hrnce a premysli jak to dochutit. Prijde mi, ze to maji naucene i starsi profi kuchari.

    Pridavam do vyvaru na zacatek trosku octa. Vyvar ma silnejsi telo, prakticky kazdej vicemene zeliruje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam