• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI: Taky hrozne rada loupu vareny vajicka 🙈
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: ja, protoze me to strasne bavi :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    SMOKY: Už se mi stalo, že když dorazily dovážkovou službou, byly tak zahliněné, že bylo rychlejší je oloupat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PALEONTOLOG: zaprvý tam té rýže je celkem málo, zadruhé se aspoň dokonale paprika vyplní i v místech, kam se mi nepovedlo směs natlačit
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    je tu teda spis nekdo, kdo loupe zampiony ? taky by mne to nikdy nenapadlo abych pravdu rekl :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: dyť to musí bobtnat :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PALEONTOLOG: jo, ona se uvari v tom mletym sama

    RUTHLESS: melo by se to myslim skladovat oddelene, protoze treba kure muze byt kontaminovany salmonelou a zelenina se casto pouziva syrova. Jestli maj lidi doma rovnou dve lednice, to nevim, spis to asi maji nejak oddeleny? V provozech pak maj lednici vic.
    Druhou lednici teda mam, ale zraje v ni pivo :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    DOCKINEZ: nenamáčím ledvinky do mléka ani do vody (čerstvé od řezníka to nepotřebují, stačí nakrájené párkrát vyprat/vymačkat)

    (žampiony taky neloupu)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CERMI_FOX: Jako to má někdo DVĚ lednice, jednu na zeleninu a jednu na maso? :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERMI_FOX: do paprik syrovou ryzi, jo? jakoze fakt jo?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVE_PAGE: na guláš jasně, tam té cibule je opravdu hodně :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    CERMI_FOX: myslim obecne...ale cibuli na gulas urcite delam 3/4 hodiny, mozna i dele. Na svickovou postupne korenovku a pak cibuli. Pomalu a nez to zkaramelizuje tak jsem na 3/4 hodiny taky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DOCKINEZ: rýži neproplachuju, žampiony neloupu ( o tom teda slyším poprvý :) ), chřest neloupu (bydlím kousek od českého chřestu, tak kupuju fakt čerstvý), do plněných paprik dávám neuvařenou rýži, maso skladuju ve stejné lednici jako zeleninu, nedávám perník ani cukr do rajský, místo pošírovaných vajec používám vejce na hniličku (třeba do kulajdy) ..... a mnoho dalších věcí. Jsem rebel :(


    DAVE_PAGE: co myslíš základem? Na vývar je hodina málo, na orestování cibule zase moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: ani nevim, ze se maji zampiony loupat. Nedelam to.
    Nevytahuju z cesneku klicek.
    Vic veci me nenapada, jsem zvedavy, cemu se priucim z dalsich odpovedi 😁

    DAVE_PAGE: basmati proplachuju, plus teda i klidne na 30 minut namacim, rozdil poznam.
    Neojebat zaklad, je zaklad. Znam lidi, co treba u gulase neresi, ze papriku je treba zarestovat na tuku, navali ji klidne az na podlite maso.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DOCKINEZ: jo, neproplachuju rejzi. Lepe receno ji jen oplachnu rychle vodou, kdyby to bylo posplichane nejakym sajrajtem proti skudcum. Driv jsem to proplachoval, dokud netekla cira voda. Ale ted ne a na vysledku nevidim rozdil.

    Stejk delam naopak - nejprve pri nizke teplote na pozadovanou vnitrni teplotu (jak v sous vide, tak vyzkouseno i v troube) a nakonec osmahnu na grilu/panvi do hnede barvy.

    Zacal jsem klasicke omacky delat tak, ze pripravim fakt poctivej zaklad - klidne hodinu beham kolem hrnce. Pak se to dusi samo a vetsinou je to tak dobre, ze neni potreba zadne dalsi dochuceni. Vetsina lidi ten zaklad odflakne a pak beha s korenim kolem hrnce a premysli jak to dochutit. Prijde mi, ze to maji naucene i starsi profi kuchari.

    Pridavam do vyvaru na zacatek trosku octa. Vyvar ma silnejsi telo, prakticky kazdej vicemene zeliruje.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KEMENTARI: Taky emulguju majonézu že syrových. Žampiony neloupu. Nepředpékám materiál na vývar, někdy to do CrockPotu prdnu zmrzlý.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DOCKINEZ: Davam si syr na pastu s tunakem.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DOCKINEZ: Jim syrovy vejce.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když už jsme u těch obecných dotazů, taky bych jeden měl:

    Je něco, co se obecně dělá nebo dělat má, ale vy to neděláte?

    Myslím to tak, že někdo třeba neproplachuje rejži a jen přidá vodu a dá to vařit, jinej neloupe žampiony, já zas zásadně neloupu řapíkatý celer a nevyndávám z něj ty tuhý vlákna.

    Co vy? Jaká je vaše libůstka nebo specialita? :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: a zabudla som na kopor, to je moj favorit: od salatov az po jedla so smotanou (privarky, omacky, polievky). na zimu ho mrazim a nakladam do octa.
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: tu zeleninovu pastu som na cz strankach nenasla, tu je: https://mutti-parma.com/us/products/verdurine/ - vyborna vec do zakladov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam