• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    DOCKINEZ: to sa robi aj na slovensku. geletova slanina sa to u nas volalo (presalalo sa to a lezalo to v drevenej nadobe - gelete). u malych masiarov sa da aj kupit, vacsinou pod nazvom solena slanina. a napr na halusky sa u nas skvari takato, nie udena slanina.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jak je známo, pochází moje paní z Ukrajiny. A nebyla by to Ukrajinka, kdyby nehořela vášní pro slaninu, špek atd.

    O víkendu jsme sehnali od jiných Ukrajinců vepřové hřbetní sádlo (zrovna zabíjeli prase), tak jsme se ho rozhodli nasolit a vyrobit tzv. salo. O výsledku budu informovat. Konec hlášení.

    XAJA
    XAJA --- ---
    ONDRAT: verim. plus teda tie bronzove billa premium, ktoresi lidlivske, su vlastne rebrandovanie tie lepsie znacky. ono aj v tom taliansku kupis napr. coop cestoviny, ktore su vyrabane la molisanou, a pod.

    ja si teda nosim vzdy tasku roznych znaciek odtial, ale ked som raz zabudla a zhanala cosi tu, tak napr. tie billa premium boli dobre. a la molisanu, tusim aj de ceco, rummo alebo garofalo som uz odvtedy v kauflande videla asi v akcii za nejakych 50-60 centov. akurat ze maju vzdy len par zakladnych tvarov. ale ak clovek neriesi, akej hrubky chce spagety, tak asi skutocne nie je u nas dovod kupovat barillu, rovnako ako ten penamacky chlieb;)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    BUNDA: To u nas neni no, Barilla patri k nejdrazsim.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ONDRAT: no já kupuju Barillu obvykle v německém Lidlu, když trefím akci, tak kilové balení za cenu akčního půlkila u nás.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    XAJA: Snad bych jenom dodal, ze kupovat Barillu nema u naz moc velkej smysl, protoze si bud v kauflandu nebo albertu koupis Rummo nebo La Molisana za stejnou nebo i vyhodnejsi cenu.
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: s rajskou, na paprice, na kořenový zelenině, uvařit jako pho, polívka, upéct a natrhat s bbq omáčkou do burgru/sandwiches
    Upéct našpikovany alabazant. Se zelím alakachna.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: voda taky funguje :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ADELHAIDA: no ale tie, co si urobis sama, to je uplne ina potravina. cerstve cestoviny patria k inym jedlam, nez susene;)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ONDRAT:
    87HIGHFLYER: ano, ak sa bavime o susenych cestovinach, na kvalitu maju vplyv 3 veci: pouzita muka, spisob susenia a sposob pretlacania, resp. material hlavic (bronz vs. ocel s teflonom)

    barilla uvadza, ze je najpredavanejsou znackou v taliansku. ano, je to asi ako u nas (a u vas) chlieb od penamu.

    masova produkcia kvoli cene vyuziva ocelove (prip. potiahnute teflonom) vytlacacie hlavice.

    Good quality pasta is extruded through bronze dies. Bronze is not as smooth and hard as other materials, this has a number of consequences.

    The pressure is lower the pasta dies work at a lower rate and the production is not as fast.
    The dies don’t last as long and must be substituted more often.
    The pasta has an irregular surface that gives it a whiter and almost powdery surface, which grabs on sauces.

    Teflon died pasta is also cheaper because it’s made faster with cheaper machinery (the dies last several times longer), but also because it’s commonly made with cheaper semola with a lower gluten content.

    tie najkvalitnejsie cestoviny sa tiez vyrabaju zo specialnej odrody - durum, tie najlepsie pochadzaju z oblasti okoli gragnana.

    Pasta di Gragnano - Wikipedia
    https://it.m.wikipedia.org/wiki/Pasta_di_Gragnano

    co som tak pochytila v tal domacnostiach, tak lasagne, ci cestoviny s viac omackou pouzivaju bezne napr. tu barillu, na "specialne" prilezitosti, s drahsimi surovinami, ale aj naopak, na tie najjednoduchsie cest. jedla, kde ide aj o chut cestovin (cacio e pepe, aglio e olio) prave tie kvalitnejsie.

    barilla uvadza, ze je najpredavanejsou znackou v taliansku. ano, je to asi ako u nas (a u vas) chlieb od penamu.

    z jednej diskusie:
    Barilla is good if we use the term good as an opposite to bad.

    A better description would be that Barilla - considered between different Italian brands of pasta - is merely low-average.

    However, if we make a comparison to the brands of pasta you find internationally, Barilla becomes very good, but for the wrong reasons - that is, not its qualities, but the lack of qualities of other competitors.

    Barilla, though, has a few good points:

    It is ubiquitous, so Italians, and people who love real Italian cuisine, can find it almost everywhere in the world;
    it is a real Italian pasta. It is made of 100% hard durum grain, so it is difficult to make it become a big lump of sticky clammy appendages;
    it is distinctive. The packaging is quite good, so it is easy to spot and pick it up (“Oh, I forgot my Linguine!” - yes, it is LinguinE, and not LinguinI).
    If you happen to find yourself in a place selling real Italian pasta, among the best you could find are Rummo, La Molisana, Garofalo, Felicetti, and Di Martino.

    De Cecco, Voiello, and Agnesi are quite widespread as well, and they are all better than Barilla
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: dik nemam mikrovlnku ani crockpot :-) Asi vyhraje metoda horka vod a delsi peceni :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RUTHLESS: Zmražený stehna zavážu do igeliťáku a igeliťák s masem vrznu do hrnce s teplou vodou z vodovodu. Během hodinky solidně povolej, osuším je a dá se s nima pracovat.

    Možná to není dost puristická metoda, ale ve výsledku nepoznám rozdíl oproti stehnům přes noc rozmrzajícím v chladničce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: rozmrazovací nastavení na mikrovlnce? když podstřelíš váhu a necháš je "dojít" při pokojový teplotě, tak ani nehrozí, že se ti v té mikrovlnce uvaří.
    Jinak třeba krůtí stehna na másle v crockpotu začínám klidně rovnou zmrzlý, jen jim dám víc času, ale ty mražený věci se blbě koření, takže všechny ty "do kůže vmasírujte" jsou mimo. A obecně u těch mražených věcí se to pak peče na nižší teplotu a delší dobu. Úspěšně jsem takhle svého času mrazila syrovou ochucenou sekanou, co jde z mrazáku rovnou do trouby, taky to fungovalo :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DOCKINEZ: jo a mate tip na to, kdyz ty stehna proste nestiham (zapominam) rano vyytahnout z mrazaku? :D Jsem debil, ale proste nedavam... Daji se hodit "mrazeny" (treba tri hodiny pri pokojovy teplote po te, co se vratim z rpace) do troubu? nebo je to blbost?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    LYNCH: Cim lepsi testoviny, tim mensi sance, ze je rozvaris.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCKINEZ:
    máš-li dost času: syrové brambory na plátky, smíchat v pekáči s baby karotkami, osolit a okořenit bazalkou, stehnat lehce "otlapkat" olejem, osolit a obazalkovat, položit na brambory, přikrýt alobalem a 2,5 hodiny péct na 160 a pak půl hodiny odkryté na 180C.

    nemáš-li dost času a máš remosku: syrové brambory na plátky smíchat s nakrájenou oblíbenou tvrdou zeleninou (mrkev, dýně, pastiňák, celer, směs...), osolit a přidat oblíbenou sušenou bylinku (já ráda tymián), na to položit osolená obylinkovaná stehna, kousek másla a péct cca hodinu, než jsou brambory měkké.

    máš-li navíc v lednici mírně unavenou zeleninu: udělat vývar a přihodit jedno stehno, ať je maso na obrání do polévky. Dokonce ani nemusí být rozmrazené, i když samozřejmě nejlepší postup je rozmrazit a opéct, aby chytlo barvu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHLESS: u značky, kterou používám pravidelně, vím, jak dlouho to bude trvat (což není nutně to, co se píše na obale), a pak nemusím stát v kuchyni a hlídat, až zazvoní minutka, tak vím, že to je (jasně, jednu otestuju, ale stejný proces obvykle vede ke stejnému výslekdu). Průběžně ochutnávám, jen když minutku zapomenu nařídit :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DOCKINEZ: peceny v jednom pekaci se zelim a bramborem. Vyvar ze stehen a pak to obrat do "co dum dal ceskyho rizota/pilafu".
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    LYNCH: na marockej způsob
    k postupu mam jen tohoe, ale to jde určitě nekde dohledat, je to easy
    Marinované kuře z jednoho pekáče 4 porce Jídla z jednoho hrnce, nebo pekáče jsou super. Málo uklízení a skvělej upřímnej v... | Instagram
    https://www.instagram.com/reel/CxruyHbMUfr/?igsh=MW1xeWRobDMzZTNzZg==
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DOCKINEZ: nedávno jsem tu daval ty stehna pečený s bramborama a olivama. to mně hrozně baví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, nemáte pls nějakej čupr tip na využití kuřecích stehen? Nějak se mi kupí v mražáku a nestíhám je zpracovávat.

    Kuřecí řízky umím, ale vykošťování stehen mě s**e, tak něco, do čeho jdou stehna vcelku, díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam