• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    nevím, kam s tím, tak se neurazte, ale snad mi někdo se zkušenostmi z USA poradí.

    mám takovou úchylku. ve všech amerických filmech sleduju talíře. nejspíš to má prapůvod v Simpsonech. toho si všimněte, že tam mají vždycky flákotu masa, hrášek a kaši.

    já to začal sledovat kvůli tomu hrášku, protože mě bavilo vychytávat to jako takový filmový gastronomický stereotyp. a fakt, tahle kombinace je až moc častá.

    jenže jsem postupně začal věnovat větší pozornost tý kaši. hele, ta je divná. teď koukám na film Americký gangster a je tam scéna u stolu při díkůvzdání. a co myslíte? byla tam! nařezaná krůta, fazolky, kukuřice (hrášek chyběl) a zase ta kaše. a zase divná.

    z mého pozorování: je prakticky vždycky bílá a má konzistenci spíše nákypu - drží tvar i výšku. nebýt té barvy, řekl bych skoro, že jsou to šťouchané brambory. teď v tý gangsterce to spíš připomínalo hromadu rozvařený rejže. nijak to nevypadá jako naše bramborová kaše.

    naposledy jsem kaši takový barvy viděl na vojně v devadesátkách, pochopitelně instantní a hnusná a bílá až průhledná. ale ta byla zase strašně řídká, až tekla. takže nevím.

    proto dotazy: co to, ksakru, jedí v Americe za kaši? a je to kaše? a je z brambor nebo z prášku a proto ten vzhled?
    VOY
    VOY --- ---
    Zni to trochu jako paneer.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: To zní vlastně děsně dobře.
    KULA
    KULA --- ---
    Protože jsem starý lakomec, koupil jsem si na Nesnězeno tašku z Penny za 79,-, vyfasoval jsem tvaroh na strouhání. Ale tolik plněných sladkých knedlíků, abych tvaroh spotřeboval, jsem neměl, tak jsem začal improvizoval. Věděli jste, že osolený a na olivovém oleji prohřátý tvaroh je v podstatě zdravější varianta smaženého sýru? :D

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Mne nikdy nevyjde tak dobry chili con carne jako kdyz tam pridam trochu jemne palivyho kecupu od Hellman’s…
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FERRYH: asi málo čucháš kolego!
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Tak to se mi ještě naštěstí nestalo...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ja budu mit urcite smulu na vodnate brambory ;O(

    vsimli ste si jak se dneska neda verit, ze dostanete v kramu stejne brambory, ktere uz se vam predtim osvedcily? me se bezne stava, ze i v jednom pytliku ma nekolik brambor, co po uvareni maji uplne spatnou konzistenci - takze je jeden brambor tuhej a druhej rozvarenej...
    hlavne, ze maji pytle oznacene pismenem, co prej je pak rozliseni na to ktere pouziti! ... :O((
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: já to dělala bez mouky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ok bezva tip..
    jinak misto mouky bych kvuli tem bramborum zkusil skrob na to pripadne zahustovani...
    do jednech masovych kulicek dle cinskeho zpusobu se to dava a maso je pak skvele "stavnate"!
    to bych mozna take zkusil, co myslis?
    na pul varky, at se to kdyztak nezmrsi vsechno - experimentovat se musi! :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: syrová cibule funguje dost jako křehčič masa, zkus to - ideálně to s ní nech i odležet.

    Opékala jsem to pomalu pod pokličkou, aby se doděly ty brambory, fakt to není na medium rare - ale tím že tam jsou brambry a ta cibule a případně i trocha mouky, tak se to nevysušuje.

    Opékám tak aby to mělo karamelizované plochy.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ja teda cibuli v tehle vecech moc nemusim, ale zkusim to mozna s nejakou mensi nebo se salotkou, :O)
    ale ono ji tam je stejne na mnozstvi jen symbolicky, co?
    jinak, recept me teda hodne laka... to vypada zajimave!

    PS: opekas to krupava nebo jen tak jemne do "zlatova"?
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Jj, vepřová krkovice nebo vepřová žebra :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    https://www.unicornsinthekitchen.com/persian-meat-patties-kotlet/

    Tohle mě dost zaujalo - do mletého masa nastrouhat bramboru. A je to super. Strouhaou syrovou cibuli do masových placiček dávám celkem standardně, ale brambra mile překvapila - velmi příjemně to zjemní chuť.

    takže - 1 cibule, 2 větší brambory, 500 g mletého, vejce, sůl, pepř, česnek , případně kurkuma a/nebo mletý římský kmín. Pokud vám směs bude připadat moc řídká, přidejte trošku mouky.

    Cibuli a brambory nastrouhat najemno, smíchat s masem, vejcem a kořením. Uhňácat a opéct placičky. K tomu zeleninu a nějaký kyselejší dresing.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ILTU: hlasim, ze jsem to zkousel - presne v tehle kombinaci - jen jsem tam jeste pridal trosku pepre a chilli at to ma vic grady...
    byla to mnamka! ta kombinace fakt funguje... stejne jako s tim kecupem (hodne sladkym - nebo prisladit!) - asi mene barbarske by mozna slo i misto kecupu dat protlak a hodne ho osladit, ale proc se s tim matlat, ze? :o) :O)
    zkousel jsem to i s veprovou krkovicku zapecenou v troube... take dobre! zkuste...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LYNCH: >>>> LYNCH
    😎😁
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: Někdy zkus místo kečupu čerstvý zázvor - sojovka, med, česnek, zázvor.
    Taky velká dobrota. Já to tedy dělám v normální troubě a nejlepší jsou tak křidýlka :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FERRYH: To treba ocuchavas v plastu baleny veci? Co z toho tak vycuchas?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TRISSIE: já dnes též, dělám si dresink na ceasar salát a obvykle si do něj opékám slaninu..no a jelikož slanina nebyla tak jsem použil párky:D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: á, díky, M&S už nějakou dobu nemám nikde při cestě, tak jejich sortiment tolik nesleduju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam