• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    REONA
    REONA --- ---
    Cream cheese do míchaných vajíček jsem viděla u Ramseyho a u nás doma to hodně frčí. Přidávám je ke konci a uchovám s ním polotekutou konzistenci, i když jsou vejce v podstatě well done. Dcera když to viděla poprvé, dívala se s velikou nedůvěrou (miluje babiččiny jednoduché, zcela tuhé míchačky na másle), ale od prvního ochutnání nechce jinak.

No a turecká vejce jsou pro mě objev století, víc než velké dobro! Ale s těmi nastavenými míchanými vejci to teda nemá společného prakticky nic :-)

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SPIKE411: To vypadá jako sympatická snídaňová alternativa k šakšuce, díky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GENEVIEVE: Trochu mi to připomnělo çılbır, turecká vejce, kam se dává jogurt. (Rozšířeno i na Balkánu pochopitelně.)

https://www.themediterraneandish.com/cilbir-turkish-poached-eggs/
    Çılbır - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C4%B1lb%C4%B1r
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Konzistence se dá dost měnit taky množstvím mléka (popř. smetany, half-and-half apod.).
    Plus někdo to jen ručně šťouchá, někdo tu kaši šlehá ručním mixérem/šlehačem…
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: RUTHLESS: ok, dík, smířím se s tím, ale stejně jim furt budu koukat do talířů. dělám to rád :)

ostatně ve všech filmech a talířích :)

a tu americkou kaši jednou zkusím vyrobit. díky za bonusy s lučinou do brambor i vajíček.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: barva jde za druhem brambor, konzistence je daná tím, že jsou to extra škrobové odrůdy + v tom může být ten cream cheese. Celkově to pak vypadá úplně jinak, než jsme zvyklí :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TRISSIE: taky mě napadlo, že barva je daná druhem brambor, ale zas ta konzistence...

na filmový triky bych to moc neházel - často to opravdu jedí. a to znám taky fígle z reklam. třeba WC čistič místo Jaru, protože čistič dělal hezký bobíky a Jar jen vytekl :)

a nanuky! to je delší a je to sranda, to si nechám na příště až budu u kompu.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: je to bramborama. Zejmena. https://en.wikipedia.org/wiki/Russet_Burbank. A maslo maj taky svetlejsi o chlup - https://www.errenskitchen.com/cooking-conversions/us-sticks-butter-conversion-charts/

Ale chapu te, taky mi to pripadalo divny. Prozreni nastalo az kdyz jsem videl baked potatoes a tam mi doslo, ze ten vnitrek je proste bilej a ne zlutej :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ale vlastně hned na pánev potom, co tam hodím vajíčka.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: hele do pánve, přihodím ještě trochu nakrájeného plátkového sýra totiž. A pak šmrdlám na nízký plamen.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: kdy ji přidáváš? Ještě v hrnku při našlehání vajíček, na pánev, nebo ke konci?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: já jsem se naučila dávat lučinu do míchaných vajíček a je to velký blaho :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ale teda tu bramborovou kaši s lučinou (v našich podmínkách) budu muset vyzkoušet. Měla jsem někde v hospodě batátovou kaši s lučinou a bylo to víc než jen dobré, bramborové to určitě taky pomůže!
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KULA: Halloumi je taky skoro tvaroh, ne?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DIVER: mám skoro to samý a nejvíc mě štve, proč to jídlo téměř nikdy nedojí :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: tak jídlo do televize je ještě jiný zvíře, aby to vydrželo přes celej záběr, používaj se moc chutný triky (onehdá holky koukaly na nějaký video, takže už vím, že místo šlehačky se dává holicí pěna a tak), ale obecně, co mám odkoukané od amerických food bloggerek, tak mě napadají tři věci:
    - výchozí barva brambor - na kaši doporučované Russet potato je fakt hodně světlé
    - speciální vysokoškrobové odrůdy brambor (Russet, Idaho, Yukon)
    - zvyk přidávat do bramborové kaše cream cheese
    DIVER
    DIVER --- ---
    nevím, kam s tím, tak se neurazte, ale snad mi někdo se zkušenostmi z USA poradí.

mám takovou úchylku. ve všech amerických filmech sleduju talíře. nejspíš to má prapůvod v Simpsonech. toho si všimněte, že tam mají vždycky flákotu masa, hrášek a kaši.

já to začal sledovat kvůli tomu hrášku, protože mě bavilo vychytávat to jako takový filmový gastronomický stereotyp. a fakt, tahle kombinace je až moc častá.

jenže jsem postupně začal věnovat větší pozornost tý kaši. hele, ta je divná. teď koukám na film Americký gangster a je tam scéna u stolu při díkůvzdání. a co myslíte? byla tam! nařezaná krůta, fazolky, kukuřice (hrášek chyběl) a zase ta kaše. a zase divná.

z mého pozorování: je prakticky vždycky bílá a má konzistenci spíše nákypu - drží tvar i výšku. nebýt té barvy, řekl bych skoro, že jsou to šťouchané brambory. teď v tý gangsterce to spíš připomínalo hromadu rozvařený rejže. nijak to nevypadá jako naše bramborová kaše.

naposledy jsem kaši takový barvy viděl na vojně v devadesátkách, pochopitelně instantní a hnusná a bílá až průhledná. ale ta byla zase strašně řídká, až tekla. takže nevím.

proto dotazy: co to, ksakru, jedí v Americe za kaši? a je to kaše? a je z brambor nebo z prášku a proto ten vzhled?
    VOY
    VOY --- ---
    Zni to trochu jako paneer.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: To zní vlastně děsně dobře.
    KULA
    KULA --- ---
    Protože jsem starý lakomec, koupil jsem si na Nesnězeno tašku z Penny za 79,-, vyfasoval jsem tvaroh na strouhání. Ale tolik plněných sladkých knedlíků, abych tvaroh spotřeboval, jsem neměl, tak jsem začal improvizoval. Věděli jste, že osolený a na olivovém oleji prohřátý tvaroh je v podstatě zdravější varianta smaženého sýru? :D

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam