• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    LYNCH: lis na brambory? taky slušný :)

taky díky za turecký vejce, to zkusím. ovšem jen tak mezi řečí mě tu zaujalo, že TRISSIE: míchaný vejce našlehá předem v hrnku. ok, nic proti, taky jsem to tak dělal, ale už ne. miluju, když je v těch vejcích vidět zvlášť bílek a žloutek, takže je nesleham a chviličku je dělám na pánvi jako volský oko, než část bílků vytuhne.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: hele do pánve, přihodím ještě trochu nakrájeného plátkového sýra totiž. A pak šmrdlám na nízký plamen.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GENEVIEVE: kdy ji přidáváš? Ještě v hrnku při našlehání vajíček, na pánev, nebo ke konci?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TRISSIE: já jsem se naučila dávat lučinu do míchaných vajíček a je to velký blaho :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: ale teda tu bramborovou kaši s lučinou (v našich podmínkách) budu muset vyzkoušet. Měla jsem někde v hospodě batátovou kaši s lučinou a bylo to víc než jen dobré, bramborové to určitě taky pomůže!
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    KULA: Halloumi je taky skoro tvaroh, ne?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    DIVER: mám skoro to samý a nejvíc mě štve, proč to jídlo téměř nikdy nedojí :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: tak jídlo do televize je ještě jiný zvíře, aby to vydrželo přes celej záběr, používaj se moc chutný triky (onehdá holky koukaly na nějaký video, takže už vím, že místo šlehačky se dává holicí pěna a tak), ale obecně, co mám odkoukané od amerických food bloggerek, tak mě napadají tři věci:
    - výchozí barva brambor - na kaši doporučované Russet potato je fakt hodně světlé
    - speciální vysokoškrobové odrůdy brambor (Russet, Idaho, Yukon)
    - zvyk přidávat do bramborové kaše cream cheese
    DIVER
    DIVER --- ---
    nevím, kam s tím, tak se neurazte, ale snad mi někdo se zkušenostmi z USA poradí.

mám takovou úchylku. ve všech amerických filmech sleduju talíře. nejspíš to má prapůvod v Simpsonech. toho si všimněte, že tam mají vždycky flákotu masa, hrášek a kaši.

já to začal sledovat kvůli tomu hrášku, protože mě bavilo vychytávat to jako takový filmový gastronomický stereotyp. a fakt, tahle kombinace je až moc častá.

jenže jsem postupně začal věnovat větší pozornost tý kaši. hele, ta je divná. teď koukám na film Americký gangster a je tam scéna u stolu při díkůvzdání. a co myslíte? byla tam! nařezaná krůta, fazolky, kukuřice (hrášek chyběl) a zase ta kaše. a zase divná.

z mého pozorování: je prakticky vždycky bílá a má konzistenci spíše nákypu - drží tvar i výšku. nebýt té barvy, řekl bych skoro, že jsou to šťouchané brambory. teď v tý gangsterce to spíš připomínalo hromadu rozvařený rejže. nijak to nevypadá jako naše bramborová kaše.

naposledy jsem kaši takový barvy viděl na vojně v devadesátkách, pochopitelně instantní a hnusná a bílá až průhledná. ale ta byla zase strašně řídká, až tekla. takže nevím.

proto dotazy: co to, ksakru, jedí v Americe za kaši? a je to kaše? a je z brambor nebo z prášku a proto ten vzhled?
    VOY
    VOY --- ---
    Zni to trochu jako paneer.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KULA: To zní vlastně děsně dobře.
    KULA
    KULA --- ---
    Protože jsem starý lakomec, koupil jsem si na Nesnězeno tašku z Penny za 79,-, vyfasoval jsem tvaroh na strouhání. Ale tolik plněných sladkých knedlíků, abych tvaroh spotřeboval, jsem neměl, tak jsem začal improvizoval. Věděli jste, že osolený a na olivovém oleji prohřátý tvaroh je v podstatě zdravější varianta smaženého sýru? :D

MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TRISSIE: Mne nikdy nevyjde tak dobry chili con carne jako kdyz tam pridam trochu jemne palivyho kecupu od Hellman’s…
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    FERRYH: asi málo čucháš kolego!
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Tak to se mi ještě naštěstí nestalo...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ja budu mit urcite smulu na vodnate brambory ;O(

vsimli ste si jak se dneska neda verit, ze dostanete v kramu stejne brambory, ktere uz se vam predtim osvedcily? me se bezne stava, ze i v jednom pytliku ma nekolik brambor, co po uvareni maji uplne spatnou konzistenci - takze je jeden brambor tuhej a druhej rozvarenej...
    hlavne, ze maji pytle oznacene pismenem, co prej je pak rozliseni na to ktere pouziti! ... :O((
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: já to dělala bez mouky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ok bezva tip..
    jinak misto mouky bych kvuli tem bramborum zkusil skrob na to pripadne zahustovani...
    do jednech masovych kulicek dle cinskeho zpusobu se to dava a maso je pak skvele "stavnate"!
    to bych mozna take zkusil, co myslis?
    na pul varky, at se to kdyztak nezmrsi vsechno - experimentovat se musi! :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: syrová cibule funguje dost jako křehčič masa, zkus to - ideálně to s ní nech i odležet.

Opékala jsem to pomalu pod pokličkou, aby se doděly ty brambory, fakt to není na medium rare - ale tím že tam jsou brambry a ta cibule a případně i trocha mouky, tak se to nevysušuje.

Opékám tak aby to mělo karamelizované plochy.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ja teda cibuli v tehle vecech moc nemusim, ale zkusim to mozna s nejakou mensi nebo se salotkou, :O)
    ale ono ji tam je stejne na mnozstvi jen symbolicky, co?
    jinak, recept me teda hodne laka... to vypada zajimave!

PS: opekas to krupava nebo jen tak jemne do "zlatova"?
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Jj, vepřová krkovice nebo vepřová žebra :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    https://www.unicornsinthekitchen.com/persian-meat-patties-kotlet/

Tohle mě dost zaujalo - do mletého masa nastrouhat bramboru. A je to super. Strouhaou syrovou cibuli do masových placiček dávám celkem standardně, ale brambra mile překvapila - velmi příjemně to zjemní chuť.

takže - 1 cibule, 2 větší brambory, 500 g mletého, vejce, sůl, pepř, česnek , případně kurkuma a/nebo mletý římský kmín. Pokud vám směs bude připadat moc řídká, přidejte trošku mouky.

Cibuli a brambory nastrouhat najemno, smíchat s masem, vejcem a kořením. Uhňácat a opéct placičky. K tomu zeleninu a nějaký kyselejší dresing.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam