• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ZUZKAOU: díky, koupila jsem romesco omáčku ve španělském týdnu v Lidlu s tím, že udělám tak, jak nám to ve Španělsku chutnalo, a zapomněla jsem na to, takže dík za připomenutí:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jesti něco zkusit, tak hlasuju za tu porusaldu. To je tak strašně dobrý, na to jak primitivní to je.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

Calcots - dát na grill + udělat romesco omáčku (pečený papriky, mandle, česek, olivový olej, vinný ocet a trocha bíléh chleba)

Como hacer calçots (cebolleta tierna), facil, practico y riquisimo, plato tipico de Cataluña, España
    https://www.youtube.com/watch?v=4Exf5rxJ218

Porusalda:

Na větší stejné kusy nakrájej porek a bambory 1:1, do hrnce dej dobrej olivovej olej, opékej na tom porek, pak chvíi trap brambory, zalij vývarem tak, aby to bylo skoro ponořené, osol a vař dokud nejsou brambry měkké. Můžeš dát víc vývaru a pak to rozmixovat na krémovou polévky, ale je to dobré jen tak. Případně tam přihoď trošku mrkve. Jde to i s vodou a i tak je to dobré.

La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCA
    https://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0

Porek rozříznut po délce, hodit na máslo opéct z obu stran do zlata, podlít troškou vývaru a dodusit. Na másle orestovač česnek a pak strouhanku do zlata, pak smíchat s parmezánem a posypat tím ten porek.

Omeleta

- na máslo, orestvat do sklovata,, zalít osoleými a opepřeými vejci, Případně do vajec přidat nastrouhaný sýr.

Porkové těstoviny:
    Na másle restuj nakrájený porek dokud nezačne zlátnout, pak trošku česneku, muškátvá květ, pepř a sůl deglazovat bílým vínem, přidat vodu/vývar a těstoviny. 2 díly tekutiny na 1 díl těstovin. Vařit podle návodu do takového měkka, jak potřebuješ. Přidat do toho nastrouhaný sýr a případně trošku citronové šťávy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: tohle je prekvapive dobry:
    Recept na filé v mléčném pórku - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/recept-na-file/
    (Nevim, jak se zobrazí nazev - rybi file na smetanovem porku. 1 porek na 2 porce)

A vubec smetanovy porek jako zeleninova priloha je vec dobra.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Pórková pomazánka - pórek najemno, jeden měkký tvaroh, pepř, sůl, špetička cukru, nechat chvíli odležet.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: nebo slanej strudl, ale to je takovej ceskej quiche :-)
    KURE
    KURE --- ---
    VSICHNIMAME: ja používam porek misto cibule podle nálady
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: polívku samozřejmě dělám, pak ještě zapekam s bramborami a davam do stir fry. Quiche je dobrý nápad, díky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VSICHNIMAME: polívka - nakrájet pórek, osolit, osmažit na másle, přidat mléko, případně i smetanu a rozmixovat tyčovým mixérem
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: ja jsem si ho "zadelal" a bylo to top (porek na panev, neco kyselyho (vino, citron..), mouka a trada. Pak samo quiche nebo polivka. Tam toho zpracujes hodne.

A pak nyx rada ala moje mama - nakrajet a zamrazit a pak sypet, kde te napadne. Mrazenej porek je totiz uplne v pohode. Do polivek/vyvaru ideal.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Nějaké dobré tipy na recepty, kde se dává hodně pórku?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAEN: Brennerem jezdime dost casto
    Diky za tip
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Na chuť bylo tohle jídlo docela dobrý (ale chtělo to několikanásobně česneku i koření), ale struktura byla docela zklamání. Kroupy i hrách byly na kaši. Kdybych se nad tím zamyslela, tak by mi došlo, že to tak dopadne, i když Florentýna píše, že kroupy jsou nerozvařitelné. Zajímalo by mě, co by to udělalo, kdybych dala směs péct jen nabobtnalou, nevařenou.
    JAEN
    JAEN --- ---
    Moc děkuju všem! Oplátkou dávám tip pro cestovatele, pokud se vracíte (třeba z Dolomit) Brennerským průsmykem, tak tenhle obchod stojí za návštěvu: https://maps.app.goo.gl/pTfjp6EAkKmFK6bf8?g_st=com.google.maps.preview.copy
    Ideální se pak stavit ještě na hlavní třídě toho městečka pro bresaolu apod. 🫠
    E_D
    E_D --- ---
    sice nemají eshop, ale zas maj dobrou restaraci uvnitř krámu :)
    Italský supermarket - Cortelazzi
    https://cortelazzi.cz/cs/italian-supermarket/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JAEN: italyshop.cz
    JAEN
    JAEN --- ---
    Ahoj, máte prosím někdo tip na e-shop s italskými potravinami? Primárně nám jde o kloudné těstoviny (už jsme bohužel příliš zmlsaní i na Rummo a spol.), ale pokud by se tam daly pořídit i např. sýry (pecorino, parmazán) a víno, bylo by to nej. Díky!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    UNUX: očividně na to máš talent
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: Nic jim nebude, respektive nech je rozmrazit a očuchej, jak moc smrdi univerzáni mrazakovou vuni, pokud ne, tak pouzij jako hribky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MOODYCAT: kdyz to houby vydrzely do ted, vydrzi to jeste dyl :) a kdo vi, treba to bude casem problem nekoho uplne jinyho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam