• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ZUZKAOU: Dělám něco podobného jako "zimní výživnou polévku"

    Na másle opražíme pór a 3 mrkve na kolečka než pór zmenší objem. Pak zalejeme 2 hrnky vývaru, přidáme bobkový list a 2 PL medu. Po 10 minutách zkontrolujeme, jestli je mrkev měkká, rozmixujeme, přidáme mléko (2 dl), sůl, pepř, chili dle chuti. Případně doladíme hustotu horkou vodou. Povaříme ještě pět minut. Podáváme posypanou krutony nebo semínky.
    Je taková nasládlá, ale moc dobrá.

    Naposledy jsem ji dělala na babicu s výluhem po uvaření brokolice a zeleninovým bujónem a bylo to taky dobré.
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: omg! to je dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jesti něco zkusit, tak hlasuju za tu porusaldu. To je tak strašně dobrý, na to jak primitivní to je.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VSICHNIMAME:

    Calcots - dát na grill + udělat romesco omáčku (pečený papriky, mandle, česek, olivový olej, vinný ocet a trocha bíléh chleba)

    Como hacer calçots (cebolleta tierna), facil, practico y riquisimo, plato tipico de Cataluña, España
    https://www.youtube.com/watch?v=4Exf5rxJ218



    Porusalda:

    Na větší stejné kusy nakrájej porek a bambory 1:1, do hrnce dej dobrej olivovej olej, opékej na tom porek, pak chvíi trap brambory, zalij vývarem tak, aby to bylo skoro ponořené, osol a vař dokud nejsou brambry měkké. Můžeš dát víc vývaru a pak to rozmixovat na krémovou polévky, ale je to dobré jen tak. Případně tam přihoď trošku mrkve. Jde to i s vodou a i tak je to dobré.

    La AUTÉNTICA PORRUSALDA VASCA
    https://www.youtube.com/watch?v=GkxykNAIvE0


    Porek rozříznut po délce, hodit na máslo opéct z obu stran do zlata, podlít troškou vývaru a dodusit. Na másle orestovač česnek a pak strouhanku do zlata, pak smíchat s parmezánem a posypat tím ten porek.


    Omeleta

    - na máslo, orestvat do sklovata,, zalít osoleými a opepřeými vejci, Případně do vajec přidat nastrouhaný sýr.

    Porkové těstoviny:
    Na másle restuj nakrájený porek dokud nezačne zlátnout, pak trošku česneku, muškátvá květ, pepř a sůl deglazovat bílým vínem, přidat vodu/vývar a těstoviny. 2 díly tekutiny na 1 díl těstovin. Vařit podle návodu do takového měkka, jak potřebuješ. Přidat do toho nastrouhaný sýr a případně trošku citronové šťávy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VSICHNIMAME: tohle je prekvapive dobry:
    Recept na filé v mléčném pórku - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/recept-na-file/
    (Nevim, jak se zobrazí nazev - rybi file na smetanovem porku. 1 porek na 2 porce)

    A vubec smetanovy porek jako zeleninova priloha je vec dobra.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    VSICHNIMAME: Pórková pomazánka - pórek najemno, jeden měkký tvaroh, pepř, sůl, špetička cukru, nechat chvíli odležet.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: nebo slanej strudl, ale to je takovej ceskej quiche :-)
    KURE
    KURE --- ---
    VSICHNIMAME: ja používam porek misto cibule podle nálady
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RUTHLESS: polívku samozřejmě dělám, pak ještě zapekam s bramborami a davam do stir fry. Quiche je dobrý nápad, díky.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VSICHNIMAME: polívka - nakrájet pórek, osolit, osmažit na másle, přidat mléko, případně i smetanu a rozmixovat tyčovým mixérem
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    VSICHNIMAME: ja jsem si ho "zadelal" a bylo to top (porek na panev, neco kyselyho (vino, citron..), mouka a trada. Pak samo quiche nebo polivka. Tam toho zpracujes hodne.

    A pak nyx rada ala moje mama - nakrajet a zamrazit a pak sypet, kde te napadne. Mrazenej porek je totiz uplne v pohode. Do polivek/vyvaru ideal.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Nějaké dobré tipy na recepty, kde se dává hodně pórku?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAEN: Brennerem jezdime dost casto
    Diky za tip
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: Na chuť bylo tohle jídlo docela dobrý (ale chtělo to několikanásobně česneku i koření), ale struktura byla docela zklamání. Kroupy i hrách byly na kaši. Kdybych se nad tím zamyslela, tak by mi došlo, že to tak dopadne, i když Florentýna píše, že kroupy jsou nerozvařitelné. Zajímalo by mě, co by to udělalo, kdybych dala směs péct jen nabobtnalou, nevařenou.
    JAEN
    JAEN --- ---
    Moc děkuju všem! Oplátkou dávám tip pro cestovatele, pokud se vracíte (třeba z Dolomit) Brennerským průsmykem, tak tenhle obchod stojí za návštěvu: https://maps.app.goo.gl/pTfjp6EAkKmFK6bf8?g_st=com.google.maps.preview.copy
    Ideální se pak stavit ještě na hlavní třídě toho městečka pro bresaolu apod. 🫠
    E_D
    E_D --- ---
    sice nemají eshop, ale zas maj dobrou restaraci uvnitř krámu :)
    Italský supermarket - Cortelazzi
    https://cortelazzi.cz/cs/italian-supermarket/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JAEN: italyshop.cz
    JAEN
    JAEN --- ---
    Ahoj, máte prosím někdo tip na e-shop s italskými potravinami? Primárně nám jde o kloudné těstoviny (už jsme bohužel příliš zmlsaní i na Rummo a spol.), ale pokud by se tam daly pořídit i např. sýry (pecorino, parmazán) a víno, bylo by to nej. Díky!
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    UNUX: očividně na to máš talent
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: Nic jim nebude, respektive nech je rozmrazit a očuchej, jak moc smrdi univerzáni mrazakovou vuni, pokud ne, tak pouzij jako hribky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam