• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    RUTHLESS: ze jsem to prave slysel v radiu jednu zenu vypravet, je to skoro k tematu.. kdyz rikala jako holka, ze by rada byla hasic, a jako odpoved se ji dostalo, ze muze byt tak maximalne kucharka na hasicarne.. jako je to nazor, ale ja ho nezdilim. a tady nejde vubec o to, ze by vse _muselo_ byt obsazene 50-50. jde o to mit stejne moznosti.

    VOY: a to se ti zda spravne, ze nekde panuje obraz, ze "poradnej chlapak nemzue zit zdravym zivotnim stylem"?

    to neni ani 1950.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    RUTHLESS: mmmm…segredínskej guláš…
    VOY
    VOY --- ---
    ZSIS: Nikdo nema pochyby o tom, ze alkoholici jsou mezi zastupci obou pohlavi stejne tak jako obe pohlavi maji zastupce, kteri jedi veci co by asi bylo lepsi vynechat, jako napr. spekacky na pivu. Osobne je mi (ano, jako chlapovi) asi neprijemnejsi ta druha strana, ze kdybych si v nejakym typu podniku troufnul dat mineralku a salat tak se na me budou divat vselijak. Asi hraje roli to, ze ty burty to je takova prasarna a kdyz reknes, ze je to chlapsky jidlo, tak tim spis ty zeny vyzdvihujes jako lepsi bytosti co se timhle necpou. Zatimco v pripade salatu a nealka se preci pocita, ze poradnej chlapak nemzue zit zdravym zivotnim stylem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZSIS: jo, taky mi to prijde blbost :-) Klidne bych segredoval na chlapsky a zensky jidlo. Protoze to tak je. Stejne jako zensky a chlapsky profese. Rozdil je.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VOY: nerad to rikam, ale samozrejme to jsou "genderovy issues". znam dost holek, co lejou stejne i vic a dyl jak "chlapy". cim to, ze se to zdanlive u nekterych "ceskych taboraku" neprosazuje? a ne, neni to tim, ze to by to vsechno byli veganky ktere so boji burtu.

    mozna by pomohlo pozvolna prestat segregovat na "chlapsky" a zensky" jidlo, ale ja nevim, je to jen takovy muj napad, mozna blbost.
    VOY
    VOY --- ---
    ZSIS: Je to jidlo dost spojeny s kulturou chlastani a malo platny to je ve vsem tom negativnim slova smyslu spojeny hlavne s chlapama. Tady nejde o zadny genderovy issues, ale proste o to, ze piti osmi piv do dvou do rana je zabava, kterou u nas miluji hlavne panove tvorstva.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    "echt chlapsky jidlo".
    to je tak 1950.

    jdu si udelat jahodovy sirup.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Na Rohlik.cz mají kornouty od Mannera, 6 Kč za kus. A Manner dělá moc dobrý oplatky. Kdyžtak stroj kupovat nemusíš, stačí z kornoutovýho těsta udělat placku a namotat ji na ten kužel, kterej stojí pár korun. Asi by si slo udělat kornouty na dva dny do zásoby:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCHANSKA_CH: tohle jsem nikdy nekuchtil, navíc spíš je to echt chlapský jídlo. Ale jako půlnoční překvapení pro nejtvrdší jádro by to mohlo být milá varianta. Tam už moc ženských nebude.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Co velkej pekáč buřtů na pivo? Sice jsou taky lepší zaleželý den předem, ale budou hotový dřív, než klasik guláš.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    RUTHLESS: přes koleje v zenklovy, směr když jedeš do kopce, k zámečku atd. od centra. ten nižší blok naproti synagoze se skrumáží nonstop, nehty atd. doufám že to tam teda budou mít) nebo zkusit nějaký ty ukrajinský/postsovětský obchody, třeba na zahradaku v OC je ultra velikej. někdy maj větší bioracio potraviny, akorát tam už se to blíží ty ceně, co nechces

    anebo teda to makro, jak už zaznělo, to je jistota
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: nyx rada, ale akce pro 30-40 lidí pravidelně pořádáme i se takových účastníme a tomu u grilu (a nemusí to být vždy hostitel/hostitelka, toho se rádi ujmou i hosté) vždycky dělá někdo společnost, zvlášť pokud je blízko u grilu strategicky umístěný zdroj nápojů :-)
    takže a priori bych se toho nebála.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZOOEY: Kterej pls? Já už řeším i Berlín (tam žije druhá část otců k našim holkám :-)), takže průzkum trhu je poctivý i přes hranice!
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    RUTHLESS: nedávno s lehkým udivem spatřeno v klasický viet večerce na palmovce, cenu nevím, ale měli snad i víc typů balení vždycky po víc kusech (myslím, že měli klasika kornouty a pak mensi 'vanicky' ala bulharska zmrzlina)) mají tam takový kombi oddělení východních příslibů, tak tam někde kolem
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: KASUMI: ok, guláš zvážíme. Dá se udělat v garáži, kde ho vaříváme v zimě. Tam se případně půjde i lépe ohlídat, i kdyby venku bylo moc vedro.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: my ted na rodinne oslave (cca 30 lidi od 2 do 70)
    - meli slane drobnosti (pagace) - co kdo prinesl
    - meli sladke drobnosti (buchty, zaviny) - co kdo prinesl
    - delal se gulas (ano, ve 30)
    - bratranec griloval zeleninu (cuketa a cibule) a nasledne krkovici
    - ja jsem udelala salat
    a zaroven, to za me byla klicova vec, se od zacatku pekla v troube kridla na plechu, ktera zahnala prvotni hlad - k tomu se daly cuketa a cibule z grilu
    a nasledne se vytahly krabice se zmrzlinou, jahody a kazdy si nandal, co chtel
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: tak leda to ještě rozdělit třeba do dvou hrnců pro lepší chladnuti?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    S2FI: a jo, to jsem zapomněl napsat. Bude bůček na plátky, ten umíme dobrý a je to vždy vděčné jídlo k pečivu, zelenině, pivu i vínu.
    S2FI
    S2FI --- ---
    BRUKEV: opakovaně se mi osvědčilo udělat pečené maso (klasicky v pekáči) v peci nebo troubě. Nevyžaduje to téměř žádnou práci, jen příprava a pak kontrola/podlití a večer máš hotovo. Můžeš udělat víc verzí - někdo rád prase někdo radši drůbež. Pak k tomu jen např. nějaký salát typu coleslaw nebo jinou sezónní zeleninu, hořčice, křen, chleba a pivo a udělá to velkou parádu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: jo, to by slo. Jen z toho mám docela obavy. Jistota, které věřím, je taková, že třeba v 11 se začne guláš vařit, v 15 je hotový a pak se hned porcuje, případný zbytek se nechá táhnout. Varianty, kdy se vařil večer před akcí, nechal přes noc chladit a ráno byl zkyslý už jsem pár viděl. Jak je to prostě pro 20+ lidí, je tam dost masa, tak ta vrstva u dna chladne jinak a nedělá to dobrotu. Ale zvážím to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam