• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    RUTHLESS: ze jsem to prave slysel v radiu jednu zenu vypravet, je to skoro k tematu.. kdyz rikala jako holka, ze by rada byla hasic, a jako odpoved se ji dostalo, ze muze byt tak maximalne kucharka na hasicarne.. jako je to nazor, ale ja ho nezdilim. a tady nejde vubec o to, ze by vse _muselo_ byt obsazene 50-50. jde o to mit stejne moznosti.

    VOY: a to se ti zda spravne, ze nekde panuje obraz, ze "poradnej chlapak nemzue zit zdravym zivotnim stylem"?

    to neni ani 1950.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    RUTHLESS: mmmm…segredínskej guláš…
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZSIS: jo, taky mi to prijde blbost :-) Klidne bych segredoval na chlapsky a zensky jidlo. Protoze to tak je. Stejne jako zensky a chlapsky profese. Rozdil je.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    VOY: nerad to rikam, ale samozrejme to jsou "genderovy issues". znam dost holek, co lejou stejne i vic a dyl jak "chlapy". cim to, ze se to zdanlive u nekterych "ceskych taboraku" neprosazuje? a ne, neni to tim, ze to by to vsechno byli veganky ktere so boji burtu.

    mozna by pomohlo pozvolna prestat segregovat na "chlapsky" a zensky" jidlo, ale ja nevim, je to jen takovy muj napad, mozna blbost.
    VOY
    VOY --- ---
    ZSIS: Je to jidlo dost spojeny s kulturou chlastani a malo platny to je ve vsem tom negativnim slova smyslu spojeny hlavne s chlapama. Tady nejde o zadny genderovy issues, ale proste o to, ze piti osmi piv do dvou do rana je zabava, kterou u nas miluji hlavne panove tvorstva.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    "echt chlapsky jidlo".
    to je tak 1950.

    jdu si udelat jahodovy sirup.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: Na Rohlik.cz mají kornouty od Mannera, 6 Kč za kus. A Manner dělá moc dobrý oplatky. Kdyžtak stroj kupovat nemusíš, stačí z kornoutovýho těsta udělat placku a namotat ji na ten kužel, kterej stojí pár korun. Asi by si slo udělat kornouty na dva dny do zásoby:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCHANSKA_CH: tohle jsem nikdy nekuchtil, navíc spíš je to echt chlapský jídlo. Ale jako půlnoční překvapení pro nejtvrdší jádro by to mohlo být milá varianta. Tam už moc ženských nebude.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Co velkej pekáč buřtů na pivo? Sice jsou taky lepší zaleželý den předem, ale budou hotový dřív, než klasik guláš.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    RUTHLESS: přes koleje v zenklovy, směr když jedeš do kopce, k zámečku atd. od centra. ten nižší blok naproti synagoze se skrumáží nonstop, nehty atd. doufám že to tam teda budou mít) nebo zkusit nějaký ty ukrajinský/postsovětský obchody, třeba na zahradaku v OC je ultra velikej. někdy maj větší bioracio potraviny, akorát tam už se to blíží ty ceně, co nechces

    anebo teda to makro, jak už zaznělo, to je jistota
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BRUKEV: nyx rada, ale akce pro 30-40 lidí pravidelně pořádáme i se takových účastníme a tomu u grilu (a nemusí to být vždy hostitel/hostitelka, toho se rádi ujmou i hosté) vždycky dělá někdo společnost, zvlášť pokud je blízko u grilu strategicky umístěný zdroj nápojů :-)
    takže a priori bych se toho nebála.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZOOEY: Kterej pls? Já už řeším i Berlín (tam žije druhá část otců k našim holkám :-)), takže průzkum trhu je poctivý i přes hranice!
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    RUTHLESS: nedávno s lehkým udivem spatřeno v klasický viet večerce na palmovce, cenu nevím, ale měli snad i víc typů balení vždycky po víc kusech (myslím, že měli klasika kornouty a pak mensi 'vanicky' ala bulharska zmrzlina)) mají tam takový kombi oddělení východních příslibů, tak tam někde kolem
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: KASUMI: ok, guláš zvážíme. Dá se udělat v garáži, kde ho vaříváme v zimě. Tam se případně půjde i lépe ohlídat, i kdyby venku bylo moc vedro.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: my ted na rodinne oslave (cca 30 lidi od 2 do 70)
    - meli slane drobnosti (pagace) - co kdo prinesl
    - meli sladke drobnosti (buchty, zaviny) - co kdo prinesl
    - delal se gulas (ano, ve 30)
    - bratranec griloval zeleninu (cuketa a cibule) a nasledne krkovici
    - ja jsem udelala salat
    a zaroven, to za me byla klicova vec, se od zacatku pekla v troube kridla na plechu, ktera zahnala prvotni hlad - k tomu se daly cuketa a cibule z grilu
    a nasledne se vytahly krabice se zmrzlinou, jahody a kazdy si nandal, co chtel
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: tak leda to ještě rozdělit třeba do dvou hrnců pro lepší chladnuti?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    S2FI: a jo, to jsem zapomněl napsat. Bude bůček na plátky, ten umíme dobrý a je to vždy vděčné jídlo k pečivu, zelenině, pivu i vínu.
    S2FI
    S2FI --- ---
    BRUKEV: opakovaně se mi osvědčilo udělat pečené maso (klasicky v pekáči) v peci nebo troubě. Nevyžaduje to téměř žádnou práci, jen příprava a pak kontrola/podlití a večer máš hotovo. Můžeš udělat víc verzí - někdo rád prase někdo radši drůbež. Pak k tomu jen např. nějaký salát typu coleslaw nebo jinou sezónní zeleninu, hořčice, křen, chleba a pivo a udělá to velkou parádu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: jo, to by slo. Jen z toho mám docela obavy. Jistota, které věřím, je taková, že třeba v 11 se začne guláš vařit, v 15 je hotový a pak se hned porcuje, případný zbytek se nechá táhnout. Varianty, kdy se vařil večer před akcí, nechal přes noc chladit a ráno byl zkyslý už jsem pár viděl. Jak je to prostě pro 20+ lidí, je tam dost masa, tak ta vrstva u dna chladne jinak a nedělá to dobrotu. Ale zvážím to.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: a je možnost ten guláš, např. udělat o den drive, dát do lednice a večer ho v tom bazmeku ohřát?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: hmmm, to mi prijde uz skoro lepsi koupit ten stroj, jestli to bude fungovat. Protozee tolik kornoutu asi nedame za leto.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tipy, triky na zahradní narozeninovou oslavu?

    Půlka července, 30-35 lidí, věkově 40+, žádné kulinářské vyfikundace složité, pořádáme u nás na zahradě, cca od 17 do 23 hodin, pohoda sraz kamarádů a rodiny, žádná svatba, křtiny,...

    Trochu se doma bijeme v konceptu. Máme gril, máme udírnu, máme krb, máme ten bazmek s komínem na vaření guláše (který se vždy vaříval). Což zní fajn, ale: nechci v červencovém horku stát u kotlíku a probublávat guláš, aby nezkysnul (byť je to vděčný pokrm). Nechce se mi na grilu připravovat 40 porcí krkovice, zabere to čas, který strávím s přáteli. Ale zase něco teplého by to chtělo.

    Zatím vede klasika řízkové mísy se saláty (bramborový, vrstvený, zeleninový). Vyzkoušeno, že to potěší zdravotní sestru, svářeče, učitele i CEO velké korporace. Pro nemasové hosty sýrové mísy. Souběžně s tím nějaké sladké, frgály, rolády, kafe.
    Na večer nicméně něco teplého zvažuju, jen tápu co. Sele do termoboxu? Cigáro do udírny? Kuřecí špalíky/křídla? Bývá na to vůbec chuť?

    Preferujeme domácí přípravu, ale pokud myslíte, že je to pro 20+ lidí nesmysl, vyřeší to cattering :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam