• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TRISSIE: Dělám si přípravu večer, vrznu na balkon nebo do lednice a ráno spustím proces. Po příchodu z práce hotovo, případně ještě sfouknu přílohu a salát.
    Pro mě fakt pomocník č. 1.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: jj, rano v ramci pripravy svacin orestuju kus masa, pridam koreni / vhodnou omacku a vecer podle potreby rychle dodelam prilohy nebo otoastuju burgerove housky a nakrajim zeleninu a muzem jist.
    KURE
    KURE --- ---
    VOY: jj. pokud to nejsi ochotný pouštět přes noc nebo v době kdy nejsi doma, tak to opravdu moc benefitů nemá.
    VOY
    VOY --- ---
    TRISSIE: rozumím tomu tak že to necháš doma zapnutý?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOY: za me kouzlo toho pristroje je v tom, ze priprava probiha v dobe, kdy mam cas, a servirovani v dobe, kdy přijdu domu. (Pod)vecery u nas byvaji dost hekticke a mit fora se hodi.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    VOY: Ja pouzivam i hrnec tlakovy samozrejme a to konkretne hlavne na lusteniny, ale i jiny veci. Zasadni rozdil pro me je ten, ze cokoliv co potrebuju varit dlouho muzu udelat v pomalem hrnci pres noc. Zapach je problem, ale to i z tlakace, zejo.
    VOY
    VOY --- ---
    ONDRAT: Kazdemu jak mu to vyhovuje, ale dal preferuji delat v tlakovem hrnci, je to hnedka hotovy a nemusim to pizlat hodiny na low v pomalym hrnci a mit od toho citit cely byt. Vyvar uz dneska delam vetsinou jen kureci a hovezi casto proste koupim. Na kure staci hodka na plotne. Ja bych hrozne rad prisel te magii na kloub a nejak ten hrnec zuzitkoval, hlavne kdyz slysim od lidi jak jim to zjednodusuje zivot. Ale po uvodnim nadseni jsem proste nejak vychladnul, no.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    VOY: Masovy vyvary, no a treba dahl makhani (jestli vis)
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    VOY: z vepřové plece/krkovice většinou udělám trhané maso. Tam je rozpad na vlákna žádoucí. Nebo v tom rada dělám různé dušené hovezi s kořenovou zeleninou. U pokrmů typu stew mi rozpad masa a zeleniny na kašovitou omáčku s masem nevadi, naopak mám ho ráda. Taky v tom ráda dělám chilli con carne (fazole přidám na poslední dobu dušení). Ale chápu, že takova struktura někomu nemusí vyhovovat.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VOY: Musíš se s ním naučit pracovat a pak na něj nedáš dopustit.
    Měla jsem to stejně ;)
    VOY
    VOY --- ---
    FRANCINE: a co s tím pak dál? Chvíli jsem hrnec měl a přišlo mi že je to takový nástroj na rozvareni čehokoli na kaši či vlákna.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    BEBERA: Stejně jako kolega vkladam namarinované maso do nádoby bez jakéhokoliv podléváním. Hodila bych to na 8 hodin na low.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    BEBERA: mam crockpot, ochutim maso, svazu ho, dam zcela bez niceho (pripadne trochu cibule pod) a necham celou noc v hrnci.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám dvě kila bůčku,který musím do zítra upéct a po celou noc obsazenou troubu. Říkala jsem si,že bych zkusila pomalý hrnec,ale mám s ním stršně málo zkušeností,používám ho jen na guláš nebo vývar. Mám konkrétně hrnec z Lidlu a mám dvě otázky - ten bůček tam strčím fakt jen bez vody? Jen maso, přiklopím a nechám dusit? A druhá otázka,když můžu dusit od deseti do šesti,tj. 8 hodin,na jaký stupeň to mám dát? Dík
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Summer Lentil Salad with Sumac Yogurt Sauce - Plant Based RD
    https://plantbasedrdblog.com/2023/08/summer-lentil-salad-with-sumac-yogurt-sauce/

    Docela fajn čočkový salát, jen to chce při servírování dát toho jogutového dresingu spíš méně, protože jinak to chutná hlavně po něm.


    Uvařit čočku, smíchat s cibulkou restovanou na olivvém oleji česnekem, koriandrem a římským kmínem, přidat citronovu kůru a citronovou šťávu, sekané mandle a ocet + trochu nasekaých rozinek a mátu + petrželku. Pořádně osolit, přidat pepř. Nechat vychladnut.

    K tomu jogurtový dip - jogurt + tahini+ česek+ citonová šťáva, sumah + sůl.



    nejlepší čočkový salát je pořád Ottolengiho s celerem a mátou, ale tohle je taky fajn. Do tohohle počasí jako když najdeš.

    Celeriac and lentils with hazelnuts & mint | Ottolenghi Recipes
    https://ottolenghi.co.uk/pages/recipes/celeriac-lentils-hazelnuts-mint
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pusťte si k vaření dvacetiminutové shrnutí knihy o tom, jak komunisti k propagaci používali i něco tak nevinného, jako jsou soubory receptů!

    Jaká byla kuchyně ve službách lidu? Ženy měly vařit rychle i vědecky, aby si mohly užívat socialismu • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/ex-libris/jaka-byla-kuchyne-ve-sluzbach-lidu-zeny-mely-varit-rychle-i-vedecky-aby-si-mohly-uzivat
    VOY
    VOY --- ---
    MOODYCAT: Nene, to jsem říct nechtěl. Ujišťuji Tě, že na ústrky osudu mají monopol jedině a pouze osoby ženského pohlaví. Tenhle narativ bych narušoval opravdu nerad :-).
    BOAR
    BOAR --- ---
    BRUKEV: Gulas zasadne varim pres noc napomalo, v trouber na 90. tak neskysne :-)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Mne se treba stava furt, ze si s muzem (nynejsim i byvalym) neco objedname a polozi nam to na stul obracene. Mne salat, jemu bucek, mne latte, jemu dvojity espresso. Nestydime se ani jeden, kazdej at si ji, co uzna za vhodny, neasi.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VSICHNIMAME: Muzi TAKE denne bojuji s osudem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam