• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: Chápu, česká čína chec-mex. Fusion cuisine je moderní, tak co. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SPIKE411: vzhledem k tomu, že tam kvůli dětem nedávám chili, tak je to stejně taková variace na fazolový kotlík a to už je jedno, z jaké je to kuchyně :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: Takřka s jistotou tam patří římský kmín. :)
    (Rozhodně je víc doma v Tex-Mex a (trošku méně) v mexické kuchyni než kmín/caraway.)
    KONOPKA
    KONOPKA --- ---
    DOCKINEZ: Čechřice. U nás teď zrovna dozrává (800m.n.m.). Dělám z ni “kontusovku”. Roztrihnu čerstvou tobolku napůl a dávám do roztoku vodky a pampeliskoveho sirupu pade na pade. Super digestiv.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LYNCH: *r? :)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    Římskej používám jedině jako první věc co jde na pánev hned po oleji a trochu ho otestuju, jinak se plně nevyužije jeho potenciál
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MARIPOSA: S kůží, dá se pak zfinalizovat pod grilem v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Ještě k pomalému hrnci. Krůtí/kuřecí stehna tam dáváte s kůží nebo bez?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Omlouvám se všem, kterých jsem se dotkla svou popleteností.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    DOCKINEZ: Bolehlav
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já miluju všechny tyhle mrkvovitý kytky. Kmín, římský kmín, fenykl, anýz, všechno mám rád. Házejte mi to do kuchyně lopatou, dík. A klidně budu rád za tipy na další miříkovitý kytky se zajímavejma semínkama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Rimak je uplne jinde. Jasne, jde to snist, neni to jako záměna soli s cukrem, ale proste chut pokrmu je uplne vedle.
    Ja treba rimak nesnasel, ale nyni uz jsou jidla, kde si jeho davky oproti originalnimu mnozstvi v receptu klidne zvysim.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ja uz ani nevim, jestli do naseho receptu ns virgin chili con carne puvodne patril kmin normalni nebo rimsky, ale teda kdyz jsem blbe sahla do korenek a nasypala ten rimskej, tak mi to deti hodily na hlavu (obrazne, nastesti) a manzel na to taky nekoukal moc nadsene :-(
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VSICHNIMAME: Jako oregáno v gulášu, což se mi, zamlada, zadařilo.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    VSICHNIMAME: No představ si, že to kamarád takto uvařil, no bylo to divný, ale sníst se to dalo. Za to kdybych dělal dahl nebo falafel a dal tam kmín, tak to asi jíst nebudu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ONDRAT: jako v bramboračce není římský kmín místo normálního kmínu dobrý. Vyzkoušeno.
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: Sorry :) nechtěl jsem být kousavy, jen mě to opravdu zaskočilo
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KAIAFOX: Na tvoji obhajobu bych chtěl říct, že skutečně funguje nahradit kmín cuminem, ale opačně je to dost průser.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KURE: Myslím, že jsem si už párkrát ten popel na hlavu nasypala, Mlho..🙄
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: What? Kmin a římský kmin je zcela naprosto jiný koření ale úplně
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: nez jsem prisla na to, ze je to jina rostlina s jinou chuti, tak jsem odmitala jist indickou kuchyni, takze no stress, plete se to. Na Nisu se podivam, dik.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: Indka je Nisa Homey - žádný zázrak, ale má tam dobrý go-to recepty.. měla jsem tam ztraceno v překladu, kdy cumin=kmín, ale nedošlo mi, že římský. A jak píšu, do chleba dávám cokoli z této skupiny koření, i ten ajowan, který je aromatičtější. My bad 🤷
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: uka indku .)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_:
    ONDRAT: Jo, máš pravdu, je to římský kmín.. sleduju leta jednu indku a ta to dává i do sendvičů. Já mezi tím moc nerozlišuju a římák dávám i do chleba 🤷 .. nebo ten ajowan. Ta protinadýmavá funkce je u všech zmíněných.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Jak pises no, tady se dava proste vsude. Jedna z mala ceskejch klasik bez kminu je svickova. A svetly pecivo, ze kteryho se to pripadne da aspon oskrabat.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    _ANT_: Varim indii uz dlouhy roky a jeste jsem se ceskym kminem nesetkal.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: V Indii jsem byla 3 mesice na ruznychh a nepamatuju si jediny jidlo s kminem. Rimsky ano, cesky ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAIAFOX: no, v realu to nemá efekt. Solanin se částečně vylouhuje do vody - což teda v tradiční čeksé kuchyni, kdy se vývar z brambor pužívá do polévek má drobnou chybku. A kmínový vývar je lepší než jen bramborový. A brambory ochucené varem s kmínem jsou taky chutnější, pokud člověk má rád kmín.

    Jestli je v něčem solanin se pozná snado - je to hořký. A hlavně -pokud člověk nemá úplně rozbité trávnení a mikrofloru, tak se rozloží v tlustém střevě a nic se nestane, pokud člověk není zrovna malé dítě s covidem které sežvejké misku potměchuti, protože necití tu hořkost.


    obecně moudro otce Fura - když něco vaříš s něčím, tak se chutě prolnou a tak to tak vař.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: ..do pečiva/chleba/luštěnin, kvůli nadýmání.. indická kuchyně ho dává do všeho. Stejně se dá použít fenykl, ajowan a právě římský kmín.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Já ho tam dávám až s tou kedlubnou. Když ho dám hned k cibuli, tak mi to připadá moc karamelové.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Tak zrovna v cesky kuchyni se dava uplne do vseho, coz je fakt vopruz. Mozna jeste okolno staty ho pouzivaji, ale pak uz nikdo. Rimskej kmin je neco jinyho, ten nepocitam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam