• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: Indka je Nisa Homey - žádný zázrak, ale má tam dobrý go-to recepty.. měla jsem tam ztraceno v překladu, kdy cumin=kmín, ale nedošlo mi, že římský. A jak píšu, do chleba dávám cokoli z této skupiny koření, i ten ajowan, který je aromatičtější. My bad 🤷
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: uka indku .)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_:
    ONDRAT: Jo, máš pravdu, je to římský kmín.. sleduju leta jednu indku a ta to dává i do sendvičů. Já mezi tím moc nerozlišuju a římák dávám i do chleba 🤷 .. nebo ten ajowan. Ta protinadýmavá funkce je u všech zmíněných.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Jak pises no, tady se dava proste vsude. Jedna z mala ceskejch klasik bez kminu je svickova. A svetly pecivo, ze kteryho se to pripadne da aspon oskrabat.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    _ANT_: Varim indii uz dlouhy roky a jeste jsem se ceskym kminem nesetkal.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: V Indii jsem byla 3 mesice na ruznychh a nepamatuju si jediny jidlo s kminem. Rimsky ano, cesky ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAIAFOX: no, v realu to nemá efekt. Solanin se částečně vylouhuje do vody - což teda v tradiční čeksé kuchyni, kdy se vývar z brambor pužívá do polévek má drobnou chybku. A kmínový vývar je lepší než jen bramborový. A brambory ochucené varem s kmínem jsou taky chutnější, pokud člověk má rád kmín.

Jestli je v něčem solanin se pozná snado - je to hořký. A hlavně -pokud člověk nemá úplně rozbité trávnení a mikrofloru, tak se rozloží v tlustém střevě a nic se nestane, pokud člověk není zrovna malé dítě s covidem které sežvejké misku potměchuti, protože necití tu hořkost.

obecně moudro otce Fura - když něco vaříš s něčím, tak se chutě prolnou a tak to tak vař.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: ..do pečiva/chleba/luštěnin, kvůli nadýmání.. indická kuchyně ho dává do všeho. Stejně se dá použít fenykl, ajowan a právě římský kmín.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Já ho tam dávám až s tou kedlubnou. Když ho dám hned k cibuli, tak mi to připadá moc karamelové.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Tak zrovna v cesky kuchyni se dava uplne do vseho, coz je fakt vopruz. Mozna jeste okolno staty ho pouzivaji, ale pak uz nikdo. Rimskej kmin je neco jinyho, ten nepocitam.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: Kmín se do brambor dává kvůli solaninu..
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MARIPOSA: Ne, jenom to malinko poleju oliváčem. Ona ta zelenina pustí vodu a to stačí, šťávy je po uvaření dost.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    CUSTOM1: pls don’t
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    JAJITA: Podléváš to nějak?
    CUSTOM1
    CUSTOM1 --- ---
    _ANT_: U nás se říkávalo: "Trocha kmínu, z pupka špínu, tři chlupy od dupy a smícháme to dokupy." :)
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    BRUKEV: JV Asie nesoli a v Indii si taky nevzpominam na slanou rejzi. Ale kazdyho vec, zejo. Kdyz ti to tak chutna :) Kazdopadne brambory jedine v poradne osolene vode a rozhodne bez kminu. Kmin je nejvetsi nepritel lidstva. No dobre, tak ne lidstva, ale me.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VSICHNIMAME: jak kde. Mozna kdyz jedou ryzi v ryzovarech. Basmati v Indii, Pakistanu, atd. se v tech hrncich soli uplne bezne.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: Vývary mám jako základ úplně
    všech polivek a spousty omáček, nesolím je. A vysrážené bilkoviny vývar akorát zakalí, filtruju ho přes perlan. O zbytek bílkovin ze vstupní suroviny ochuzení nejsme, maso zpracuju na různé způsoby. :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: už pár let dělám v létě tenhle salát
    strašně primitivní, zálivka variabilní a začala jsem do ní mixovat stonky té petrželky, co se dává do salátu
    https://www.inspiredtaste.net/46546/easy-bean-salad/

KOCHANSKA_CH: osolení vody pomůže vyluhování bílkovin do vývaru
    FAT
    FAT --- ---
    ONDRAT: Solím oboje, jak rýži, tak brambory. Vnímám to tak, že je to stejné, jako neosolit před vařením rybu, nebo jakékoliv maso. Ale ta ryba je nejhorší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam