• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    VSICHNIMAME: Jako oregáno v gulášu, což se mi, zamlada, zadařilo.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    VSICHNIMAME: No představ si, že to kamarád takto uvařil, no bylo to divný, ale sníst se to dalo. Za to kdybych dělal dahl nebo falafel a dal tam kmín, tak to asi jíst nebudu.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ONDRAT: jako v bramboračce není římský kmín místo normálního kmínu dobrý. Vyzkoušeno.
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: Sorry :) nechtěl jsem být kousavy, jen mě to opravdu zaskočilo
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KAIAFOX: Na tvoji obhajobu bych chtěl říct, že skutečně funguje nahradit kmín cuminem, ale opačně je to dost průser.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KURE: Myslím, že jsem si už párkrát ten popel na hlavu nasypala, Mlho..🙄
    KURE
    KURE --- ---
    KAIAFOX: What? Kmin a římský kmin je zcela naprosto jiný koření ale úplně
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: nez jsem prisla na to, ze je to jina rostlina s jinou chuti, tak jsem odmitala jist indickou kuchyni, takze no stress, plete se to. Na Nisu se podivam, dik.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: Indka je Nisa Homey - žádný zázrak, ale má tam dobrý go-to recepty.. měla jsem tam ztraceno v překladu, kdy cumin=kmín, ale nedošlo mi, že římský. A jak píšu, do chleba dávám cokoli z této skupiny koření, i ten ajowan, který je aromatičtější. My bad 🤷
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: uka indku .)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_:
    ONDRAT: Jo, máš pravdu, je to římský kmín.. sleduju leta jednu indku a ta to dává i do sendvičů. Já mezi tím moc nerozlišuju a římák dávám i do chleba 🤷 .. nebo ten ajowan. Ta protinadýmavá funkce je u všech zmíněných.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Jak pises no, tady se dava proste vsude. Jedna z mala ceskejch klasik bez kminu je svickova. A svetly pecivo, ze kteryho se to pripadne da aspon oskrabat.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    _ANT_: Varim indii uz dlouhy roky a jeste jsem se ceskym kminem nesetkal.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: V Indii jsem byla 3 mesice na ruznychh a nepamatuju si jediny jidlo s kminem. Rimsky ano, cesky ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAIAFOX: no, v realu to nemá efekt. Solanin se částečně vylouhuje do vody - což teda v tradiční čeksé kuchyni, kdy se vývar z brambor pužívá do polévek má drobnou chybku. A kmínový vývar je lepší než jen bramborový. A brambory ochucené varem s kmínem jsou taky chutnější, pokud člověk má rád kmín.

Jestli je v něčem solanin se pozná snado - je to hořký. A hlavně -pokud člověk nemá úplně rozbité trávnení a mikrofloru, tak se rozloží v tlustém střevě a nic se nestane, pokud člověk není zrovna malé dítě s covidem které sežvejké misku potměchuti, protože necití tu hořkost.

obecně moudro otce Fura - když něco vaříš s něčím, tak se chutě prolnou a tak to tak vař.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: ..do pečiva/chleba/luštěnin, kvůli nadýmání.. indická kuchyně ho dává do všeho. Stejně se dá použít fenykl, ajowan a právě římský kmín.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Já ho tam dávám až s tou kedlubnou. Když ho dám hned k cibuli, tak mi to připadá moc karamelové.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    KAIAFOX: Tak zrovna v cesky kuchyni se dava uplne do vseho, coz je fakt vopruz. Mozna jeste okolno staty ho pouzivaji, ale pak uz nikdo. Rimskej kmin je neco jinyho, ten nepocitam.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    _ANT_: Kmín se do brambor dává kvůli solaninu..
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MARIPOSA: Ne, jenom to malinko poleju oliváčem. Ona ta zelenina pustí vodu a to stačí, šťávy je po uvaření dost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam