• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ILTU: medovo-česnekový kuře mám v mrazáku taky :-)
    ale tohle je taková univerzální bílkovinová složka, co se dá dochutit podle potřeby.
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: K zázvoru a sojovce se skvěle hodí ještě med a česnek. 😍
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak teda zpět k tématu klubu, aneb co se mi v poslední době osvědčilo a šetří mi to nervy:

namarinované kuřecí kostky (v mém případě pouze zázvor a sojovka, protože děti), orestované a zamražené po porcích, poslouží jako velmi použitelný základ pro rychlou čínu, smažené nudle/rýži, nebo podobné jídlo ve dnech, kdy jde všechno prdelí hore a stejně je potřeba naservírovat rodině (či jen sobě) večeři.

experiment byl původně nezamýšlený (takový to, když člověk rozmrazí velký balení masa, ale pak se stane život a najednou je potřeba ho rychle zpracovat a ne hned k jídlu), ale vyšel dobře a teď je to stabilní výbava mrazáku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    No bóže, každý má čas od času něco vařeného. ("Na bílých pláních dalekého Středočeského kraje, kam lidská noha takřka nevstoupí...")

O Matyldě s náhradní hlavou (1985)
    https://www.youtube.com/watch?v=V5omF4LAo5g
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Očividně je tu pečená vařená, když se ptá tady...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, do vařených cestujících zbývá ještě minimálně 4 měsíce! :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    kššššššc!! kšááá...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KEMENTARI: Z toho asi moc neuvaris.

Jízdné a tarif | Pražská integrovaná doprava Pražská integrovaná doprava
    https://pid.cz/jizdne-a-tarif/#region-kratkodobe
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ERGOSUM: ADD postřehl jsem, že poslední stanice Prahy je zároveň první stanice regionu takže jízdu začínáš v pásmu 1.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    KEMENTARI: CERMI_FOX: KEMENTARI: Mě v aplikaci vychází 60kč
    Tarifní pásma PID | Pražská integrovaná doprava Pražská integrovaná doprava
    https://pid.cz/jizdne-a-tarif/tarifni-pasma-pid/
    Ale fakt je to teď guláš.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Tarify v pásmech kolem Prahy jsou zjevně nad moje síly. :(
    Když mám "klasickou" lítačku pro ježdění do Praze a chci jet ze Smícháče autobusem do stanice Chotilsko, Mokrsko, která se nachází v tarifním pásmu č. 5, kolik budu doplácet Kč za lístek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FERRYH: Houby jsou v te nasledujici vege variantě, ale pojivo tam tvori tvaroh.

Jen houby a pohanka nebudou uplne drzet pohromade, leda to pomlit a pridat vejce. Ale pak cistis mlynek a nebo mixer.

Vegan verze drzi tim, ze tam je mouka- ne pohanka.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: obecně lze, žampiony nasekat na drobno v robotu a pak na pánvi usmažit do zlatova. Chcete to ovšem nějaky lepidlo pak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    věděli jste, že když odfláknete mytí pánve od kari a pak v ní začnete restovat kuřecí prsa, tak chytnou takovou zkaženě nazelenalou barvu?

aneb dnešní oběd málem letěl do koše, než mi došlo, kde je problém...
    KURE
    KURE --- ---
    FERRYH: z hub imho nepujde uplacat ten karboš, ale teda "rizoto" z pohanky a hub je pochopitelně moc dobry :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nějaký skvělý osvědčený recept s romanescem prosím?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zkusil bych to s houbama misto masa
    to by mozna pro vegose (a nejen pro ne) i bylo chutnejsi nez ty nahrazky
    :O)

a hub je spousta a kazda jinak chutna... mohlo by to bejt takove velice chutove sezonni :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hrečaniky - pohanka pro ty, co se jí ještě nenaučili mít rádi.

na 4 porce

200 g suché pohanky
    400 g mletého masa či veganského mletého. Je celkem jedno jaké mleté - originálně se tam dává vepřové.
    1 velká cibule
    olej, sůl, pepř

případně, česnek, sýr libovolné koření co byste si dali do masových placek.

Pohanku dát do hrnce s dvojnásobkem osolené vody, případně tam jde přidat vývar/koření, whatever, ale není to potřeba. Kdo nemá rád pohankovou chuť, vezme loupanou pohanku. Přivést k varu, vypnout oheň, nechat 15 minut stát. (nebo ji udělat den předem, to je celkem jedno).
    Mezi tím nakrájet cibuli na jemno a orestovat - netřeba karamelizovat úplně, ale trocha se hodí. Smíchat cibuli, pohanku a maso, osolit, opepřit a přidat další ingredience co máte rádi v plackách či kuličkách z mletého masa.

Promíchat, uplácat placky nebo kuličky a opéct na pánvi a nejspíš budou skvělé i na grill. Pokud je poměr 1 díl masa na 1 díl uvařené pohanky, drží to ony bílkoviny v mase celkem penvě, netřeba vejce, pokud budete pohanku vařit delší dobu, půjde pak lehce rozvařená rozmačkat a bude držet ještě lépe.

HRECZANYKI - PRZEPIS NA TANI OBIAD
    https://www.youtube.com/watch?v=tptZJNkpmsI

Vegetariánská verze

250 g suché pohanky
    100 g tvarohu - spíš suššího
    100 g kysaného zelí
    1 velká cibule
    hrst sušených hub (nebo čerstvé)
    1 vejce
    3 stroužky česneku
    kmín, majoránka, sůl, pepř

Uvařti pohanku - chce to trochu ji rozvařit, aby to pak lépe drželo. Takže 10 minut varu a pak nechat odstát. Ideálně vařit ve vodě, ve které se předtím rehydratovaly sušené houby. Tyto najemno nasekat a spolu s cibulí, česnekem a nasekaným kysaným zelím nějakou dobu restovat na pánvi. Smíchat s pohankou, vejcem a tvarohem, okořenit, osolit, na pánvi zkusit udělat pokusnou placku a pokud to nedrží, tak přidat buď strouhanku a nebo polohrubou mouku.
    Opéct placky.

Kotlety z kaszy gryczanej z cebulką i twarogiem :: Skutecznie.Tv [HD]
    https://www.youtube.com/watch?v=Be3cxf3RoqE

postní vegan verze.

opečené kysané zelí s cibulí a sušenými houbami smíchat s pohankovou moukou a zalít vodou z hub, aby vzniklo hustější lívancové těsto, osolit, opepřit, přidat česnek. Nechal alespoň 30 minut stát, pak opéct placky.

Je k tomu skvělý jogurtový dip - originálně pochopitelně zakysaná smetana....
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XARGH: uprimne i kdyby to byl double, tak je mi tpjedno. |takovej obnchod presne v cenrtu chci vidat a budu ho podporvat jak jen to jde. Je to uzasna oaza klidu pro me. A on je fakt dobrej. Jak ty ten ucet pise na ten pytlik... miluju to (a drahy mi to teda nikdy fakt neprislo, ale mozna jen neznam cenovou hladinu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam