• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KURE: obecně lze, žampiony nasekat na drobno v robotu a pak na pánvi usmažit do zlatova. Chcete to ovšem nějaky lepidlo pak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    věděli jste, že když odfláknete mytí pánve od kari a pak v ní začnete restovat kuřecí prsa, tak chytnou takovou zkaženě nazelenalou barvu?

aneb dnešní oběd málem letěl do koše, než mi došlo, kde je problém...
    KURE
    KURE --- ---
    FERRYH: z hub imho nepujde uplacat ten karboš, ale teda "rizoto" z pohanky a hub je pochopitelně moc dobry :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nějaký skvělý osvědčený recept s romanescem prosím?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zkusil bych to s houbama misto masa
    to by mozna pro vegose (a nejen pro ne) i bylo chutnejsi nez ty nahrazky
    :O)

a hub je spousta a kazda jinak chutna... mohlo by to bejt takove velice chutove sezonni :O)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hrečaniky - pohanka pro ty, co se jí ještě nenaučili mít rádi.

na 4 porce

200 g suché pohanky
    400 g mletého masa či veganského mletého. Je celkem jedno jaké mleté - originálně se tam dává vepřové.
    1 velká cibule
    olej, sůl, pepř

případně, česnek, sýr libovolné koření co byste si dali do masových placek.

Pohanku dát do hrnce s dvojnásobkem osolené vody, případně tam jde přidat vývar/koření, whatever, ale není to potřeba. Kdo nemá rád pohankovou chuť, vezme loupanou pohanku. Přivést k varu, vypnout oheň, nechat 15 minut stát. (nebo ji udělat den předem, to je celkem jedno).
    Mezi tím nakrájet cibuli na jemno a orestovat - netřeba karamelizovat úplně, ale trocha se hodí. Smíchat cibuli, pohanku a maso, osolit, opepřit a přidat další ingredience co máte rádi v plackách či kuličkách z mletého masa.

Promíchat, uplácat placky nebo kuličky a opéct na pánvi a nejspíš budou skvělé i na grill. Pokud je poměr 1 díl masa na 1 díl uvařené pohanky, drží to ony bílkoviny v mase celkem penvě, netřeba vejce, pokud budete pohanku vařit delší dobu, půjde pak lehce rozvařená rozmačkat a bude držet ještě lépe.

HRECZANYKI - PRZEPIS NA TANI OBIAD
    https://www.youtube.com/watch?v=tptZJNkpmsI

Vegetariánská verze

250 g suché pohanky
    100 g tvarohu - spíš suššího
    100 g kysaného zelí
    1 velká cibule
    hrst sušených hub (nebo čerstvé)
    1 vejce
    3 stroužky česneku
    kmín, majoránka, sůl, pepř

Uvařti pohanku - chce to trochu ji rozvařit, aby to pak lépe drželo. Takže 10 minut varu a pak nechat odstát. Ideálně vařit ve vodě, ve které se předtím rehydratovaly sušené houby. Tyto najemno nasekat a spolu s cibulí, česnekem a nasekaným kysaným zelím nějakou dobu restovat na pánvi. Smíchat s pohankou, vejcem a tvarohem, okořenit, osolit, na pánvi zkusit udělat pokusnou placku a pokud to nedrží, tak přidat buď strouhanku a nebo polohrubou mouku.
    Opéct placky.

Kotlety z kaszy gryczanej z cebulką i twarogiem :: Skutecznie.Tv [HD]
    https://www.youtube.com/watch?v=Be3cxf3RoqE

postní vegan verze.

opečené kysané zelí s cibulí a sušenými houbami smíchat s pohankovou moukou a zalít vodou z hub, aby vzniklo hustější lívancové těsto, osolit, opepřit, přidat česnek. Nechal alespoň 30 minut stát, pak opéct placky.

Je k tomu skvělý jogurtový dip - originálně pochopitelně zakysaná smetana....
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    XARGH: uprimne i kdyby to byl double, tak je mi tpjedno. |takovej obnchod presne v cenrtu chci vidat a budu ho podporvat jak jen to jde. Je to uzasna oaza klidu pro me. A on je fakt dobrej. Jak ty ten ucet pise na ten pytlik... miluju to (a drahy mi to teda nikdy fakt neprislo, ale mozna jen neznam cenovou hladinu)
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    případně v Haškově na Letný má bába kořenářka slušnej výběr všeho možnýho.
    XARGH
    XARGH --- ---
    ad koreni, salvator mi prijde predrazenej (ale nebyl jsem tam leta)

bylinky-medy.cz v Ruzove ulici na Praze 1 maji normalni ceny a da se koupit jiz od 10g
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RUTHLESS: no já bych z toho udělala štrůdl na slano:-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    GENEVIEVE: Ano, vavřin právě ostříhaný, to jiná ☺️ takhle jsem k němu přišla, když v Itálii stříhali živý plot ☺️
    ILTU
    ILTU --- ---
    DOCKINEZ: U Antonína. Některé má i Rohlík.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    RUTHLESS: půl kila dávám běžně do fleků
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ONDRAT: A navíc vypadá o dost lépe než vyblitej z plechovky.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    JESTEDMAN: Jenom prosím nedávejte tam ten sterilovanej hrášek, ten rozmraženej to vytáhne o patro výš.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    RUTHLESS: Balenou šunku nakrájenou na plátky mrazím tak, jak je - prostě když koupím balení navíc, vrznu ho rovnou do mrazáku, po rozmrazení funguje normálně.
    GALE
    GALE --- ---
    RUTHLESS: Ano, dá se mrazit a doporučuji rozdělit, jak už tu padlo.
    Jinak hodně šunky se da spotřebovat na pizzu.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHLESS: kdyz uz k ledu, tak mozna nakrajene na kostky, aby se dalo rovnou prihodit k tepelné úpravě, ale zkušenost nemám, raději bych ji zpracovala hned
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    RUTHLESS: na vsechny otazky…ano :) jen bych si to naporcoval, jestli to nebudes rozmrazovat vsechno. a čim míň vzduchu, tim líp. plus dýl jak tri mesice bych to v mrazaku nenechaval.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Prosim vas, da se mrazit sunka? Zvyla mi ze silvestra dobra sunka z makra na platky, proste v ty mega vanicce. A nevim co s ni. Pripadne kam byste upotrebili treba pul kila sunky na platky? Sunkofleky, "francouzsky brambory"...? Da se to mrazit? A jak pripadne? sli byste na kosticky nebo to cely? dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam