• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Koupil jsem květák a následně zjistil, že ho doma nikdo vlastně moc nechce jíst*. Co s ním? Obalovat a smažit to nechci, na polévku je ho moc, mozeček je asi největší eklhaft, jakej jsem kdy měl na talíři. A jiné recepty neznám, poradíte někdo, ať ho nemusím hodit na kompost?

*) v nákupním seznamu byla brokolice, ze které žena chtěla dělat polévku. Brokolici neměli, ale já ani jedno z toho nejím a květák mi přišel “close enough”. Až doma jsem zjistil, že květák nejí ani žena.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    LORAIN: Ohledně mletého masa.
    Naučil jsem se před zmražením maso naporcovat, resp. vytvořit něco jako velkou čokoládu.
    Tím způsobem ohřívám jen to, o chci zpracovat a to si odlomím. Do tloušťky 1 cm se to i dobře řeže.
    A vlastně to jde použít u všeho, co jde do mrazáku.

Ve chvíli, kdy to do mrazáku dávám obvykle ještě nevím, kde suroviny nakonec skončí, takže koření tam ještě nedávám. Takže teď tři kostky nakrájené na kousky se špekem a kořením do mletého masa na pánvi, předtím v polévce k vývaru a ještě předtím do těstovin.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Když se syrové kuřecí při rozmrazování v mikrovlnce trochu na okrajích uvaří, nemá to na výsledek zvláštní vliv. Nedopatřením testováno na masu ze stehen.
    ILTU
    ILTU --- ---
    FERRYH: Úplně v pohodě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: jenže si musíš vzpomenout včas, že to máš rozmrazit :-)
    výhodou hotového je, že to jde rozmrazit v mikrovlnce a přinejhorším se to dodělá na pánvi. Jo, večery jsou u nás občas opravdu náročné.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: aha. Ano, syrové. Je to pak hned.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: takze zy mrazis jeste syrove? Ja prave uz hotove, pro zrychleni procesu.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Jde to dobře. Zrovna o víkendu jsem rozmrazovala maso naložené na butter chicken, které jsem musela nouzově dát do mrazáku. Spousta koření, citronová šťáva, jogurt, zázvor, česnek... A po rozmrazení úplně v pohodě.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FERRYH: Jestli děláš čínu z kuřete, jsou ta krůtí prsa velmi podobná. Naopak mnohem míň suchá než to kuře. Stehna jsou spíš podobná vepřovému.
    Mým dětem kuře bohužel smrdí :-( Když byly malé, neměli jsme přístup k dobrým kuřatům, zato k domácím krůtám ano. A teď už si na kuřecí maso nějak nemohou zvyknout. Praktické to není, ale nedaří se mi to změnit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: jogurtovou marinadu a pak zamrazit? A je to ok? To by me nenapadlo, ze jde...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    LORAIN: ja vlastne nikdy kruti maso na cinu nezkousel ... da se to? treba nejobvyklejsi prsa kruty? neni to moc suche?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Nic moc objevného.
    Obměňuji tuto:
    2 lžíce olivového oleje
    1 lžička sladké papriky
    ½ lžičky uzené papriky
    ½ lžičky římského kmínu
    ½ lžičky sušeného česneku
    ½ lžičky sušeného oregana
    sůl
    citronová nebo limetová šťáva
    Je taková neutrální pro děti, co nemají rády výrazné chuti. A jak chlapci stárnou a přijímají nové věci, přidávám chilli, česnek, cibuli, med... vždycky podle nálady a chuti. Někdy dělám jogurtovou se zázvorem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: mas treba na tu mexickou kuchyni nejakou oblibenou marinadu?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Dělám to podobně s krůtou a využívám jako rychle dostupnou univerzální bílkovinu. Používáme taky na wrapy, tacos, k těstovinám, do rizota, do salátů nebo k jídlům, kdy ti, co jedí krevety, mají krevety.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ILTU: medovo-česnekový kuře mám v mrazáku taky :-)
    ale tohle je taková univerzální bílkovinová složka, co se dá dochutit podle potřeby.
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: K zázvoru a sojovce se skvěle hodí ještě med a česnek. 😍
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak teda zpět k tématu klubu, aneb co se mi v poslední době osvědčilo a šetří mi to nervy:

namarinované kuřecí kostky (v mém případě pouze zázvor a sojovka, protože děti), orestované a zamražené po porcích, poslouží jako velmi použitelný základ pro rychlou čínu, smažené nudle/rýži, nebo podobné jídlo ve dnech, kdy jde všechno prdelí hore a stejně je potřeba naservírovat rodině (či jen sobě) večeři.

experiment byl původně nezamýšlený (takový to, když člověk rozmrazí velký balení masa, ale pak se stane život a najednou je potřeba ho rychle zpracovat a ne hned k jídlu), ale vyšel dobře a teď je to stabilní výbava mrazáku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    No bóže, každý má čas od času něco vařeného. ("Na bílých pláních dalekého Středočeského kraje, kam lidská noha takřka nevstoupí...")

O Matyldě s náhradní hlavou (1985)
    https://www.youtube.com/watch?v=V5omF4LAo5g
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Očividně je tu pečená vařená, když se ptá tady...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo, do vařených cestujících zbývá ještě minimálně 4 měsíce! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam