• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    MAJACHUNATA: ja som tolerantna v tom, co si kto uvari. kazdemu chuti ten "jeho" zemiakovy salat, a ze zoznam prisad moze byt u kazdeho dost rozdielny.

len teda mam rada, ked nejake jedlo, ktore je zazite pod urcitym nazvom (a ani to nemusi byt chranene oznacenie), by malo byt vsade viac menej rovnake.

takze dusene mlete s rajcinami a kopou byliniek a cesnaku je ok, ked si to zmydlim doma, ale nenazvem to ragu alla bolognese, lebo nie je bolonske ragu:)
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    budte radi, ze jste nevideli ty zbyle recepty, co tam mam jako takovy odrazovy zaklad :D
    aspon nemam smetanu v carbonara
    XAJA
    XAJA --- ---
    ONDRAT: a teda okrem cesnaku v original verzii nema byt:
    - Veal
    • Smoked pancetta or bacon
    • Only pork
    • Garlic, rosemary, parsley or other herbs and spices
    • Brandy instead of wine
    • Flour as a thickening agen

naopak, povolene varianty mozu obsahovat:
    - Mixed beef and pork (about 60% beef)
    • Meat minced with a knife
    • Cured pancetta instead of fresh pancetta
    • A pinch of nutmeg
    XAJA
    XAJA --- ---
    KASUMI:
    ONDRAT:

ja teda len k tomu bolonskemu ragu, kym sa tu rozvinie debata, co tam patri, co nepatri. existuje kodifikovana verzia receptu, aj s povolenymi odchylkami:

https://www.accademiaitalianadellacucina.it/sites/default/files/Rag%C3%B9%20alla%20bolognese%20-%20updated%20recipe_20%20April%202023.pdf
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    diky za poznamku :D
    ja tam mam jen par receptu, ktery jsou jen proto aby byly a dalo se na nich testovat. Zkusim je vylepsit at jsou opravdu poctive aspon a nedelaji mi ostudu.

asi tu pravnickou otazku uplne nechapu. pokud se na ten web uzivatel dostane, tak je bud verejne pristupny, nebo to ma zaplaceny a v obou pripadech si to muze ulozit uz ted ikdyby jen jako pdf. Aplikace mu jen umozni ulozit si to jinak.
    Uklada se to jen lokalne k cloveku do telefonu. Nikde to dal nepublikuju, to by asi mohl byt problem. Ale mozna jen prehlizim naky aspekt.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CERMI_FOX: No určitě, každopádně česnek ani bazalka tam nepatří.

Každýmu doporučuju začít receptem originálním, je to skvělý:

How to Make AUTHENTIC BOLOGNESE SAUCE Like a Nonna from Bologna
    https://www.youtube.com/watch?v=Gyz7s3cFjZU
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ONDRAT: záleží, jestli se tam bere čas práce nebo kompletní čas. Některý recepty uvádí chytře obojí.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT: (nechci do toho nijak zabrušovat, ale bolognese se vaří cca 3 hodiny, klidně i dýl)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KASUMI: To je ale správná poznámka! Klasika jsou čerstvý tagliatelle, já osobně preferuju ty široký trubky - pennoni lisci nebo rigatoni , ale ani za obyčejný penne bych se nezlobil.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MAJACHUNATA: jenom poznamecka, bolonsky spagety prej echt italsky nejsou :) to ragu se delaji s jinejma druhama testovin, aby nesly lepe omacku, to spagety v tomhle dost selhavaji :)

jinak nemam android, takze se nepodivam
    je otazka, jak to bude s pravy, kdyz si nekdo scrapne recept z webu, pro komercni vyuziti.. nezkouman, jen zminuju, abys z toho pak nemela nejaky popotahovacky, jinak jako uzitecnost je urcite dobra
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    doufam, ze tohle je to spravne misto - chybne jsem to zkusila jinde a po pravu byla smazana, tak snad to neni prilis spam uz:

delam si svou androidi aplikaci a byla bych rada, kdyby ji nekdo vyzkousel, jestli vas zaujme
    proc by mela - protoze je o vareni

zakladni funkce jsou
    uloz recept - z url, z fotky, manualne zadany. aplikace by mela byt schopna pomerne znacnou cast takhle zadanych receptu zpracovat do unifikovaneho formatu, kde rozdeli nazvy, casy, ingredience (mnozstvi, jednotky, suroviny, poznamky) a kroky
    nakupni plan - z pridanych receptu vygeneruje slusny seznam nakupu, kde stejne ingredience poscita a umozni menit mnozstvi porci
    mod vareni - obrazovka nezhasina, ukazuje velkym pismem jeden krok pres celou obrazovku. je mozne nastavit casovac a je moznost ovladani hlasem. na konci umozni hodnoceni a nabidne aktualizaci casu, co to trvalo na realny namereny

mam svetly a tmavy mod, cestinu a anglictinu a vse je ve velmi casne verzi a budu rada za jakoukoli zpetnou vazbu

zkusila jsem dat dohromady i stranky https://crumbs.cooking/ ale ne, neumim to a bude to potreba vylepsit
    tlacitko na android store nefunguje, protoze to jeste neni verejne vydane, ale kdyz pridam vasi adresu mezi testery bude fungovat. ceniku si netreba vsimat, to je spis jen zbozne prani zatim

prosim jestli jste nekdo ochotny to zkusit, napiste mi do posty. dekuju

jeste par obrazku pro ilustraci jak vypada editace receptu ve svetlem modu

ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Rychlý br. salát
    vařené brambory
    vhodná sterilovaná, / osmahnutá mražená zelenina
    [salám]
    majonéza / tatarka

Je-li salát dobrý, nestihne se zkazit.
    Zeleninu ve skle si můžeš připravit vlastní.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vsechno zacne kvasit, ne jen cibule. imho je nejvetsi zaklad salatu je zbavit ho nezadoucich tekutin. nejlepsi je cibuli nasolit, nechat odstat a pak ji vyzdimat skrz uterku. slysel sem i teorii, ze by se dala ta vodicka redukovat, chladit a pak pridavat do zalivky na salad jako 'esence', ale to je imho fakt uz pro kniraty lidi v dzinovejch zasterach...
    ILTU
    ILTU --- ---
    ADELHAIDA: Mno, když se salát začerstva uzavře do např. šroubovací zavařovačky, i se syrovou nespařenou cibulí v zimě vydrží i dva týdny (s pasterizovanou majonézou). Zkvasí, když do něj zajedeš olíznutou lžící a infikuješ ho breberama z pusy. A za přístupu vzduchu.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    nevim kde tak zkusim zde, nekdo tip na nekoho kdo si přivydělává food truckem/malym stánkem na koncertech, festivalech? kdyztak dm , diky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    FAT: Syrová cibule ráda a rychle kvasí, takže nejde ani tak o chuť, ale o trvanlivost. Když chceš jíst salát jeátě za dva tři dny, je lepší cibuli spařit. Takže já jak kdy:-)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: v originálním receptu podle normy ČSN z roku 1976 je to salám junior
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    bod pro tebe ... ale ono tech godhaju bejva skoro tolik druhu jako je v c CZ rezniku - a kazdej jinej... tak mozna by se nasel i "godhaj" vlasakovej :P)
    -----
    ale vazne - hele a co se vlastne dava za salam do vlasaku?
    nejakej ten vyrobni? nebo jak se tomu za komousu rikalo?
    FAT
    FAT --- ---
    FERRYH: Do vlašáku nejde gothaj.
    😉
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FAT: takze vlasak pro ty co maji radej mene salamu... 😉
    FAT
    FAT --- ---
    RUTHLESS: Kdepak, brsalát podle naší rodiny. Těch brambor bylo 1,5 kg a salámu asi 0,3 kg...
    Takovej vlašak by mi nechutnal.
    😉
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam