• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MALKE: srbské 🤌🏻
    MALKE
    MALKE --- ---
    TRISSIE: České (čti: školní) rizoto?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    až si z toho přemejšlení o jídle dělám zelený fazolky na kyselo.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    sekaná s kaší, karbanátky, vepř v mrkvi, plátky na rajčatech?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Něco jako vdolky naslano. Jen nejsou smažené, ale pečené snad
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Rozpaky budou asi krajove. Pocházím z Plzne a u nas se k dusene mrkvi jako priloha servirovaly bud varene brambory nebo rozpeky - pecene slane bulky z kynuteho testa.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRANCINE: dušená mrkev s rozpeky? co to je?
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    TRISSIE: Dusena mrkev s rozpeky (zamrazit oboje), veprova jatra na cibulce (mysleno jatra s UHO a ryzi), sunkofleky. Dusenou mrkev i jatra bych radsi predem overila, zda je tchyně konzumuje. Dost lidi to nerado.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Doplním ještě karbanátky/čevapčiči a českou “čínu”.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Španělsky ptáček.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: Souhlasím s omáčkami. Hele a co horkovzdušná friteza? Pak můžeš mrazit i řízek nebo obalovaný květák…

Nicmene muj tip je teda “segedyn bez smetany a papriky”. Koupil jsem si plecko a bůček a proste kilo segedynu sam nesním. Takze mi zbylo maso. Opekl jsem to s cibuli a česnekem a hodil trochu podlity do pekáče do trouby. Po nějaký dobe přidal brambory co jsem měl doma (mohl jsem klidně víc) a zelí co mi zbylo. Upekl a jedl zase natřikrát. Bylo to uprimne epic. Bez brambor ke kaši asi skvely. Stejne jako studeny na chleba. Ohřáty jsem to mel s chlebem. Kdyby bylo vic brambor, tak bez přílohy.

V 80. jsem nežil, ale dovedu si to tam živě představit :-) vydatný to bylo a dobry taky. A bez prace prakticky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VOMAJDA: já jsem zjistila, že si z vlastního dětství pamatuju překvapivě málo použitelných jídel (ačkoli jsem si jistá, že jsme nejedli úplně blbě, tak mozek dodává excesy typu "smažený lančmít" a "těstoviny s vepřovou konzervou"), a muž ještě míň, takže tam si moc nepomůžem.
    ale ta rajská, vidíš, tu dokonce vařím i sama a úplně jsem na ni zapomněla...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    TRISSIE: Omáčky obecně asi budou dobrej kandidát, ne? Knedlíky zmrazíš zvlášť a omáčku s masem na porce.

Rajská s masem/plněnou paprikou, svíčková, hamburská, znojemská, segedín, španělskej ptáček, you name it. Nebo vydatný polívky typu bramboračka, gulášovka, …

Asi ideálně přiohnout podle toho, jak a co z toho zamlada sama vařila, ale to je asi zjevné.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: V osmdesátkách mi to vařila babička. Nudlý navaříš nadevětkrát a zamrazíš. Velice jednoduše transportuješ.
    Jestli chceš klasický osmdesátky, tak jí kup nakládanej hermelín anebo gothaj s cibulí. :-|
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHER: co na tomto receptu ti připadá jako "dobře transportovatelné, dobře ohřívatelné, ideálně i mrazitelné, a šmrcnuté osmdesátkama"?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE:
    https://web2.mlp.cz/koweb/00/03/36/98/79/domaci_kucharka.pdf
    19. Nudle s tvarohem. Pro 9 osob udělej ze dvou vajec na stéblo široké nudle a uvař je ve slané vodě; utři libru dobrého tvarohu s lotem nového másla, vraz do něho 4 celé vejce, dobře to rozmíchej, dej do toho 4 loty 178 tlučeného cukru, dva loty velkých hrozinek bez jadýrek, lot malých hrozinek, dva loty loupaných drobně rozkrájených hladkých mandlí, trochu citronové kůry, trochu květu, dobře to promíchej a trochu osol, pak dej k tomu ty ovařené a očezené nudle, a ještě to lehce zamíchej, jen co by se to promíchalo; nyní vymaž máslem bundový kuthánek, dej to do něho, hezky to urovnej a poklad novým máslem, Vraz do půl žejdlíka sladké smetany dvě celé vejce, dobře to rozkloktej a polej tím ty nudle, posyp to hrubým cukrem a nech to pect; když ji to na polo upečeno, tedy to zase posyp cukrem, smíchaným se strouhanými mandlemi, pokrop to rozpuštěným novým máslem a nech to pěkně do zlatova upéct; pak to ještě trochu posyp cukrem a dej to i s kuthánkem na tabuli.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ideas needed - potřebuju nápady na kaloricky vydatná, dobře transportovatelná a lehce ohřívatelná (ideálně i mrazitelná) jídla šmrcnutá osmdesátkama.

proč? protože tchýně, která strašně málo jí (což její zdravotní stav nezlepšuje), se na svoje poměry přejedla (čti: snědla půl porce) kuřete na paprice, které jsem jí poslala, když tam měl hlídací službu manžel. a vzpomínala, jak tohle vařila dětem, když byly malé (když pacient s Alzheimerem na něco vzpomíná, je to fajn pro všechny zúčastněné).

bohužel pro mě je kuře na paprice jeden z velmi mála receptů, který se v (mojí) rodině předává, takže nějak nemám nápad, a příští týden potřebuju pokrýt čtyři obědy.
    XAJA
    XAJA --- ---
    87HIGHFLYER: taksom dopozerala to video a fakt sa oplati pozriet.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    Diky
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    ERGOSUM: pisu s lehkou pomoci ai a overenyma 3rd party libkama
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam